Nu gick cancer-larmet igen!

2012-01-14

TV-serien om E-nummer hade knappt avslutats (vissa avsnitt kan fortfarande ses på SVT Play) förrän ett larm (?) utlöstes från forskarsidan men det tog media med överraskning. De tunga och grävande journalisterna hade inte hunnit vakna och så kom helgen och det har när detta skrivs bara varit TT-notisen som funnits i

Aftonbladet  http://www.aftonbladet.se/halsa/article14208556.ab

Svenska Dagbladet  http://www.svd.se/mat-och-vin/korv-okar-risk-for-cancer_6767899.svd

LCHF.se   http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8804/Orsakar-korv-och-leverpastej-cancer.aspx
samt i nyheterna i STV i går kväll   .http://svt.se/2.22620/1.2675512/varmkorv_och_pastej_okar_cancerrisk

Hittade en artikel i SvD om just innehållet i korv. Det är klart att konsumenterna vill veta vad det finns i korvarna:

http://www.svd.se/kultur/korv-utan-fusk_6766175.svd?adapt_wid=sc_svd_w1&adapt_group=2&adapt_ma=121&adapt_mp=0.9&fcId=2

På vår Facebooksida har debatten varit intensiv senaste dagarna och nu om just tillsatserna och från i går även om nitrit E 250

https://www.facebook.com/bengt.ingerstam

och nu lyfter vi upp den med detta blogginlägg som grund i en ny FB-debatt.

Det är inte första gången nitrit är på tapeten och jag förstår varför. Hur skulle världen se ut om man skulle sluta föda upp djur för livsmedel eller om man inte kunde sälja halva mängden kött? Hur skulle svenska konsumenter reagera om grillkorv, falukorv, pastejer inte längre skulle finnas? Enorma konsekvenser skulle bli fallet från både konsumenthåll och från köttbranschen, myndigheterna och från det politiska etablissemanget. Nitrit är inte bara farligt att äta men också farligt för samhällsfunktionerna.

Å andra sida hur farligt är det att äta? Visst vet vi att det kan förorsaka cancer vid för stark upphettning och via nitrosaminerna. Men ser vi här en ny stor liknande den om akrylamiden?

Jag tror att mängder av konsumenter inte skulle acceptera att grillkorvar och falukorvar skulle försvinna och resonerar helt logisk så här: ”vi tar ju dagligen risker och många av oss når ju pensionsåldern” eller ”vi har inte råd att leva utan korvarna”. Vi har också lärt oss att många gånger passar forskarna på när det är läge, att larma, för annars får man inte nya forskningspengar och vem ska bedöma vad som är vad?

Risktagningen är som med tobak och alkohol och forskningen med. Ibland är det farligt och ibland är det inte farligt. Fråga de unga som nu börjar röka. Grupptrycket är starkare än riskerna.

I fallet med nitriten får vi nog leva med riskerna men nyansera dem lite mer än att det bara kan förorsaka cancer.Jämför med bilkörning, en klar och odiskutabel risk, många kör ihjäl sig. Men visst kan man påverka risken genom att köra försiktigare, ha en funktionell bil, vara vaken och sänka farten. Likadant gäller nitriten och maten i allmänhet. Man kan äta ihjäl sig med fel mat eller för mycket mat . Man kan upphetta maten för mycket och man kan dosera nitrit i för höga doser.

Men i detta fall låt oss göra en annorlunda riskbedömning. Hur många verkliga fall av t ex sköldkörtelcancer är realistiskt att tro att det rör sig om? Hur många kör ihjäl sig, hur många dör av fetma och diabetes förorsakad av för högt intag av socker, sockerarter, snabba kolhydrater, läsk m m som myndigheterna tillåter och t o m har för höga rekommendationer i kostråden? Löste Sverker den frågan i sitt ”sista” TV-program?

Nej, skräm inte upp hela svenska folket med några svagt underbyggda siffror om några hundra eventuella cancerfall! ”Tat lugnt, fortsätt och ta en xoy.” Sluta hårdsteka importerat bacon, av flera skäl. Variera kosten, minska de snabba kolhydraterna, ta bort läsken, margarinerna, sluta röka och kröka, kör saktare och främst släng inte bort maten genom att proppa i sig för mycket mat, överkonsumtion! Då kanske vi vinner 100-falt mot att sluta äta korv. Så får vi tid att granska vidare hur farligt nitrit är, eller lära oss leva med den i syfte att förhindra botulism.

Det handlar inte om absolut farligt  eller absolut ofarligt – eller E nr eller inte E nr.

Visst vet vi att E250 och 251 är riskabla (det kan ju en kökskniv också vara), nitrit och nitrat är dynamit som är tillåtna av SLV och EFSA. Till och med EUs ekologiska regler godkänner dem, för ”annars blir inte slakterierna av med allt sitt framdelskött och producenterna kan inte sälja det som ”grått” ekologiskt kött (KRAV).

Vi får se på måndag om fler journalister har hunnit med eller om industrin hunnit använda helgen för att mobilisera.

Men frågan är om inte detta  är ett ytterligare larm från forskningssidan, det är inte uteslutet att det är en övertolkning

2 Responses to Nu gick cancer-larmet igen!

  1. Mona skriver:

    Jag tror att det är bra att man uppmärksammar gifterna i maten. När det gäller nitrit har jag alltid trott att man använde det enbart för färgen men det kanske är mera. I vilket fall tror jag att det finns många farliga gifter i vår mat numera. Jag tror inte heller att plasten är så bra heller och teflon. Och ett annat ämne som jag vet är farligt, socker, och det finns alltmer i färdig mat. Jag tror att vi kommer att märka om några decennier att alla gifter påverkat oss. Cancer har redan ökat oroväckande och även andra sjukdomar. Människan håller på att förgöra sig själv.

Lämna en kommentar