HÄSTKÖTT lite här och där

2013-02-26 (uppdatering sker av valda länkar)

Hästkött i maten

– många

skandaler

mP1 mars

NYTT!

1 mars 

(beklagar att vi inte har resurser att bevaka detta ännu mera, men om 100 000 konsumenter tycker att vi ska göra mera och skapa en tyngre röst, så är det bara att haka på, se info i slutet av detta dokument.)

Redan 13 december slog en konsument- och hälsoorganisation i USA larm om riskerna med att låta hästkött ingå i livsmedelskedjan. Man kan bara undra varför det gick så långsamt innan handeln och producenterna togs på sängen.

http://www.globalmeatnews.com/content/view/print/708133

Idag kom nyheten om att man hittat åsnekött och getkött i hamburgare i Syd-Afrika. Så det är en internationell rörelse, detta att fuska.

http://www.globalmeatnews.com/Industry-Markets/Donkey-found-in-South-African-burgers

Brittisk köttindustri började redan i början av februari tillämpa DNA-testning! Alltså ingen svensk ”uppfinning”

http://www.globalmeatnews.com/Industry-Markets/British-meat-industry-to-introduce-DNA-testing

Redan i januari kunde man läsa att engelska företag hade identifierat polskt ursprung för hästkött. Behöver svenska tillverkare och stora kedjorna bli tagna på sängen så sent efter?

http://www.globalmeatnews.com/Industry-Markets/Irish-food-bodies-identify-source-of-horse-meat-burger-scandal

28   februari

Reportage från Irland, där larmet började och den stängda jättefabriken Silvercrest Foods, samt den kraftigt ökande försäljningen i Sverige av färskt hästkött, börjar 14 minuter in i programmet och varar 4 minuter (Intressant!)

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2288607

Dafgårds upphäver nu säljstoppet på vissa produkter, enl TT via Expressen. Det förvånar en aning, men ingår nog i spelet kring bedrägeriet. De smittade importerade partierna har man nog hunnit få undan och nya oblandade partier kommit in i produktionen, så prover man gör nu mera kommer inte att visa på innehåll av hästkött. Turerna ärförvissande

http://www.expressen.se/nyheter/dafgards-haver-saljstopp-for-farsratter/

Reportage i Radio Sörmland:

Hemlagat kan vara svaret på hästköttskandalen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5459040

Rapport från EU-Kommissionens möte i morse

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5458388

Rapport om att man funnit hästkött i flera polska slakterier:

http://www.dn.se/ekonomi/hastkott-hittat-i-flera-polska-notkottslager

Jätterusning efter hästkött rapporterar Helsingborgs Dagblad:

http://hd.se/skane/2013/02/27/skandalens-omvanda-effekt-rusning/

Hearingen i morse i EU Kommissionen gav inget, bara reaktioner från många parlamentariker. Verkar inte som den nye kommissionären hade förstått problemet eller vill han dölja att inget gjorts tidigare för att kontrollera ursprunget på kött. Mer kommer nog senare i dag, se länk ovan.

27 februari bekräftas från Dafgårds att de nu hittat produkter med olika inblandning av hästkött. Media är fullt  med rapporter, vi ger här bara en länk från Svenska Dagbladet:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastkott-hittat-i-dafgards-mat_7950712.svd

Man har misstankar när det gäller en köttleverantör och tar nu prover för att få det bekräftat. Att det cirkulerar hästkött, råder väl ingen tvekan om och snart kommer nog sanningarna fram. Man har uppgett att man köper kött från Tyskland. Irland, Sverige, Danmark, Polen och Holland. Efter denna ”affär” kommer hela köttbranschen att tillämpa DNA-tester, något ingen hade tänkt på att det kunde vara nödvändigt. Ännu fler regler och begränsningar, men utspädningstaktiken vi skrev om i går har nu avslöjats och det är bara att konstatera att när det gäller att tjäna pengar finns ingen heder.

2013-02-26

I går när IKEA också hamnade i media för befarad inblandning av hästkött, tycker jag Aftonbladets TV-reporter stod för den största skandalen, när hon sa ”IKEA sålde hästkött-köttbullar”. Det var ju en grov lögn som media sprider. Mycket av denna s k ”skandal” är en mediaprodukt, men bakom finns ett systemfel.

Vi har alltid haft hästar, förr som dragdjur men numera som riddjur. Djur har vi alltid återanvänt, d v s ätit när de tjänat ut, eller som nuförtiden fötts upp för konsumtion. Hästkött är det inget fel på, såvida de inte är kraftigt medicinerade och som på senare tid fått fenylbutzon, som gör att dessa djur aldrig ska komma in i livsmedelskedjan. Detta är relativt nytt och det finns regler för detta, men följs inte.

Här ligger ett problem, vart tar delar av 9000 förvunna hästar vägen i Sverige?

Läs här hur tamt man från Jordbruksverket tar i frågan. Man skriver ett brev till veterinärerna, hästpassen fungerar inte och något allvarligt larm från ”ministern” har vi inte sett.

http://www.jordbruksverket.se/download/18.1fec19c313cf285924f80001362/info+till+vet.pdf

Allmänt om rutinerna

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/nyheteromdjur/nyheterdjur2013/vadgallerforhastpassochlakemedeltillhast.5.1fec19c313cf285924f80001343.html

Vad händer med alla hästar i övriga Europa?

Nu har allt fler storföretag dragits in, men kanske rör det sig om småkvantiteter. Men det drabbar stora företag! Senast nu IKEA i 23 länder, Dafgårds, som producerat de mesta köttbullarna åt IKEA, Sodexo har drabbats i Europa, tidigare FINDUS och NESTLE, LiDL, Coop, ICA, Axfood, flera företag i Storbritannien och Irland, Frankrike m fl.

Prispressen från hela branschen (inte från konsumenterna) har skapat möjligheten att spä ut nötköttsvolymerna med hästköttet, hedern har försvunnit, förr gick det inte att luras då man levererade hel- och halvfall till butikerna. Nu säljs köttet i oidentifierbart skick och samhället har inte någon kontrollmöjlighet kvar. Nu först börjar man upptäcka möjligheterna att DNA-testa – något man inte trott var nödvändigt. Det har brustit i den allt längre kedjan.

Alla har tjänat pengar längs hela kedjan och denna ”kriminella” verksamhet har organiserats i tysthet. Jag skrev om dessa misstankar när denna skandal började dyka upp. Alla isberg har sina toppar och nu faller skulden också på lagstiftare och myndigheter. Man visste inte – ”som vanligt” och inte ens ÄKTA VARA kunde gissa detta innan man godkände vissa köttbullar och nu får ta emot arga kommentarer på sin hemsida.

Detta är inte en liten enskild miss, som snart blåser över. Det är ett systemfel. Ministrar och myndigheter försöker dölja ”affären” men de har åtagit sig att skydda medborgarna!

Systemfelet löser vi enklast genom att konsumenterna blir starkare och inte bara fortsättningsvis ska styras. Dessutom att vi organiserar oss i en helt fristående organisation och även fristående för särintressen. Ett av råden är att sluta köpa färdigportioner för en eller flera personer, i fryst form till låga priser, ofta billigare än färsk köttfärs! Läs vidare här:

Dags för

STARKARE KONSUMENTER

11 februari 2013

”MATEN” – något i HÄSTVÄG

09 februari 2013

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam KONSUmindre    Konsumentsamverkan

Häng med nu till ett NYTT-IGARE 

2013 och TJÄNA PÅ det

som riktig medlem

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se/prel

Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: