100 000 nya medlemmar och vi får tillsammans något att säga till om!

Sveriges Konsumenter i Samverkan uppmanar nu till mobilisering av medborgarna, konsumenter, föräldrar och elever för den framtida skolmaten och maten i vården och valfriheten för fet mjölk och de naturliga animaliska fetterna, som smör och bregottliknande blandningar.

På många platser har man redan tidigare avskaffat valfriheten och begränsat tillgången enbart  till lättmjölk och lättmargariner, men opinionen är stark för åtminstone valfrihet och barnen fördrar i regel Bregott eller smör före margarinet LÄTTA.

Frågan är nu mer akut än någonsin, då ett omfattande samarbete mellan olika myndigheter, Karolinska Institutet, Kost&Näring (kostchefernas organisation) dragit igång en stor verksamhet för att vara rustade till den 1 juli då lagen om hälsosam skolmat träder i kraft.

Se pressmeddelande 2011-03-29 från Skolmatssverige

http://www.skolmatsverige.se/node/251

Mycket ser bra ut men i bakgrunden lurar den heta frågan om mjölken och matfettet och vi är  skrämda av vilka förslag som är inarbetade i materialet: vatten, lättmargarin, mera pasta, ris, potatis, gröt och müsli. Det är ju mot den moderna kostutvecklingen, där man nu anser att man ska minska kolhydraterna och införa mer av de mättade animaliska fetterna. Men frågan är ömtålig och nu kräver vi konsumenter, föräldrar och barnen – medborgarna – att få ”ett ord med i laget” och inte bara bli överkörda av myndigheterna, utan dialog. Det är inte förenligt med demokratiska principer i ett öppet samhälle att genomdriva så omfattande och viktiga beslut som drastiskt utmanar både den kommunala ekonomin som barnens hälsa utan en dialog med medborgarna och de berörda parterna.

9-11 maj är ett kritiskt datum. Kort tid för att bygga upp en stor och stark organisation som kan ställa rättmätiga krav, men bara att det blir en rörelse på gång, räcker och ger inflytande. Därför är det BRÅTTOM, 100 000 nya medlemmar snarast, i en riksorganisation som kan ställa kravet på en dialog innan man slösar bort en massa skattepengar på att öka behovet av mera sjukvård, lidande och mediciner. En riksorganisation som också kan vara lokalgrupper till hjälp och stöd och förmedla kontakterna mellan dem.

Det kan inte vara omöjligt att snabbt få till stånd denna mobilisering, vi har ju basen, en massa fakta på hemsidan, mängder av kunnigt folk som kan och vill hjälpa till. Men det krävs många fler medlemmar för att få en viktig röst och höras.

För den lilla summan av vad 3 flaskor vin kostar, 200:-till PlusGiro: 638 20 78-1

till Sveriges Konsumenter i Samverkan, kan vi snabbt starta upp denna aktion.

Mer information Bengt Ingerstam 070-604 77 25 eller per mail  b.ingerstam@konsumentsamverkan.se

Det vi tidigare lagt ut på hemsidan om skolmaten hittar du på:  http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

Det är verkligen bråttom, vi måste bygga upp snabbt med flera som kan jobba praktiskt, frivilliga insatser eller på deltid, hjälpa till att sprida på alla sätt, vidga nätet med medlemmar och lokala grupperingar, dela ut flygblad lokalt, kontakta elever och deras lokala organisation, samla in pengar – för det här går inte att få effekt på utan resurser, kanske behöver vi också annonsera.

Följ utvecklingen snabbast via bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/category/skolmat/

SPRID DETTA på alla sätt!

Följ debatten på Facebook också, välj kategori ”skolmat”:

http://www.facebook.com/bengt.ingerstam

Sveriges Konsumenter i Samverkan

6 Responses to 100 000 nya medlemmar och vi får tillsammans något att säga till om!

 1. Berith Andersson skriver:

  Viktigast är att vi blir många. Jag skall i alla fall maila och informera mina vänner, så får de välja själva hur de vill agera.Just möjligheten att fritt få välja vad jag vill göra eller tycka är uttryck för sann demokrati. Barn o gamla har svårt att göra sina röster hörda, så vi får göra det för dem – vi som vill ha VALFRIHETEN KVAR. Tänk bara EN LAG som säger att man inte FÅR servera smör eller röd mjölki skolorna. Vilka andra produkter har fått liknande lagförslag på sig??? SKANDAL!

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Det som skrämmer är att det INTE är en lag. Det är inte ens ett ”påbud” från Livsmedelsverket! Det är lokala påhitt av kostchefer, som åberopar Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och kostråd. Men det finns platser där opinionen fått de lokala besluten upphävda och t o m där politiker gått in och upphävt lokala kostchefers beslut. Se fallet i Älvsbyn. Länk finns i avsnittet ”Skolmaten” på hemsidan.

 2. Kurt Sandklef skriver:

  Hur blir jag medlem i 100.000-klubben så jag kan påverka skolmaten?
  Hälsning
  Kurt Sandklef

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Hej Kurt,
   tack för frågan, kanske var det inte tillräckligt tydligt här uppe i dokumentet. Man blir ju lätt fartblind.
   Jo, helt enkelt genom ”att avstå 3 flaskor vin” och skicka de inbesparade pengarna 200:-till PlusGiro: 638 20 78-1 Sveriges Konsumenter i Samverkan.
   Vi har redan gått ut och krävt att man ska avbryta tillämpningen av de svenska näringsrekommendationerna, tills vi kan komma överens om hur de nya ska se ut. De får inte vara så uppenbart av typen margarin-reklam. Övervägande nya forskarrön underkänner dem idag.
   Se f ö Expressens söndagsbilaga från igår!

   Sedan får medlemmarna närmare tips om hur man drar igång lokalt. Välkommen med.
   Bengt

 3. […] Välj sida, välj att engagera dig som konsument. Många tillsammans kan vi klara rätt mycket och bli en faktor att räkna med. Det kan väl vara värt 3 flaskor vin eller 4 kg smör (per år!) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: