”MATEN” – något i HÄSTVÄG

2013-02-09   (kompletteras fortsättningsvis)

Lördagen 16 feb:

Veckan som gått sedan i söndag 10 feb har varit intensiv och turerna har varit många, även med en resa till Bryssel för landsbygdsministern. Mediabevakningen har gett över 50 artiklar, varför vi undviker att vara så noggranna, men ett genombrott har kommit när misstänkta utpekats och EUROPOL kopplats in. Som vi antydde redan från början är säkert kriminella krafter inblandade och det besannas nog nu. Det är för stora pengar inblandade och det är ett smart sätt att ”tvätta pengar” för maffialiknande grupperingar.

Samtidigt har vi handelsblocken att tacka, som pressat priserna för att tjäna mera pengar och man kan ju fråga sig varför nästan all tillverkning hamnat hos samma producent. Helt enkelt för att de som lyckats pressa ner priserna, med hjälp av ”billigare råvaror” skaffar sig ett monopol och går då all hantering av hästkött via en kanal så tar de hela marknaden. Nu får handelsblocken ta sitt ansvar för sin godtrogenhet och det är precis vad de tvingats göra nu, enligt pressmeddelande från Li, Livsmedelsindustrierna i samarbete med Svensk Dagligvaruhandel:

http://www.li.se/innehall-pa-startsidan/nyheter/nyheter-2013/livsmedelsbranschen-overens-om-utokade-kontroller

I SVT 1 19.30 kommenterade Thomas Svaton från Svensk Dagligvaruhandel så här: …..problem som vi inte uppmärksammat tidigare….vill nu visa att vi vidtar resoluta åtgärder …genomför nu 1000 tester, 10 gånger fler än Livsmedelsverket beslutat….tydligt visa att det lönar sig inte att fuska …..har ett fuskande företag avslöjats, så finns det inte längre kvar på marknaden.

Livsmedelsbranschen utökar egna kontrollen

http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/sverige/article1036281.svt

Från texten 20 februari kopierar vi in här följande och observera just hur sorglöst COOP har gett glättiga garantier. Dessa garantier var bara luft och nu får vi se vad ”de nya tagen” innebär. Efter år av förhandlingar för CSR, Corporate Social Responsabilities, som man då från företagens sida först motverkade och tyckte var onödiga, men sedan gått mer på, hur det nu ska utvecklas med garantierna för att säkerheten för varorna de säljer är att lita på.

Citat: Lördagen: Hittade några paket på COOP och fick bilder som talar sitt språk: (Har köpt ett paket)

4840.LasagneCOOP.20130209.kvalitetdekl.cut

Kvalitetssäkrad! Vad är det för garanti, COOP?

Producent Tavola S A Cappelen, Luxenburg (som alltså köpt hästköttet från Rumänien!

Snyggt COOP att uppge vem som producerat, inte så vanligt för EMV

Men inte på något paket från FINDUS finns något om tillverkningsland!

Läs testen av innehållet i  Lasagnepaketet från COOP här

Mjölmat och fuskkött

16 februari 2013

Söndagen 10 feb:

Nyheterna meddelar nu att Livsmedelsverket planerar polisanmäla såväl FINDUS som de övriga svenska kedjorna: Här är dagens nyheter i media och det här kommer nog att bli en följetång.

Findus hästlasagne kan bli ett fall för polisen

reportern gör anspelningar till köttbranschens kontakter med den kriminella världen!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5438446

Dagens Eko 12.30   (7 min) med Daniel Öhman

Lågprisjakt bakom växande köttskandal i Europa

Publicerat: kl 17:18 , Ekot

Notera hur representant för Livsmedelsföretagen skyller på konsumenterna när det i själva verket är handelsblocken som styr. Har bemött det i nästa inslag på bloggen.

– Det här kan hända därför att det är en bransch som pressas otroligt av  den rådande trenden i Europa och Sverige där lågpris är det som är på allas läppar.

Konsumenterna vill ha allt, men inte betala något. Och då har vi fått en situation där producenter jagar kostnader för allt det är värt, säger Carl Eckerdahl, chefekonom på branschorganisationen Livsmedelsföretagen

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5438762

Findus kan polisanmälas för hästkött

http://www.svt.se/nyheter/sverige/findus-polisanmals-for-hastlasagne

Kan ha varit häst hos Findus länge

http://www.dn.se/ekonomi/kan-ha-varit-hast-hos-findus-lange

 Livsmedelsverket polisanmäler Findus

http://www.dn.se/ekonomi/livsmedelsverket-polisanmaler-findus

Kan ha varit häst hos Findus länge

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kan-ha-varit-hast-hos-findus-lange_7901870.svd

Frågor och svar om hästköttslasagne

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fragor-och-svar-om-hastkottslasagne_7898566.svd

Erlandsson upprörd över köttfusket

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/erlandsson-upprord-over-kottfusket_7902760.svd

4852.Lasagne.Coop.20130210.innehåll.cut

8% nötkött, ingen häst enligt deklarationen, men 4% bacon (hälften jmfr med nötkött!

4858.Lasagne Eldorado.20130210.skylt.cutjpg

Även hos WILLYs var boxen tom för ELDORADO Lasagne, hade alltså varit en lågprisprodukt!

4859.Lasagne Willys.20130210.olika peiswe.cut

Priserna är avslöjande. Dafgårds 38:90 per kg och såg ut som svensktillverkat. Tillåt oss tvivla! Karins Lasagne, ett svenskt fabrikat 61:50 per kg och sedan Skogsgreven  350g portion för 26:37 per kg, (http://www.skogsgreven.com/32/Contact   -holländskt) och värt att granskas (billigare än Eldorado!) Nu är vi på väg in i argumentet som kanske är viktigare än ”hästarna”. Våra stora handelsblock pressar priserna så till den grad att vi hamnar i klorna på den kriminella köttbranschen. Varför? Jo för att konkurrera och få kunderna att tro att man hart villiga sortiment och varor. Eldorado är WILLYs lågprissortiment och Basic är ICAs lågprissortiment. Att COOP också var med i ”hästracet” med billig import, men ändå tog ”rejält” betalt, 53:75 per kg visar snarast på att de har större behov att öka sina inkomster och inte lägga sig i lågprissortimentet! Motivet är inte att vara socialt omtänksamma utan lura oss konsumenter att ”köpa billigt”. Vi har prispressen och kedjorna att tacka för att kriminaliteten florerar i köttbranschen. Att FINDUS inre ligger bland de lägsta men ändå umgåtts med de tvivelaktiga företagen hedrar dem inte, även om de nu gråter och beklagar sig att ”de blivit lurade”, men tar man risken att umgås med de skumma franska,  och där närbelägna företagen med grenar i Rumänien, så är det bara att beklaga dem, men våra multinationella livsmedelsföretag (häromdagen gick ju filmen om choklad) tar ju sådana steg på egen risk. Nu ska Livsmedelsverket polisanmäla dem, kan de göra annat efter den uppståndelse som nu råder? Man kan inte beskylla dem och deras internationella gelikar och EFSA för att ha förebyggt eländet och säker har lobbyisterna i Bryssel varit förutseende och förhindrat att man skulle använda näsan för att hitta liken i garderoberna.

I en artikel i SvD efterlyser Henrik Ennart ”Konsumenterna borde ställa hårdare krav på butikskedjorna! Men han berättar inte hur. Kan vi göra mera? Inte utan större resurser och de får vi inte av myndigheterna! Men vi kan ju göra som vi gör nu, ifrågasätta myndigheterna och hur dom tidigare agerat. Håller vi inte tryckt uppe och efterlyser så kanske de inte agerar så hårt som de nu verkar vilja göra. Ännu ett skäl för att vi ska bygga upp en fristående och oberoende konsumentorganisation som konsumenterna helt står bakom och lägger några 100:- per år på att vi ska kunna ha,och ha kvar och kunna växa.

