Det finns hopp för maten för de äldre!

2012-01-13

Efter en intensiv vecka med ”MAT” program som jag känner mig ganska mätt på, men som jag skulle recensera och kommentera, dök det helt plötsligt upp en POSITIV nyhet som jag inte kan låta bli att förmedla.  Det som behövde analyseras var två stora evenemang.

Matveckan med ”Sverkers sista strid” där en pytt-i panna serverades, väl mikrad,  i st f en analys av det stora problemet, där mängder av experter vet allt och har svaret på allt, men inte kom till tals och det verkliga stora problemet inte ens lyftes – kolhydratfixerade kostråd – där brödet kanske är ett större problem än sockret. Återkommer.

Serien om E-nummer i SVT2 – receptsamlingen för vår moderna industrimat. Hetsjakten på de både bra och dåliga, som gjort de flesta av oss negativa till alla ingredienserna, utan urskiljning! Åtkommer i bloggen.

Men så kom en solskenshistoria från Uppsala i UNT

Toppklass på äldrematen i Heby

http://www.unt.se/heby/toppklass-pa-aldrematen-i-heby-1628896.aspx
där man nu lagar maten från grunden och….”Plötsligt började de äldre ta för sig, samtalen flöt ledigare vid borden och man skrattade oftare.
Dessutom visade det sig att kostnaderna minskade.
– På Tallgården har man kommit längst. Där kunde man snart upphöra med tillskott av näringsdrycker för att vissa av de gamla inte skulle tappa för mycket i vikt. I stället använder man grädde i maten.”
Det går tydligen att lösa mat och trivselfrågan för de äldre utan stelbenta och trista kostråd!

Innan min översikt här i bloggen
https://bengtingerstam.wordpress.com/
över matveckan, ett tips så länge: DN har träffsäkert kommenterat ”Sverkers sista strid”
Krönika i DN av Niklas Wahllöf:

I Sverkers sista strid försvinner sanningen i stridslarmet

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-i-sverkers-sista-strid-forsvinner-sanningen-i-stridslarmet

Matdebatten är inte över, men nu kanske det är vår tur som konsumenter, vi som både betalar skatterna när vi arbetar och momsen när vi gör av med vår köpkraft, för att finansiera samhällets insatser. Vår röst måste till slut betyda något och vi uppskattar inte att enbart styras av  reklam och myndighetsråd.

2 Responses to Det finns hopp för maten för de äldre!

  1. Janicke skriver:

    Gillar skarpt din slutkläm – det är på tiden att vi som konsumenter blir lyssnade på, att våra röster äntligen tränger igenom på allvar. Alla vi som vet och upplever skillnaden mellan den riktiga maten och de hopplösa kostråden à la tallriksmodellen.

  2. […] DET FINNS HOPP för maten och trivseln för de äldre! En uppmuntrande utveckling för den Offentliga maten, där kostpersonalen vågat och gjort underverk. SPRID,SPRID och DELA DELA så det glada budskapet kommer ut.Det lönar sig att lägga sig i både för skolmaten och maten i vården! https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/01/13/det-finns-hopp-for-maten-for-de-aldre/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: