ONYANSERAT CANCERLARM

2013-02-20

Nytt larm om cancer

”Dramatisk

ökning

av bröstcancer”

m

Nya alkohol- och matvanor en förklaring

http://www.aftonbladet.se/halsa/kvinnlighalsa/article16268577.ab

överläkare Henrik Lindman på Akademiska sjukhuset i Uppsala kommenterar och ställer sig tveksam till ”moderna” dieter som GI och LCHF.

Det stora misstaget är att kunskapen om fetterna är så bristfällig. De industriella transfetterna är utan tvekan en av bovarna, men har minskat kraftigt i användning. Margarinerna och inte minst användningen av Becel med sina höga kvoter av de fleromättade fetterna och i synnerhet Omega-6 som är kraftigt inflammatorisk och som även finns i de flytande oljorna från majs och solros samt linfrö, borde granskas mera och undvikas omgående. Det räcker inte att bara utmåla fetterna generellt och dessutom står inte LCHF för ökat intag av fleromättade fetter, eller fetter överhuvudtaget.

Även kommenterat i

Aftonbladet: Dramatisk ökning av bröstcancer. Nya alkohol- och matvanor en förklaring

Metro: Läkare varnar för LCHF-cancer

Expressen: GI och LCHF kan öka risken för bröstcancer

NT: GI och LCHF kan öka risken för cancer

En bra översikt och förslag till omdefiniering av LCHF till ”Low Carb Healthy Fat” presenterades i januari av Prof Göran Petersson och där han gett en mera nyanserad beskrivning av de olika fetterna, med både rekommendationer och varningar. Rapporten presenterade vi redan 15 januari på bloggen

LOW CARB HEALTHY FAT – LCHF bra definition

15 januari 2013

2013-01-15

LCHF

VETENSKAPLIGT

GRANSKAD

Prof Göran Petersson från Chalmers i Göteborg har presenterat en översiktlig granskning och gjort en ny definition som är genial – Low Carb – Healthy Fat.

Rapporten: LCHF – Lågkolhydratkost     Begrepp – Biokemi – Brister      finns att läsa på länk

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/170320/local_170320.pdf

Det är en mycket vetenskapligt baserad granskning, utan överdrifter och opportuna och känslomässiga tyckanden. Den lanserade definitionen med Healthy Fat i st f High Fat tar definitivt bort den felaktiga mediafokuseringen på högt fettintag, som ju inte är den realistiska och faktiska avsikten men av vissa media missvisande presenterats.

Att livsstilen, kostfilosofin har blivit populär och fått ett stort genomslag är utom allt tvivel och är här för att stanna och är inte en av alla nya dieterna som snabb kommersialiserats. Den är snarare en revolt emot den industriellt uppblåsta desinformationen baserad på starka kommersiella intressen där sockret och vetet har varit basen, applåderat av starka producentintressen, vissa forskare och kolesterolmyten, baserad på förfalskad forskning. Det handlar om en återgång från den starkt fetma och diabetesframkallande amerikanska livsstilen. Rapport har just publicerats om hur amerikanerna får kortare livstid jämfört med bl a den europeiska livslängden. Det beror inte, som många trott, på fettmängderna, utan snarare kolhydratmängderna i läsken och potatisen (Pommes) och mängderna.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5407224

Vad vi upplever är alltså en sund återgång till ett sundare samhälle med mindre kolhydrater (inkl socker) och en återgång till naturliga och sundare fetter i nyttiga mängder.

Rapporten som är en del av ett projekt för ”Cancer- och  Allergifonden” (som inte har något samröre med margarinindustrin) och är en rapport i en omfattande mängd rapporter, är enkelt utformad och lättläst även för vanliga människor. Den är sakligt och vetenskapligt baserad på biokemi. Ett nät av länkar till tidigare publicerade rapporter gör att varje typ av livsmedel får sin bedömning och pedagogiska tabeller visar på

”grönt” för det som passar in i denna framtida kost,

”gul” –  gul – för vaksamhet, begränsning för vissa mer utsatta för det metabola syndromet och

”rött” för det man ska akta sig för, även de som inte är drabbade av det metabola syndromet men antingen ligger i farozonen eller kan komma att hamna där.

Vi närmar oss här en kost som enligt Prof Göran Petersson alla skulle må bra av och förhindra många överviktiga men ge fler som i fler avseenden blir friskare av, dessutom presenterat på ett konsumentvänligt sätt.

Detta är ett fortgående projekt, i digitalt anpassad form, med oanade sökmöjligheter, som bara växer och är redan en omfattande ”bok” men som inte passar i bokhyllan och som inte blir inaktuell på något år och som inte kostar 1000-lappar jämfört med om man ska skaffa alla böcker som översvämmar marknaden. Ett nytt och annorlunda koncept, gratis dessutom.

Följ den löpande informationen via Bengts nya blogg:

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam KONSUmindre    Konsumentsamverkan

Häng med nu till ett NYTT-IGARE 

2013 och TJÄNA PÅ det

som riktig medlem

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se/prel

Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2 kommentarer till ONYANSERAT CANCERLARM

  1. Ola T. skriver:

    TIPS!
    Göran Peterssons Kostråd finns enkelt tillgängliga för alla konsumenter i den svenska mobilappen Shopgun där prof. GP är en av flera betrodda rådgivare. Besök http://www.shopgun.se för att ladda hem appen!

  2. Rickard. skriver:

    Den största orsaken är större exponering för östrogen/ xenoöstrogener. punkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: