NYTTIGARE MAT I SKOLOR

2013-04-08

Sveriges första riksomfattande namninsamling för skolmaten ”Skolmaten landet runt” startade i september  2009 och nu i dagarna, när vi skickade upp den till Regeringen och partiledarna var den störst med 10700 namnunderskrifter

Sveriges största namninsamling för

NYTTIGARE MAT I SKOLORNA!

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

fortsätt att skriva på, det är ju en synlig opinion man kan följa!

Det är mycket som är bra med skolmaten, men problemet som återstår att lösa är att eliminera inflytandet av olika intressen som med Livsmedelsverkets stöd, försöker förhindra VALFRIHET när det gäller mjölken och fetterna. Nyligen har rapporter kommit som säger att fetare mjölk förhindrar att barnen blir fetare. Vi har i artikel belyst att konsumtionen av socker (mjölksocker) ökar med lättmjölken och att helst skulle man välja ”gammeldags” oprocessad, som flera tål bättre. Se i följande artiklar länkade nedan i tidigare utlagt.

NYTTIGARE MAT I SKOLORNA

https://bengtingerstam.wordpress.com/2013/03/25/skriv-pa-for-valfriheten-i-skolmaten/

2013-01-04

Med dessa rådande delade meningar är det inte lämpligt att skolcheferna, skolpolitikerna och skolpersonalen tar på sig det tunga ansvaret och vidhåller förbud mot nyttigare fetter och mjölk, men fortfarande tillåter man sötsakerna, sirapslimpa och de gula söta majskornen.

Det råder också en debatt om skillnaden mellan NATURLIGA livsmedel och NYTTIGARE livsmedel. Det finns så mycket ”naturligt” som inte är bra, t o m giftigt. Socker kommer ju från naturen, men tack vare den stora konsumtionen blir det ett problem. Det kan också vara NYTTIGT men i små doser i stället för artificiella sötningsmedel och så är det med det mesta – dosen avgör. Spannmål är en naturlig produkt, men nu börjar man, t o m i USA, att varna för alltför hög konsumtion. Att diskutera fettet vi brer på söta mjuka limpan är tveksamt, så länge många lever mest på ”mackor”

Vi anser att NYTTAN ska vara vägledande, därför driver vi kampanjen NYTTIGARE MAT I SKOLAN och då omfattar det mängden också – viktigt! Men då ska man också ta hänsyn till vad en person väger, hur en person lever, anstränger sig, tränar o s v så det går inte att skriva regler och råd som vissa myndigheter försöker, oberoende av energibehovet. Vi uppnår inte näringsriktig skolmat enbart med att införa flera naturliga produkter, som kanske i och för sig är önskvärt av andra skäl, som närproducerat, färskt i st f djupfryst t ex, men det är andra diskussioner. Om barnen äter sig mätta och använder mera mättade animaliska (inte palmolja) fetter och står sig längre är det att föredra före mera läsk och godis.

NYTTIGARE ligger närmare hälsosiktigt än NATURLIGARE.

I denna namninsamling tar vi in den viktiga och avgörande frågan, sen får vi fortsätta lära oss att leva och välja – något som förändras successivt, men utan VALFRIHET är vi slavar under myndigheter och inte alltid kunniga beslutsfattare eller felutbildade experter. VALFRIHET är en konsumenträttighet enl FNs regelverk dessutom!

SKRIV PÅ FÖR VALFRIHETEN I SKOLMATEN

25 mars 2013

SKOLMATEN OCH BRISTEN PÅ VALFRIHET ÄR EN PARODI

25 mars 2013

https://bengtingerstam.wordpress.com/2013/03/25/skolmaten-och-bristen-pa-valfrihet-ar-en-parodi/

Med dessa rådande delade meningar är det inte klokt att skolcheferna, skolpolitikerna och skolpersonalen tar på sig det tunga ansvaret och vidhåller förbud mot nyttigare fetter och mjölk, men fortfarande tillåter sötsakerna sirapslimpa och majskornen.

LÄTTPRODUKTER i SKOLMATEN – inte klokt

2013-03-22

https://bengtingerstam.wordpress.com/2013/03/22/lattprodukter-i-skolmaten-inte-klokt/

Länge har både margarinindustrin och Livsmedelsverket förespråkat ökad konsumtion av fleromättade fetter. Senaste rönen går emot, dels hotar det hälsan med i synnerhet övervikten av Omega-6.  Omega-3 från fröoljor är heller inte att rekommendera (korta), bättre med  Omega-3 från animalier, fisk och nöt och får. Egendomligt nog tiger man med att man senaste tiden övergått i margarinerna till höga andelar mättat fett (inte i reklamen dock) genom att ersätta med palmolja, som omestras. Halterna fleromättade fetter har sjunkit radikalt, så vem ska man lita på?

Omega-6 hotar margarinindustrin och hälsan

12 mars 2013

Få saker har varit så kontroversiella som kostråden och vad vi ”får” ha på ”smör”gåsen.

Det är decennier sedan de nuvarande fastställdes, med inflytande från USA. Stora intressen har alltid legat bakom, fröoljeindustrin och jordbruket, och inte minst läkemedelsindustrin som påverkat rekommendationerna för att sänka kolesterolvärdena.

Hälsosamma fetter tillåts inte i skolmaten

10 januari 2013

Skrämmande att ingen kan upplysa om vilka biprodukter som kan ingå i de ”moderna” margarinerna med omestrade växtoljor!

Vilka riksker tar inte beslutsfattarna? Inte undra på att föräldrar och barnen vägrar äta dessa fetter.

###########################################################################

Följ bloggen i kronologisk ordning här:

https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam   KONSUmindre     Konsumentsamverkan

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-136 78, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se

Hemsida:
http://www.konsumentsamverkan.se
Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: