ÄNTLIGEN opinionen mot GMO i djurfoder segrade

Opinionen stod både konsumenterna och majoriteten av bönderna för!

Uppfödare av kyckling, får, lamm, nötkött och mjölkbönderna stod emot men sveket kom från vissa grisbönder och när Swedish Meat och Kött och Charkproducenterna  centralt beslutade ta bort förbudet för GMO i foder ökade opinionen och vi som konsumenter krävde tydlig märkning samt stopp för användningen av GMO i djurfoder (utan att upplysa konsumenterna). Se vårt pressmeddelande i slutet av denna sammanställning.

Det har inte varit tyst sedan dess och här har vi gjort en sammanställning i korthet för att du enkelt ska kunna läsa vad vi gjort under dessa fem år, t o m utlyst en bojkott mot svenskt griskött, för att få igång en dialog. Men handeln har inte varit intresserad att vare sig upplysa oss eller hjälpa oss att välja svenskt griskött, snarare har de som intensivast kört sina kampanjer med importerat griskött till osannolika priser.

Vi har inte rekommenderat svenskt kött  enbart för att ha produktionen i Sverige, men också för att vi bättre ska veta vad vi köper. Det gäller sysselsättning, kortare transporter, bättre djurskydd samt deklarationer och garantier. Men här har i fallet grisuppfödning dels från den dåvarande ledningen samt med starka påtryckningar från Lantmännen (LRF) och även SLU resulterat i att man släppte in GMO-fodret. Man motiverade med ören per kg kött, men vi såg inte det i butikerna utan prisskillnader på upp till 100-lappar förorsakade av handelns prisdribbel och kampanjer.

Nu har opinionen i vart fall vunnit över GMO-fanatikerna och vissa GMO-vänligt inställda leverantörer av foder. Det lönar sig att kämpa från konsumenthåll och kräva dels att få veta men också vad vi vill ha för mat. Nu är det också upp till bevis från konsumenternas sida, att ställa upp för den svenska grisuppfödningen! BOJKOTTA det billiga och okända importerade grisköttet, t o m det danska, som garanterat kör med GMO-foder. Skandalerna i Belgien och i Tyskland har vi i gott minne! Uppmana nu handeln att sluta fresta med ”helgpriser” på importerat griskött. Stå emot.

Här kommer sammanfattningen, med länkar så du kan läsa vidare, hela artiklarna. Äldsta notiserna sist!

Enbart GMO-fritt foder till Scans grisar

 http://www.cisionwire.se/scan-ab/enbart-gmo-fritt-foder-till-scans-grisar98786

”………- Trots att vi släppte kravet på gmo-fritt foder för nästan fem år sedan äter ca 80 procent av våra grisar gmo-fritt foder, vilket gör att förändringen inte är så stor för merparten av våra leverantörer, säger Fredrik Jönsson, vd SLS….”

Min kommentar: Då hade man ju kunnat ha kravet kvar, det kostade ju inte så mycket, men kanske förtroendet från konsumenterna!

Vi la genast ut nyheten på FACEBOOK och korrigerar efter Påsk på hemsidan, bl a  bojkottuppmaningen (tre-månaders men den blev permanent då ingen dialog kom till med företagen.

http://www.facebook.com/bengt.ingerstam

TACK SCAN för att ni tagit detta viktiga steg och lyssnat på konsumentopinionen. Nu finns det verkligen argument för oss konsumenter att välja svenskt griskött och viljan att betala för kvalitet kommer att återkomma från de svenska konsumenterna. Vi uppmanar nu de svenska konsumenterna att inte falla för handelns lockpriser på importerat griskött.

Handeln har förstått att lyssna på konsumenterna

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/10/22/handeln-har-forstatt-att-lyssna-pa-konsumenterna/

I dag 2010-10-22 skriver Svenska Dagbladet : Handeln byter spår i GMO-frågan

”……..Men det är inte hela sanningen. Handeln följer alltid vart vinden blåser och försöker styra kursen med att använda segel och roder (reklam och andra ageranden) för att hålla kursen i för dem gynnsam riktning. Man byter inte spår utan riktning och det tyder på att man förstått att börja lyssna på sina kunder och konsumentopinionen…..”

Handeln byter spår i GMO-frågan

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/handeln-byter-spar-i-gmo-fragan_5547861.svd

22 oktober 2010 kl 01:00, uppdaterad: 22 oktober 2010 kl 10:05

”………..Genmodifiering. City gross var först ute. Nu hakar Hemköp, Willys, Coop och Ica på trenden att inte sälja färskt fläskkött från grisar som fått genmodifierat foder. Men Livsmedelsverket ogillar märkningen. ……”

Bye, Bye GMO-foder

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/10/04/byby-gmo-foder/

Efter City Gross föredömliga beslut att enbart sälja griskött från grisar som inte ätit GMO-foder, och den omfattande debatt det skapat, lanserar ny ICA sina ”gårdsgrisar” som bl a är ”GMO-fria”, d v s inte ätit GMO-foder. Nu väntar vi bara på COOP (!) och Axfood, sen har svenska konsumenter hela GMO-frågan i sina händer (plånböcker!).

PRISVÄRT och KVALITETSKRAV del 2

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/03/27/prisvart-och-kvalitetskrav-del-2/

PRISVÄRT ur andra perspektiv än priset – KVALITETSKRAV

”…..Många vill slippa GMO i maten och över huvud taget.

Då är en del av lösningen att handla EKOLOGISKT. Hur mycket energi ska vi lägga ner på att bli av med GMO? Alla kan inte eller orkar inte engagera sig i kampanjer mot GMO, men välj då i alla fall EKO eller Sigill, så har du gjort ditt val som påverkar. Det är en aspekt på PRISVÄRT!

Tidigare gick Bergendahls ut med att de endast tog in kött, där GMO-foder garanterat inte använts. Bråket med Livsmedelsverket pågår fortfarande, om begreppet GMO-fritt, men vi konsumenter begrep vad de menade i alla fall.

Nu kommer SCAN med kött från grisar som inte fötts upp med GMO-foder, så fortsätt att bojkotta importerat griskött och t o m svenskt griskött där det inte klart framgår att det är ”GMO-fritt” (uttryck som SLV inte gillar, men vi begriper!).

2010-10-03

City Gross förklarar sig

City Gross blev häftigt attackerade efter sitt utspel ”Välj GMO FRITT” och har nu lagt ut ett svar på SvD Brännpunkt

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/10/03/city-gross-forklarar-sig/

Kolla in vad Monsanto står för

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/10/03/kolla-in-vad-monsanto-star-for/

När du läst debattartikeln i Svenska Dagbladet ”City Gross sprider villfarelser”  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forskare-sprider-villfarelser_5435769.svd och inte orkar läsa alla dessa nära 400 inläggen, offra 9 minuter och titta på http://www.youtube.com/watch?v=hErvV5YEHkE som avslöjar Monsantos alla manövrer, lögner, falsarier och vad det är man vill med makten över maten, bönderna och konsumenterna. Det räcker för att säga nej till GM och GMO.

Debatten om GMO och City Gross aktion tar fart

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/10/02/debatten-om-gmo-och-city-gross-aktion-tar-fart/

”…………Nu verkar det som brasan tar sig! Efter år av lamslagen debatt om genteknikens vara eller inte vara – med bl a GMO i maten eller i fodret, tog City Gross ett välkommet initiativ, VÄLJ GMO FRITT . Redan där har vi lagt in ett flertal kommentarer, likaväl som vi skrivit på vår FACEBOOK sida.

Ett antal oroade forskare och GMO-förespråkare såg sin chans att gå in i debatten och försöka styra upp vad folk ska ha för uppfattning. Självklart talar de i egen sak och avslöjar därmed att det är oroliga för den växande skepticismen mot utvecklingen, oron för sina fortsatta jobb och att GM-industrin med Monsanto i spetsen inte ska få tillbaka sina investerade pengar och att patentfrågan kan bli deras fall. Därav debattartikeln i Svenska Dagbladet den 1 oktober . Märkligt att de som skrivit under vad någon förberett inte inser att de öppet vädjar för sin ”sjuka moster”. Men det har satt fart på andra aktörer också. Vi några stycken gick i all hast ut med en replik samma  dag: ”Forskare sprider villfarelser” ……….”

Debatt om GMO-fritt blev det sedan City Gross lanserade sitt ”GMO-fria griskött”

18 september 2010

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/09/18/debatt-om-gmo-fritt-blev-det-sedan-city-gross-lanserade-sitt-%e2%80%9dgmo-fria-griskott%e2%80%9d/

……….bl a en debatt med Peter Sylwan:

Till Peter Sylwan

…..Först en kommentar till det du skriver om City Gross agerande. City Gross har gett oss konsumenter valfrihet, det gör inte de andra handelsblocken. De accepterar griskött som kan ha fått GMO-foder, eftersom det inte måste märkas (EUs eftergift till GMO-lobbyisterna). Det är att föra konsumenterna bakom ljuset. Jämför med halalslaktat, det måste däremot märkas, för att konsumenterna ska veta och kunna välja eller välja bort, då alla inte uppskattar hur den slakten går till medan andra kräver det av religiösa skäl. Konsumenterna har enligt både FN och EU rätten till information, så att man kan välja…….

GMO-fritt griskött på City Gross

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/09/14/gmo-fritt-griskott-pa-city-gross/

14 september 2010

GMO-fritt griskött på City Gross

2010-09-14

”……..Ett historiskt genombrott i kampen för Framtidens Mat – på konsumenternas villkor

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/framtidensmat/framtidensmatidx.htm

………..

Att danska bönder flitigt använder GMO-soja i sitt grisfoder är känt. För att konsumenterna ska välja svenskt kött krävs argument och svenska grisar utan GMO-foder hade varit ett sådant argument, men i och med att man släppt in GMO-sojan i svensk grisuppfödning, har man ju eliminerat detta argument och nu har vi bara priset att gå på.

Kortsiktigt, Svenska Grisbönder. Den gamla slogan ”Handla svenskt” måste fyllas med innehåll och inte bara vara en slogan, då genomskådar de svenska konsumenterna det….”

”Det är dumt att betala för mycket”

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/07/19/%e2%80%9ddet-ar-dumt-att-betala-for-mycket%e2%80%9d/

19 juli 2010

”…….Den slogan känner vi nog alla till från TV.

Visst stämmer det, men bara om man kan jämföra samma produkt och kvalitet.

Ibland kan det vara fel att betala för lite också, t ex för importerat fläskkött, som inte kan jämföras med det svenska, både när det gäller foder och djurskyddet . Men handeln kan ju inte låta bli att frestas att sälja till extrems låga priser, för att locka kunder. Fläskfilé för 49:90 kilot eller kassler för 29:- kilot. Frågan är ju för oss konsumenter om vi ska ha en svensk kvalitetsproduktion eller bara ”svälja” importen…..”

Nu gick jag i taket!

21 mars 2010

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/03/21/nu-gick-jag-i-taket/

”…..Mer och mer upplysta konsumenter vägrar. Aveln har kört fel. Vad är det som säger att den nya tekniken med genmodifiering skulle vara det enda riktiga?. När vi konsumenter i opinionsundersökningar till c:a 80% säger nej till GMO, även i foder, då vill inte vissa bönder lyssna. Men det går bra att prata om att de behöver bättre betalt (utan att ge konsumenterna det dessa vill ha!). Har i annat sammanhang påtalat att priset i butik för fläskfilé skiljer sig mellan det danska från 49:90 till 169:- för det svenska, nu också med gmo-foder inblandat. Vilket motiv har vi för att diskutera en krona hit eller dit, när det ändå skiljer 120:- kilot i affärerna!

Gör som vi konsumenter vill att vår mat ska produceras och undvik dessa ständiga strömhopp av lik från garderoberna………..”

Svenskt fläskkött producerat med GMO-foder

14 mars 2010

NEJ TACK !

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/03/14/svenskt-flaskkott-producerat-med-gmo-foder/

”……Snålheten bedrar nu klokskapen. För att spara på produktionskostnaden, ören, säg 1:- per kg kött (högt räknat) så tackar man nej till de svenska konsumenternas stöd.

Vad betyder 1:- mot prisskillnaderna i butikerna, danskt för  49:90 mot 169:- för svensk fläskfilé – över 100:-/kg? Nu när vi inte kan köpa svenskt för att undvika GMO-sojan har vi ju ingen nytta av att stödja de svenska grisbönderna!

Handelns prisdribbel förstör ju marknaden och får oss konsumenter att göra avkall på våra värderingar – på en marknad som inte fungerar!

Höj er nivå, svenska grisbönder, rensa rent i er bransch, gör som både fågel- och mjölkindustrierna, tacka nej till GMO-sojan och lyssna på konsumenterna, så kanske ni kan få vår hjälp för att lobba igen för det svenska grisköttet och mot handelns skadliga frestelser med priser som inte är realistiska.

”Lugnet varade inte så länge”, debattartikel i ICA Nyheter 10-03-12

http://www.icanyheter.se/Opinion/Under-strecket/Lugnet-varade-inte-sa-lange/

”………Lantmännen tiger tills de hamnar i rampljuset. Sveket är oförklarligt och förtroendet för dem är i botten nu, likaså för grisbranschen.
Visst är grisbönderna pressade av den ständiga prispressen från de stora inköparnas sida, men var finns taktiken och strategin? Påstår man att det blir för dyrt, har man ingen förankring i verkligheten. Att snåla på en krona per kilo kött för GMO-fritt foder samtidigt som priserna i handeln varierar mellan 49:90 kronor och 169 kronor/kg för svinfilén, med eller utan GMO-foder inblandat, får inte oss konsumenter att tycka synd om bönderna.
Varför ska vi betala 100 kronor mer per kilo medvetna om att det kan vara GMO-uppfödda grisar vare från Danmark eller Sverige?

(Artikeln vållade en ovanligt intensiv debatt)

# 02 Att prata i nattmössan – nja?

Tack för det vänliga omdömet Peter Carlsson, i ditt Struntprat. Men du har inte fattat att jag har fattat betydligt mer och inte minst hur lurade ni grisbönder är och hur synd vi konsumenter tycker om er. Men när ni inte kan gå oss konsumenter tillmötes, inte ens med att hålla GMO-fodret borta, hur ska ni då tro att vi är villiga att köpa svenskt griskött och filé t ex för 169:- kilot. Fattar ni inte att ekvationen inte stämmer och att ni inte kan tvinga konsumenter att äta kött från GMO-uppfödda grisar. Fixa det och kom sedan tillbaka, så ska vi hjälpa er och ta diskussionen med handelsblocken att inte fortsätta och förstöra grisbranschen. Vad jag inte har fattat är hur ni kan hålla på med det ni gör när ni knappt får betalt. Idag kunde man köpa påskskinka, kokt och klar för griljering för 29:90 kilot, max 2 per kund! Det blir inte ens ICA-handlarn rik på. Förstår du Peter eller Grisproducent hur marknaden fungerar? Eller INTE fungerar, kanske.

2010-03-23, 22:21 | Bengt Ingerstam

Konsumenter ska hålla käft, annars blir vi kallade SVIN

04 mars 2010

2010-03-04

”…..I böndernas egen tidning Lantbruk citerade man delar av vår pressinfo om bojkotten av svenskt griskött och ilskna kommentarer uteblev inte, mer svavelosande än i normal debatt. Läs kommentarerna, då förstår ni vilken bransch det rör sig om.

Någon dialog kommer troligen inte igång och att lyssna på konsumenterna finns inget intresse för. Då får vi väl använda köpkraften. Myten om den svenska djurhållningen och uppfödningen har fått många törnar senaste tiden, se flera tidigare inlägg här på bloggen. Kan inte låta bli att klippa ut ett av svaren på artikeln i Land Lantbruk, från

Dante:

Svar till Bengt Ingerstam: Ja Bengt jag har läst hela pressmedelandet och det har klarnat! Sveriges grisbönder eller övriga bönder behöver INTE er som kunder!
Ni behöver OSS för att kunna utöva era påtryckningar!
Jag tycker vi ska satsa ALLT på att exportera vår mat till utlandet! Allt kött vi säljer här i Sverige är att kasta pärlor till SVIN!!

Tack för den passningen. Känner någon sig mer stimulerad att offra pengar på att stödja de svenska grisbönderna efter detta?…….”

PRESSINFORMATION     2009-11-26

Sveriges Konsumenter i Samverkan anser att handelsblockens prispress och kampanjer är orsaken till den nu uppblossade grisiga debatten och de svinaktiga formerna för grisuppfödningen. http://www.konsumentsamverkan.se/press/gris_091126.htm
PRESSINFORMATION      2010-03-01

Produktionen av LIVsmedel kan inte byggas på giftbesprutad soja!

http://www.konsumentsamverkan.se/press/soja_100301.htm
PRESSINFORMATION   2010-03-02

”Konsument, visa vem som bestämmer” om utlyst bojkott

http://www.konsumentsamverkan.se/press/gris_100302.htm

PRESSINFORMATION             2006-05-07

Sveriges konsumenter kräver
att få GMO-fria livsmedel
http://www.konsumentsamverkan.se/press/kravergmofritt.htm
”….och då menar vi att ALL ANVÄNDNING AV GMO i produktionskedjan ska deklareras, även om det gäller foder till djuren. Det finns ingen anledning att dölja det för att därmed hoppas på större acceptans, snarare blir effekten den motsatta. När vi konsumenter känner oss förda bakom ljuset blir reaktionen i regel inte speciellt positiv. Detta är en av orsakerna till det ökande motståndet mot GMO (även ökande nu i USA!) och helt skapat av GMO-industrin själv genom döljande av information, lögner och försöken att tvinga det på oss. Allt för att rädda sina investeringar och få ökad makt på marknaden, närmast monopolsituation, inte för att hjälpa oss konsumenter att äta nyttigare, bli friskare eller få billigare mat.

Detta är inget som tilltalar oss som ska välja och betala. Det attraherar heller inte Sveriges enskilda bönder, de ställer hellre upp för konsumenterna, deras viktigaste kunder, än att bli livegna slavar till GMO-industrin, med Monsanto i spetsen…..”

Mer på hemsidan hittar du enklast genom att söka på t ex ”gmo fritt foder”

http:www.konsumentsamverkan.se

8 Responses to ÄNTLIGEN opinionen mot GMO i djurfoder segrade

 1. […] har nu bestämt att det bara ska vara GMO-fritt foder till deras grisar. Här nedan är text från Bent Ingerstams blogg om arbetet mot GMO i livsmedel och foder. Läs mer också på Sveriges Konsumenter i […]

 2. Björn Borg skriver:

  Ja, Dante är antagligen född dummare än ”Tåget” och har fortsatt att vara det. Men det gör inget nu eftersom hans inlägg är bland de äldsta. Han finns säkert inte kvar i branschen p.g.a. sin inställning.

  Kom precis på vad GMO betyder? Det är förkortningen för: Gör Mycket Ont.
  Med ont i sammanhanget menar jag inte ”smärta”
  Gör Mycket Ont-industrin jobbar mot bättre vetande.

 3. […] BORT MED GMO I FODER till djuren Om genmodifierad alfalfa […]

 4. […] BORT MED GMO I FODER till djuren Om genmodifierad alfalfa […]

 5. […] Vill du läsa mera om vad som hänt? Vi har sammanfattat det i ett tidigare blogginlägg: […]

 6. […] Vi skrev i bloggen den 24 april om SCANs beslut: […]

 7. […] BORT MED GMO I FODER till djuren Om genmodifierad alfalfa    senaste GMO-fodret […]

 8. […] ÄNTLIGEN opinionen mot GMO i djurfoder segrade […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: