Fleromättade fetter ifrågasätts numera

2013-02-05

VARNING för

Glorifierade fetter

m4831.Becel.201302.stämpel.cut

I reklamen för Becel blir vi ordentligt vilseledda:

De fleromättade fetterna som utvinns ur frön har länge ifrågasatts och varningar har kommit från flera forskare, både i Sverige och internationellt.

Det är en gammal historia med ursprung från en forskare, som inte var läkare, Ancel Keys, som numera är vida accepterad som fuskande forskare. På hans manipulerade forskning byggde hela margarinindustrin upp på hans felaktiga argument om kolesterolets effekt på hjärt- och karlsjukdommarna.. Professor Göran Petersson har producerat en mängd rapporter om fetter och nu släppt en mera detaljerad och djupgående rapport för Cancer- och Allergifonden

Denna rapport täcker in  Fleromättade Fröfetter, Fiskfetter och Mjölkfetter. Missbruket av beteckningen Omega-3 inte minst har förvillats och än i dag tillåter myndigheten missbruk av reklamen för matfetter med  text ”Hjärtvänlig” ”innehåller Omega-3” m m. Så här börjar rapporten:

”Fleromättade fetter orsakar lipidperoxidation och inflammationer som skadar biologiska funktioner på molekylnivå med åtföljande sjukdomar och åldrande.
För optimal hälsa måste kostens fleromättade fetter minimeras så att de endast täcker de små livsviktiga behoven av essentiella fettsyror.”

Man har länge blandat ihop Omega-3 från fröoljor, fisk och krill och allmänheten  har inte alltid klart för sig skillnaden mellan den ”korta” och ”långa” omega-3 och kanske är det inte så lätt och lättare har man inte gjort det i all reklam. Äntligen kommer en genomgång som redogör för dessa frågor. De stora fetterna som är basen för margarinframställningen är också genmanipulerade, soja och majs är ju de stora internationellt, dock inte i Sverige. men vad händer i Danmark?

Rapporten kan du läsa direkt här:

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/172848/local_172848.pdf

Vill du läsa tidigare inlägg i Bengts nya blogg om matfetterna och tidigare rapporter från Prof Göran Petersson, sök på kategori ”matfetterna” i registret

TILLÄGG

publicerat 6 feb

http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10007/Artikel-i-British-Medical-Journal-ifragasatter-omega-6-fetter.aspx

http://www.drbriffa.com/2013/02/06/new-data-from-old-study-reveals-that-reducing-saturated-fat-in-favour-of-vegetable-oils-increases-risk-of-heart-attack-and-can-have-fatal-consequences/

http://healthland.time.com/2013/02/06/omega-6-fats-linked-to-increased-risk-of-heart-disease/

Senast publicerat i ämnet i bloggen:

https://bengtingerstam.wordpress.com/category/fetterna/

Tidigare utlagt på hemsidan under ämne Debatten om matfetter

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/matfettidx.htm

Häng med nu MOT ETT NYTT-IGARE 2013

och TJÄNA på att vara KONSUMENT

som riktig medlem

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam   KONSUmindre     Konsumentsamverkan

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-136 78413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se

Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se

Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: