Om mig

bengtJag är road av mat, älskar mat. Men är oroad för vad som händer med vårt klot, maten, vår hälsa och vår överlevnad. Har under de senaste 25 åren arbetat med att aktivera konsumenter och avslöja hur vi luras av mindre nogräknade kommersiella intressen. Vad påverkar vår hälsa och vem har rätt i bruset av information? Är  ordförande i organisationen KONSUMENT-FORUM

.

Tillsammans kan vi förändra – kom med!

Förutom konsumentfrågor och livsmedel roas jag av att resa och upptäcka andra länders matkultur, trädgård, både skötsel och skörd samt att experimentera i köket.

Jag ogillar alla politiska löften som bara syftar till att få röster, patent på liv och gener för att få monopol och makt över världens mat, bönder och konsumenter, att makten över vår mat ligger i fel händer, misshushållningen med våra fiskebestånd och att massor slängs över bord.

Mitt motto är ”håll i dina pengar, andra vill så gärna ha dem”. Se till att få valuta för pengarna du sätter i cirkulation och KONSUmindre, dvs tänk två gånger om det ger något av nytta eller glädje. Njut lite varje dag, gårdagen är bara ett minne och kan inte ändras.

14 Responses to Om mig

 1. Charlotte Andre skriver:

  Hej Bengt,

  Jag läste i Fri Köpenskap om ditt engagemang vad gäller GMO-frågan.

  Vi har nyligen publicerat en artikel som svar på en ledare i Expressen med rubriken ”JA till GMO”.
  Här kommer vårt svar och du får gärna klicka på den ”röda” knappen under artikeln så att det blir fler som känner sig arga än glada när de tänker på GMO!

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/08/10/osmakligt-om-genmanipulerade-gr-dor-expressen

  Hälsningar // Charlotte André
  Sjölunda Gård

 2. annelie skriver:

  NEJ!!! Till GMO.
  Idag är vi människor redan förgiftade pga av alla tillsatser i maten och alla gifter i den luft vi ska andas, ska vi sen äta GMO mat, kan man undra hur länge människorasen överlever.
  Sen undrar man hur det kommer sig att så många är sjuka i ex cancer samt många andra konstiga ”nya” sjukdomar. Annelie

 3. Maria S skriver:

  Tack Bengt !
  NEJ till GMO i alla aspekter.
  Vi är förgiftade av maten av vattnet från luften.
  Det måste stoppas. Själv tog jag ställning genom att sluta köpa mat och odla själv, dvs själhushållnings produktion.
  Om jag som konsument inte kan få sund mat så får jag göra den själv.
  Tack för en jätte bra blogg !
  Medvetenheten har ökat och sund mat ger sunda människor.
  Scan har tagit ställning som kommer att påverka !
  Jag är djupt tacksam för att människor äntligen börjar se hur det går till !
  Vi har en planet och den håller på att bli förstörd.
  Kram Maria

 4. Emelie skriver:

  Hej Bengt!
  Jag tänkte bara höra, du använder ofta Bregott som ett exempel (bra exempel btw, ge en bra bild). När jag läste det här exemplet för tredje gången slogs jag av en tanke. det är ganska många nuförtiden som har problem med matintoleranser. Kikar ni även på speciakprodukter till såna individer, hur nödvändiga de är egentligen?
  kan ju vara en intressant aspekt, jag är själv intolerantolerant mot laktos, och ibland får jag verkligen känslan av att tillverkarna försöker lura på mig saker som jag egentligen inte behöver. Som yoghurt utan laktos. En normalt laktosintolerant ska ju kunna klara helt vanlig yoghurt, därför att mjölksockret inte ser ut som det gör i vanliga mjölkprodukter (eller om det var så att det helt försvann i tillverkningsprocessen, minns inte så noga..). Och ändå finns det hur många yoghurtar, laktosfria, i hur många smaker som helst.
  Mvh Emelie

 5. Maria Gutebring skriver:

  Bra upprop Bengt! och jag hoppas att smakförstärkningsindustrin liksom konsistens-industrin för att inte glömma den globala sockerinsdustrin någon gång – förhoppningsvis väldigt snart lyssnar på sina konsumenter! Vi vill må bra och de vill tjäna pengar på sånt som lurar vår hjärna att tro att vi mår bättre fast det i själva verket är tvärtom!!!

 6. harvaro skriver:

  Hej. Har du sett filmen Thrive? Om inte så gör gärna det. Handlar mycket om det du skriver här, och mer därtill. Länk: http://www.youtube.com/watch?v=0HWQz_CEyWI&feature=player_embedded

  Ha d gott!

 7. Emil Gustavsson skriver:

  Mycket mycket läsvärd blogg! Så glad att jag hittade denna. Vi bör helt klart bli mer vaksamma med vad vi äter, och hur vi lever.
  Är själv så engagerad i dessa frågor att jag för en vecka sedan började jobba på en hemsida. En portal för alla som är trötta på matfusket, och där vi på ett mer seriöst och aktivt sätt visar företagen att vi inte går med på deras villkor.

  Nu är sidan uppe! Adressen är http://slutaluras.wordpress.com/
  Via sidan kommer det ges tips på produkter som vilseleder oss konsumenter, göra anmälan till KO (Konsumentombudsmannen) och följa upp egna anmälningar man gör via portalen.
  Jag rekommenderar starkt att du delar vidare denna sida, och att du fortsätter sprida nyttig och bra information på din blogg.
  Denna kommer upp på mina bokmärken bums! Tack!

  //Emil Gustavsson – Fotograf och författare

 8. ingela skriver:

  En liten fundering som du kanske kan svara på ?? Varför stänker SMÖR så mycket nu?? Det gjorde det inte förut…. Ingela

  • ingerstam skriver:

   Har egentligen ingen officiell uppfattning, du borde vända dig till leverantören. Det finns ju flera tillverkare och det kan skilja mellan dem. Kan däremot inte låta bli att vara personlig och jag har gått över till finska Valio, dels p g a priset, smaken och det stänker inte, men också för att vara säker på att korna inte utfodrats med GMO-foder! Men fler kanske har synpunkter?

 9. Rudolf Sillén skriver:

  Varför innehållsdeklareras inte Vin?

  För praktiskt taget alla livsmedel ställs krav på att deras innehåll deklareras. Syftet är att man (myndigheter m.fl.) skall kunna kontrollera att innehållet inte är hälsovådligt och att den medvetne konsumenten skall kunna välja mellan olika produkter.
  Vin är en produkt som saknar innehållsförteckning. Det enda kvantifierbara som framgår av etiketten på en vinflaska är alkoholhalten. Detta var kanske tillfredsställande före 50-talet. Under 50-talet började nämligen en mängd olika giftiga kemikalier utvecklas och tas i bruk vilket gjorde att skördarna av vindruvor kunde ökas kraftigt. De vanligaste kemikalierna för att skydda mot angrepp av bakterier, svamp, insekter mm är s.k. pesticider. Pesticider är giftiga, systemiska ämnen vilket innebär att de tränger in genom druvans skal till druvjuicen. De går inte att tvätta bort utan allt kommer med in i vinet. Enligt en utredning inom EU är vindruvor det mest förorenade livsmedlet i Europa! Vissa pesticider är cancerframkallande och påverkar nerv- och fortplantningssystemen. Halten i vanligt vin kan vara >100 ggr högre än gränsvärdet för dricksvatten (0.5 mikrogram/liter). Ekologiskt vin och naturvin däremot innehåller inga spår av pesticider.
  Vid vinframställningen används höga halter av sulfiter dels för att kunna använda teknisk jäst dels för att kunna öka vinets hållbarhet utan att behöva ha höga hygienkrav. Sulfit kan ge upphov till flera sjukdomssymtom och för vissa viner är halterna så pass höga att det räcker att dricka en tredjedels flaska för att överskrida gränsvärdena enligt World Health Organisation. För att kunna åstadkomma marknadsanpassade smaker, fyllighet, strävhet och aromer finns mer än 50 olika kemikalier att tillgå! Glycerin är t.ex. vanligt för att öka känslan av fyllighet och ge en viss sötma. Vissa av tillsatserna är definitivt hälsovådliga. Genetiskt modifierad jäst (ML01) har börjat användas utan att det redovisas öppet. I naturvin tillåts inga tillsatser förutom minimala tillsatser av sulfit.

  För att kunna bedöma ett vins effekt på hälsan samt dess förmåga att återge druvans och ”terroirens” specifika attribut krävs betydligt med information än alkoholhalten. Förslaget är att man måste redovisa alla hälsovådliga komponenter (pesticider, sulfiter, tillsatser vid vinifiering och buteljering) och dessutom positiva substanser i form av antioxidanter som procyanidin. Även andra mätbara attribut måste redovisas t.ex. Syra, pH, Restsocker, Högre alkoholer. Först med en kvantifierad innehållsförteckning kan kunden få objektiv information för att välja vin i tillägg till de subjektiva omdömen om smak och doft som tillhandahålls i olika medier.

  I ett första steg bör Systembolaget ställa krav på leverantörerna att lämna in innehållsförteckningar som öppet skulle redovisas på Systembolagets hemsida. I steg två skulle det bli obligatoriskt att innehållsförteckning finns på vinflaskorna. Detta skulle sannolikt få till effekt att producenterna alltmer började övergå till ekologisk odling av druvorna och att minimera tillsatserna vid vinframställningen till fromma för folkhälsan!

  Växjö 2013-03-11
  Rudolf Sillén
  Naturvin.se

 10. […] av vin, inklusiver sulfiter och pesticider, deklareras? Det tycker Rudolf Sillén på Bengtingerstams blogg. Han har en poäng, för vi vet ju att vindruvor-och-paprikor-är-rena-giftcocktails och att det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: