Analys val av mjölk i skolor

2011-11-27          OBS  kommentar av Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm – nu besvarat  klicka längst ner på kommentarer

Kalkyl jämförelse mellan lätt och helfet mjölk

Siffrorna bygger på lokala priser och jämförelse mellan lokala butiker här i Hultsfred. För exakt kalkyl på lokal skola, korrigera med lokala inköpspriser.

Beräknad standard portionsstorlek 1,8 dl. Index-priset är räknat på kr/100 kcal = 1 timmes energibehov vid konsumtion 2400 kcal/dygn.

Länk till tabellen:

http://konsument-forum.se/TI/Resurs_Index_mjolk_ver_skola.doc

Där finns hela texten också.

Läs också Genombrott i Göteborg för sundare skolmat

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/25/genombrott-i-goteborg-for-sundare-skolmat/

samt reportaget i P4

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=104&artikel=4821060#srcomments

Vi jobbar för barnen, stöd oss ”Konsument-Forums konsumentaktion” för att något ska hända:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/03/konsumentaktion-for-att-nagot-ska-handa/

Vi kan hjälpas åt, så det händer något nu över hela landet.

Tidigare inslag om skolmaten hittar du på

https://bengtingerstam.wordpress.com/category/skolmat/

4 Responses to Analys val av mjölk i skolor

  1. Louise skriver:

    Bengt, all respekt för ditt engagemang. Absolut! Men jag kan inte låta bli att fundera över debatten vi har i Sverige, att mättat fett ska vara bra för hälsan, d v s bacon, fet mjölk, fett kött etc. Möjligen blir man smalare, men att äta mättat fett i stora mängder går helt emot alla kostråd från alla världens myndigheter vad jag kan se och en överväldigande majoritet av läkare. Har alla andra fel? Jag bara undrar…

    • ingerstam skriver:

      Louise,
      debatten pågår inte bara i Sverige utan i många länder, inte minst i USA har den vaknat ordentligt. Det märkliga är att det inte finns någon studie av klass som sätter mättade animaliska fetter i samband med bl a hjärt- och kärlsjukdomar. Du kan inte bara påstå att ”en överväldigande majoritet av läkare” står fast vi de nu gamla kostråden, det än snarare ”en kraftigt ökande andel läkare och forskare” som lämnar den gamla uppfattningen och öppet vågar visa att de svängt. Att vi i 50-talet år vilseletts av ”manipulerad forskning” är de flesta nu medvetna om och att detta samt kolesterolmyten skickligt användes för att varna folk för naturligt fett och rekommendera margariner producerade på vegetabiliska växtoljor, fram till för c:a 10 år tillbaka med delvis härdade oljor och farliga mängder transfetter (industriella).Varför slutade man med härdningen? Jo för man insåg och blev överbevisade att det var skadligt och att opinionen avslöjade det. Det sker förändringar utom för smöret, som nu ökar i popularitet!

      En mycket bra artikel i EXPRESSEN gav nyligen en avslöjande (sammanfattande) bild av hur utvecklingen de senaste 50 åren gått :
      http://www.expressen.se/halsa/1.2373803/fettskrack-det-borjade-med-en-bluff
      En nyligen utkommen bok FORSKNINGSFUSKET (av en läkare) har avslöjat en skrämmande mängd fakta, som nog skakar om många. Det är Docent Ralf Sundberg som ambitiöst samlat enormt mycket fakta. Se vad Adlibris skriver: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216
      Att man nu i Göteborgs kommun vågat frångå de råd som Livsmedelssveket så ihärdigt insisterat på, i skolorna och släpper på kostråden, tyder ju på att många kunniga politiker också har fattat att det råder nya tider och fettskräcken har släppt.
      Redan 2001 publicerade vi på hemsidan en artikel om att ”Mättat fett är lika bra som annat fett”:
      http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-mfettbafett.html
      Där finns mycket mer att läsa där under ”Debatten om matfett” så allt behöver jag inte repetera här.

  2. Britt skriver:

    Här på Jordbruksverkets hemsida så kan man se att ”Skolmjölksstöd” gäller alla fetthalter:
    http://www.sjv.se/amnesomraden/stod/marknadsstod/skolmjolksstod.4.207049b811dd8a513dc80004386.html

    Varför ska då Livsmedelsverket och andra vara så motsträviga? Låt åtminstone var och en få välja själv.

  3. […] NYTTIGARE MAT I SKOLAN – KONSUMENT-FORUM Debatten fortsätter på P4 hemsida och vi deltar med klara kalkyler om hur barnen nu får välja i demokratisk anda även mjölk och matfett, står sig längre utan merkostnad. Varför måste myndigheter och dietister peta i detta? Det är fritt att informera, med låt nu barnen få bestämma – även om mjölken och det man SMÖRjer på SMÖRgåsen!. Länk finns här i kalkylen till P4 artikeln med debatten och mer utvecklat resonemang: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/27/analys-val-av-mjolk-i-skolor/ […]

Lämna en kommentar