Köttbranschen, oljebranschen och läkemedelsbranschen är tre stora dinosaurier som måste tåla att vi granskar! Vi som köper, använder och betalar har ju denna rätt och även skyldighet!

Lördagen: Hittade några paket på COOP och fick bilder som talar sitt språk: (Har köpt ett paket)

4840.LasagneCOOP.20130209.kvalitetdekl.cut

Kvalitetssäkrad! Vad är det för garanti, COOP?

Producent Tavola S A Cappelen, Luxenburg (som alltså köpt hästköttet från Rumänien!

Snyggt COOP att uppge vem som producerat, inte så vanligt för EMV

4842.Lasagne ICA.20130209.skylt.cut

På ICA var det tomt i boxen, men priserna fanns kvar, tydligen sålde dom som  ICA Basic för 37:25 /kg, 400g och lockade med 14:90 för paketet, FINDUS för  71:73 per kg (375 g) 26:90 paketet.

Rätt många kommentarer har kommit på Facebook, bl a de vanliga ”sluta äta kött”, men även en riktigt konstruktiv kommentar:

”Elin….De borde sätta upp stora skyltar där de ber om ursäkt för sin lögn och erbjuda kunderna att få ta hem förpackningarna gratis.”

Motivet var att inte öka på slöseriet med mat, då det säkert fanns de som gärna skulle äta upp det, för häst är ju inte farligt kött.

Tidigare text:

SVD Hästkött

mmm

I går fick vi veta vad vi får i frysförpackningarna OM vi köper sånt skit i våra svenska butiker. Det gäller inte bara FINDUS utan alla våra stora matkedjor.

HÄSTKÖTT från Rumänien

i FINDUS MATPAKET

bb

Svenska Dagbladet skrev:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hastkottsharvan-vaxer-allt-mer_7897432.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/findus-betydande-mangder-av-hast_7899334.svd

DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/hastkott-i-findus-lasagne

EXPRESSEN: http://www.expressen.se/nyheter/brittiska-test-hast-i-findus-lasagnen/

AFTONBLADET: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16202451.ab

Det var ingen enkel och liten matskandal som rullade upp i TV-rutorna och nu i tidningarna

DETTA ÄR HISTORIA

i den svenska matbranschen.

Häst kan t o m vara gott, det fick jag lära mig när jag bodde i Schweiz några år, men här i Sverige är det inte på modet att äta det, mer än på en restaurant i Stockholm.

Men nu kommer många frågor att ställas från de svenska konsumenterna:

HUR KAN SÅNT BARA HÄNDA

HÄR I SVERIGE?

Har vi ingen livsmedelskontroll?

Har kedjorna inkl FINDUS ingen egenkontroll?

Har man pressat matpriserna så lågt att sånt kan slinka igenom?

Hur många fler skurkar och banditer finns det i livsmedelsbranschen?

Kriminalitet finns överallt, men varför håller man den inte borta från vår mat?

Varför är inte mat heligare än pengar?

NÄR ska konsumenterna reagera och svara med

EN TOTAL KÖPBOJKOTT AV ALLA FRYSPACKADE ENPORTIONS-FÖRPACKNINGAR?

Kommentarer kan lämnas till detta dokument, se längst ner.

Se här en analys vi gjort tidigare av en FINDUS produkt – maten är inte värd pengarna! KÖTTSOPPA med GRÖNSAKER i massor

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/20/kottsoppa-med-gronsaker-i-massor/

Vill du läsa flera tester vi gjort och lagt ut

(övriga endast tillgång för medlemmar)

https://bengtingerstam.wordpress.com/category/produkttester/

Häng med nu MOT ETT NYTT-IGARE 2013

och TJÄNA på att vara KONSUMENT

som riktig medlem

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam   KONSUmindre     Konsumentsamverkan

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se

Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se

Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: