Är de mättade naturliga fetterna historiens största ”matfråga”?

Medborgarna, konsumenterna, föräldrarna och även eleverna är till stor del skeptiska och emot nu ”påstått gällande kostrekommendationer” när det gäller de naturliga mättade fetterna kontra de industriellt framställda fetterna baserade på växtoljor (inklusive den mättade palmoljan).

Allt fler forskare och professorer tar också avstånd ifrån dessa tolkningar. Marknaden, alltså vi som köper, har markant visat att vi inte litar på dessa kostråd och försäljningen av smör, Bregott och liknande grädd/smörblandningar, ökar kraftigt. Marknaden kan inte myndigheterna styra, även om de skulle vilja göra det och försöker så gott de kan! Marknaden, det är vi konsumenter!

Citat ur ”Folkhälsoguiden” : budskap kring matvanor ska stämma överens med de svenska näringsrekommendationerna (SNR 2005) och de svenska kostråden.

Dessa rekommendationer är några år gamla och under översyn, men det tar ytterligare år. Så här kan vi inte ha det! Med ett överväldigande antal experter bakom är vi övertygade om att kostråden har byggts upp på falska eller felaktiga forskningsresultat.

Trots myndighetsrekommendationerna finns en fri press, som fortfarande inte censureras. Därigenom kommer ju i media vissa sanningar fram, ibland bättre än många sensationsartiklar som får löpsedelsrubriker, avsedda för att sälja. Här några av de bättre:

EXPRESSEN: Fettskräck – det började med en bluff

Här är historien bakom fettskräcken och dagens kostråd.

http://www.expressen.se/halsa/1.2373803/fettskrack-det-borjade-med-en-bluff

och vi konsumenter läser ju media, men kanske inte krångliga vetenskapliga rapporter.

EXPRESSEN: Rätt fett för din hälsa

http://www.expressen.se/halsa/1.2302873/ratt-fett-for-din-halsa

Det är alltför många forskare och professorer som har ”kommit ut” och gjort sig fria från den tidigare rådande tabun och många av de gamla auktoriteterna har blivit allt tystare, för att det skulle gått förbi oss. Aldrig har hysterin om de olika ”kosterna” varit så enorm, men det finns naturligtvis ekonomiska intressen med i bilden. Det gör det inte enklare för oss konsumenter, men på sikt så bildar vi vår uppfattning och då märks det i försäljningsstatistiken i handeln.

Allt fler, som testar kostomläggning och lyckas, vittnar om hur bra de mår, hur många kilon de gått ner, hur de blivit kvitt diabetes, övervikt, allergier, astma och andra sjukdomar och de kommer ut i media, mer och oftare. Inte alla uppskattar detta och varnar ideligen för att det fattas resultat i mera långsiktiga studier. Det är bara för att försvara sig och förhala en omställning hos konsumenterna. Vem är villig att lyssna på en dietist, som tidigare frenetiskt hävdat vissa ”sanningar” som nu vill skjuta fram sitt ställningstagande. Nej när någon behöver förändra sin situation, testar man nog och ser man vilken skillnad det blir så avstår man inte för att de gamla rådgivarna uppmanar oss att vänta på mera forskning. När det gäller hälsa är tålamodet inte så stort, vi är villiga att testa, i hopp om att tjäna några år och må bättre under våra återstående år.

Hur kan man då köra igång en så stor apparat med olika myndigheter, organisationer, uppbackade av vissa stora och tunga intressenter i näringslivet, på alltmer ifrågasatta gamla tveksamma tolkningar. Det är som att sätta igång ett X-2000 med gamla slitna, dåligt runda hjul eller ihop-rostade bromsar.

Hur kan man nu fortsätta att arbeta för att förhindra att eleverna i skolorna eller de äldre i vården inte ska få välja vilken mjölk och vilket fett man ska få ha på mackorna. En detaljfråga som man t o m tycker är för liten för att politikerna ska ägna sig åt den. Nej frågan är större än vi anar, det är en ofantligt stor maktkamp mellan intressenter på oljefrösidan, som länge finansierat forskningen och försvarat margarinindustrin, som just bygger på billiga industriella oljefrön som soja, majs, solros, raps och palmoljan och svagare intressen som i tusentals år har värnat den naturliga produktionen på våra lokala åkrar.

Allt annat får eleverna välja, varmrätt, sallad, bröd – men ska förbjudas välja dryck och fett till mackan. Det är ett flagrant brott emot demokratin och sunt förnuft. Hur kan det komma sig att man biter sig fast just på denna till synes bagatellartade fråga? Nej det är inte en liten bagatell, det är också en maktfråga. Man vill inte släppa fram att människor kan få välja. Hur kan människor bli så fanatiskt inbitna, trots att man ser att forskning och opinion svänger?

Det är märkligt.

Men vad värre är, är att man sätter igång en sådan enorm apparat för att fördröja en förändring, mot bättre vetande, bara för att man inte vill backa. Men det är mer än kriminellt att på detta sätt riskera att spela med hälsa hon våra barn och äldre. Man får enligt Moses 10 bud och sedermera även i alla civiliserade länders lagar ”inte mörda sin nästa”. Men när det gäller just denna fråga, valet mellan de naturliga mättade fetterna och de industriella (ganska mättade, i vart fall kraftigt processade) växtfetterna. Samma princip gäller för den mindre processade feta mjölken (gammeldags) och den mer processade lättmjölken, men det är även här debatten hamnar runt de mättade fetterna och det börjar nu komma i media reaktioner från kostchefer att riva upp de eventuella beslut att tillåta valfrihet, att riva upp det p g a att de påstår att barnen får för mycket mättade fetter, som om det hade samband med fetman. Hur kan dessa kostexperter fortfarande vara så okunniga och dåligt pålästa. Man blandar t o m in diskussionen om D-vitaminberikade lättmjölken, som bara är ett säljargument, den är av mycket marginell betydelse, egentligen bara i reklamen.

Nu börjar vi komma in på ämnet vilseledande reklam.

Är inte hela den massiva propagandaapparaten som nu sätts igång en enda stor vilseledande kampanj med de felaktiga gamla kostrekommendationerna, väl inbäddade i ett i övrigt ambitiöst och vällovligt långsiktigt arbete för förbättrad folkhälsa. Hur kan man få använda skattemedel till att medvetet hota folkhälsan, våra barns hälsa och våra äldres både välmående och hälsa. Hur får man inpränta vilseledande kostbudskap, med skattepengar och människors hälsa på spel. Flera års hälsoarbete är bortkastat och hur många år ska det ta att omprogrammera ”folket” för att återställa kostvanorna?

Det är min uppgift som medborgare att opponera mot denna hantering och misshushållning med skattemedel. Det är min uppgift som konsument att ta ansvaret för vad jag köper och äter och som förälder vad jag serverar mina barn hemma och hur de ”utfodras” i skolorna och hur man ”tillfredsställer” våra äldre i vården. Vi kan bara inte överlåta mathanteringen till de stora multinationella matlagningsindustrierna, inte heller för det man försöker sälja till oss i handeln, skyllande på ”du som inte har tid och inte kan, vi gör det bekvämt för dig”!

Vi får inte vara tysta längre!

Varför skulle det då inte vara på sin plats att bygga ut den av oss själva styrda organisationen för medborgare, konsumenter, föräldrar och elever – ur konsument-rolls-perspektivet och inte ur arbetstagarperspektivet eller ägar-perspektivet.

Varför har vi, Sveriges Konsumenter i Samverkan, haft debatten om matfetterna som en av våra stora frågor?

Debatten om matfetterna

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/matfettidx.htm

Följ debatten på Facebook också, välj kategori ”skolmat”:

http://www.facebook.com/bengt.ingerstam

Nu står vi inför utökat lokalt arbete men också ett kraftigt utökande av arbetet på riksplanet. Så, inse allvaret och hjälp oss utveckla, skapa och arbeta med samverkan i dessa viktiga frågor. Börja med en insats på 200:- (motsvarande tre flaskor vin) nu snabbt så vi får fart på detta innan den stora apparaten sätter igång sitt X-2000 på rostiga hjul. Ursäkta om vi upprepar detta, men annars händer inget! Det är två viktiga saker på en gång, men beroende av varandra.

6 Responses to Är de mättade naturliga fetterna historiens största ”matfråga”?

  1. Mariann skriver:

    Tack för alla bra inlägg Bengt!
    Vi måste kämpa för smöret!!

    • ingerstam skriver:

      Ja och kämpa för valfriheten! Vi uppmanar alla som kämpar på olika håll att också gå med som medlem i vår konsumentorganisation för att vi ska bli många och utöva påtryckning också den vägen! Välkommen med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: