GLAD PÅSK med MINDRE GODIS men många GODA ÄGG

Godis

Mångfald i godis

Socker är ett gift och godis är socker!

Debatten rasar i USA, läs här ett intressant inlägg på svenska av

Michael Wallin & Etelka Huber publicerat i Newsmill

Debatten bygger på en film som setts av nära 1 miljon tittare och en kommenterande artikel av Gary Taubes i New York Times. Han är en av de mest kända journalisterna som väckt frågan om sockret och fettet i kosten och vänt upp och ner på alla gamla myter som vi fortfarande lider så enormt av. En av hans stora verk är boken ”Good Calories, Bad Calories”.

Passar ju bra just nu inför Påsken som är godisets ”julafton”.

Du kan hitta mera om socker på vår hemsida under avsnittet ”Debatten om socker”

Sockret är med all säkerhet den största boven i problemet fetma, övervikt och diabetes, motionen kommer troligen därnäst och de mättade animaliska fetterna har inte någon viktig roll alls (däremot spelar den vegetabiliska mättade palmoljan som finns i margariner en stor roll!)

Se vad vi äter av socker under en livstid:

sockerkonsumtionen

sockerkonsumtion

Bild hämtad ur artikeln i New Yorks Time´s artikel, på 9 sidor!

Godis i skolan gör barn feta

det är alltså inte fet mjölk eller/och smör/Bregott som man ska spara på, tvärtom bort med lightvarianter och de industriella fetterna.!

 ________________________________________________________________________________________________________________

Så till det riktigt goda och nyttiga – äggen!

Ett av våra bästa livsmedel – för både ”friska” sjuka och diabetiker

 En mycket fullmatad sida om Ägg

PrimaVi om ägg

Konsument-Nytt vårt eget faktablad om ägg (2004)

Ät ägg till frukost – rasa i vikt (AB)

 

Några tips – recept

 Pizza-omelett (passar bra för oss som ska hålla koll på blodsockret (utan mjöl alltså)

Karl-Alfreds Hemlighet – kan varieras med olika fyllning (utan mjöl)

Ägg är verklig snabbmat

Priset i kr/100 kcal – en timmas energibehov för 2400 kcal-konsument –  ligger mellan 2-3 kr, alltså driftkostnaden för normalkonsument i en timma. Den

s k snabbmaten (industrimat) ligger ofta mellan 15-20 kr/100 kcal. Ägg är alltså billigare och snabbare.

Tips för bantare (enligt LCHF-metoden) 2 ekologiska ägg + 1 dl grädde  (0:80 kr/100 kcal) rörs ihop som scrambled eggs och du står dig nästan 5 timmar och det kostar c:a 8:-, alltså 1:60 per timma. Kanonfrukost alltså, glöm flingorna! Vill du ladda ännu mer? Riv lite god fet och stark ost och blanda i.

Smart start!

När du kokar ägget/äggen för din frukost, koka ett par till som du sparar kalla, antingen hemma eller ta med till jobbet. Blir du sugen är det bara att skala ett ägg, klicka på lite majonnäs och lägg på några räkor, så har du ett bra mellanmål att släcka suget med. (Jag har alltid en burk handskalade räkor i kylen, men kolla att de inte innehåller smakförstärkare E621, det gör en del! KOSTERFISKARENs är enligt min mening bäst, utan E621. De var inte med i en av de stora tidningarnas test nyligen och de hade inte heller frågan om smakförstärkare med i testet. Flera märken har det. Hur kan man då testa smak?  Om det bästa räkorna inte är med, vad är då testet värt?

Det där ”räddande ägget” som ligger på reserv, har förhindrat mig att börja småsnaska många gånger och det är ju bara så nyttigt.

 I senaste KONSUMENT-NYCKELN 47 hade vi redan en del om äggen inför Påsken

(kräver lösenord/medlemskap – Bli medlem )

Lägger detta inlägg i bloggen, så du som får det lätt kan sprida det vidare. Vår organisation behövs, obunden och fristående, och med din hjälp kan vi bli många och få ökad tyngd och inflytande.

Det kostar bara motsvarande 3 kg smör eller 2 flaskor bra vin för ett helt år!

Betala 200:-  till  Plusgiro 638 20 78-1

 

Sveriges Konsumenter i Samverkan

2 Responses to GLAD PÅSK med MINDRE GODIS men många GODA ÄGG

  1. annelie skriver:

    Bra ! Detta ska sändas vidare till alla jag har med i min maillista!!

Lämna en kommentar