2013-04-22
KOMBINERAT MED FETT
KATASTROF
Mycket instruktiv föreläsning på webben, börja med den
FÖRELÄSNING av Prof Göran Petersson
http://webbtv.media.fnf.nu/15/kost_och_halsa/2
KÖTT
POTATIS
BRÖD
Val av bättre kost för hälsa
Nötkött och fläskkött har en för människan närmast idealisk sammansättning av aminosyror och fettsyror från ett högt innehåll av protein och fett. Både bröd och potatis med mycket stärkelse ifrågasätts däremot när det står klart att kolhydrater ligger bakom kostkatastroferna med fetma och diabetes.
För potatis bidrar finfördelade, ugnsupphettade och friterade moderna varianter med högt GI mest till dessa problem. Än värre effekter medför bröd och andra produkter gjorda av näringsfattigt vetemjöl med dess lättspjälkade stärkelse. Kokt potatis och grovt rågbröd är mindre dåliga traditionella val.
Detta avsnitt har tagits med för att belysa just kombinationerna med snabba kolhydrater som potatis och bröd
http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_163949.pdf
Mer kommer att matas in här som just belyser komplexa samband där socker ingår
KONSUMENT-FORUM