Mjölmat och fuskkött

2013-02-15

 Mjölmat

och fuskkött

b

Det var COOPs Lasagne (som jag fick tag på innan de drog in dom på måndagen först). Den  oerhörda debatten under veckan har varit omfattande och alla ansträngningarna från handel, importörer, myndigheter, ministrar har varit imponerande, men det kommer säkert andra saker fram nu när EUROPOL får gripa in och reda ut härvan om hästköttet..

Visst är vi konsumenter lurade, hästkött inblandat i st f nötkött, men jag ska visa på en annan faktor, hur man gör flotta matportioner med billiga råvaror, mjöl i detta fall och får bra betalt för köttet.

4867.COOP Lasagne.201302.innehåll.cut

En blick på innehållsdeklarationen avskräcker och är inte så enkel att ”bearbeta”, men jag ska bearbeta den på ett annat sätt än vad vi vanliga konsumenter inte brukar. Vem orkar läsa igenom detta? Och ännu mera kräver en del

Av 400 g  är 240g köttfärssås, varav 8 % nötkött (borde varit) och 4 % bacon, alltså 28 g,  resten tomat, grönsaker m m. 90 g bechamelsås, med icke angiven mängd vetemjöl. 60 g lasagneplattor, mest bestående av durumvete (kolhydrat).

Man får alltså gå på specifikationen av näringsvärde: 130 kcal/100 g, totalt alltså 520 kcal för portionen 400 g, varav protein 24 g, 44 g kolhydrater och 25 g fett

Betalt i COOP  21:- för 400 g = 52:50 /kg (WILLYs pris i 1000g fp var 28:50 /kg)

Energiindex (vårt mått) blir alltså 4,03 kr/100 kcal (genomsnitt för den svenska konsumtionen av all kost 2:-/100 kcal).

Om man kalkylerar 2400 kcal per dygn, genomsnitt, betyder det att Lasagnen kostar det 96:72 per dygn att livnära sig på denna mat.

Relativt lågt för en färdig rätt, men med så mycket lasagne (pasta , billig råvara)och mlöl i såsen uppskattar vi att kostnaden för allt utom köttet ligger på 5:- i kundpris, kartongen 2:50  så återstår 100:- för köttet. Man har alltså fått bra betalt för köttet om det hade varit nötkött. Är det fråga om penningtvätt är det bra utdelning, säkert mellan 2-4 gånger insatsen för hästköttet och det slinker igenom i stort sett obemärkt. Vi får väl se vad som kommer fram när EUROPOL blir färdiga.

Lägg märke till hur utvecklingen skenar, med vackra kartonger och den mesta energin i maten från billiga kolhydrater, pasta (mjöl), potatis, ris. Kolla Findus produktsortiment, det är avslöjande.

Lägg också märke till hur man lägger portionspriset mellan 20-30 kr, sedan kan kilopriset variera mellan 30 och 70 kr. Man säljer på portionspris, styckpris, för det går att jämföra med en varm korv eller en pizza, en lunch.

Så var det då smakupplevelsen, som inte var en upplevelse precis.

 4884.Lasagne.fp och tallrik201302.cut

Bilden på förpackningen ger en helt annan bild, en försköning verkligen, men så går det inte att baka en lasagne. Hela rätten var ju mera sörjig än aptitlig. Frikostigt med mjölsås (kallas bechamel). Lasagneplattorna ganska mjuka och intetsägande och så var det tomatsåden, där det inte fattades tomat och origano-krydda. Köttet gick inte att urskilja mer än några bitar bacon. Nej det var inte någon höjdare, inbjöd inte till ett galoppsprång och inte hördes något gnägg heller när jag satte tänderna i tuggorna.

Att det var mycket kolhydrater visade också blodsockermätaren, från 6 till 11 på en timma.

Viktigt att se upp här, varför har vi ett stegrande antal feta och överviktiga?   Parallellt med antal människor som drabbar av diabetes och efterföljande hjärt- och kärlsjukdomar? Ja det är inte av fettet utan kolhydraterna och det är kolhydraterna som är billiga att utveckla färdigmaten på, även skolmaten nuförtiden och det är ju priserna som styr vad barnen och de äldre ska äta i den offentliga maten, samt de som inte kan laga mat och inte orkar laga sin mat. Se vår uträkning av dygnskostnaden via energipriset kr/100 kcal  (timkostnaden) uträkningen.

Snabbmat? Bara som avslutning, utan mikro tog det 45 minuter. Då gäller planering.

Gör i stället en stor sats spaghettisås och ha i portioner i frysen och en tallrik spaghetti eller  tagliatelle (om man nu ska ha pasta) så tar inte middagen 45 minuter.

Avslutningsvis, denna rätt blir ingen ovana!

Bengt Ingerstam

Konsument-Forum (bloggen)

BLI RIKTIG MEDLEM NU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: