Konserveringsmedel lite överallt

2012-01-24

E200, E202, E210, E220, E235, E 250, E251,

Det är inte bara i bacon som vi hittar nitrit (natriumnitrit). Det finns t o m i EU-godkänt ekologiskt bacon. Allt rimmat fläsk, stekfläsk innehåller E250 natriumnitrit. Kollade just i dag och nästan alla falukorvar innehåller nitrit liksom nästan alla grillkorvar. I osthyllan fanns det gott om ostar med natriumnitrat  (E251) men det verkar som om ARLA börjat ta bort det från allt fler ostar.  http://arla.se/Default____33465.aspx

Men det fanns i vissa av ARLAS ostar och i andra fabrikat, så kolla själv. Hittade några med ofullständig text och innehållsförteckning:

Kvibille Ädel, blåmögel, har ”konserveringsmedel E235”
Kvibille Herrgård anges innehålla kalciumklorid, samt konserveringsmedel E202
Kvibille Greve anges innehålla kalciumklorid, samt konserveringsmedel E251
Kvibille Cheddar anges innehålla kalciumklorid, samt konserveringsmedel E202 samt E235
ARLA Wästgöta  konserveringsmedel E251
Gamle Ole kalciumklorid och konserveringsmedel E251
Falbygdens ostar kalciumklorid och konserveringsmedel E251 och E202
Boxholm uppger konserveringsmedel  202 och 351
Västerbotten konserveringsmedel 202, 235 samt 251
Garant flertalet ostar konserveringsmedel 202, 235 och 251
Falköpings mejeri konserveringsmedel 202, 235 samt 251
Tulip Grovhackad pastej innehåller konserveringsmedel (sorbinsyra)
Potatisgratäng G  surhetsreglerande medel (E331) samt guarkärnmjöl, E450
ICA, ARLA och Skånemejeriers ”fuskgrädde” 36 % med stabiliseringsmedel (karragenan)
Pandalus Surimi Sticks anger ”smakstärkelse (E621)” (otrolig okunskap!)

Önskvärt med lite mer komplett och klargörande text som borde finnas med:

Sorbinsyra har nr E200
E235 är Natamycin som ska förhindra mögel (i en blåmögelost?!)
Kalciumklorid har nr E509 (övriga)
E202 är kaliumsorbat
”konserveringsmedel E251” är i klartext natriumnitrat
”konserveringsmedel E250” är i klartext natriumnitrit
E331 är ett natriumcitrat
E450 är en typ av fosfat
Smakstärkelse (E621) är ingen ”stärkelse” utan en smakförstärkare, mononatriumglutamat (MSG)
Guarkärnmjöl är inte E450 utan E412 (kan orsaka allergiska reaktioner)
Karragenan ska ha nr E407,

enligt Firus http://hem.passagen.se/enummer/?
anges följande (men det finns olika karragenan, den som görs av rödalg är t o m godkänd av KRAV. ARLA uppger att det är den de använder i sin ”fuskgrädde”
E407: KARRAGENAN
Tarmsjukdomar
Tarminflammation.
Svåra allergiska reaktioner.
Negativ påverkan på sjukdomar i immunsystemet.
Magsår.
Leverskador.
Försenad tillväxt.
Fosterskador.
Neurotoxin
Gastro-intestinal cancer
Crohn’s sjukdom
Innehåller PFGA, Process Free Glutamic Acid Se E620
OBS! Finns i många ”hälsokostprodukter”, (och även i Krav ekologiska produkter!), som:glass, salladsdressing, sojaost, sojadessert, sojapudding, sojagrädde, vegetarisk glass,och vegetariskt ”kött” etc

Från en av de många listor på nätet, klarar vi allt? Stackars oss konsumenter!

Läs tidigare inlägg ur bloggen:  https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/01/16/anonyma-tillsatser/

Länk till ett gammalt dokument på hemsidan: Tillsatser och E-nummer
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/foradling/ekotillsatser.htm#risk

E-nr ny serie i SVT 2

09 januari 2012

Nu gick cancer-larmet igen!
14 januari 2012
https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/01/14/nu-gick-cancer-larmet-igen/

Är märkningen tillfredsställande eller undermålig? Visst krävs rättning i leden.
Vad ska vi kräva?
Ska vi gå via Livsmedelsverket eller direkt på företagen?
Hur skulle matmarknaden se ut om vi skulle kräva att ta bort alla tillsatser, inget bacon, ingen chark, ingen falukorv, ingen ost m m?
Vilka andra vägar kan man gå? Minska halten, minska konsumtionen, inse att det kanske inte är farligt i måttliga mängder?
Det här är en debatt som vi som obunden konsumentorganisation tänker ta för att underlätta för oss konsumenter och göra våra röster hörda. Stöd oss därför!
Var med och sprid denna debatt. Era kommentarer är högst värdefulla!

följ också Facebook https://www.facebook.com/bengt.ingerstam

Bli medlem, om du inte redan är det!

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/01/04/har-du-nytta-av-det-vi-publicerar/

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25

E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se

Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se

Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71

Annonser

One Response to Konserveringsmedel lite överallt

  1. Ola Brönmark skriver:

    Oj skrev fel….

    Svårt att tänka mig att konsumenterna skulle köpa pålägg och bacon och andra liknande charkprodukter om man tar bort nitritsaltet, vem vill köpa gråa produkter??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: