Hälsosamma fetter tillåts inte i skolmaten

2013-01-10

Hur kan skolmaten

få innehålla industriellt

manipulerade fetter?

Margariner innehöll förr härdade och delvis härdade fetter, de senare med bl a sk industriella transfetter, som numera är borttagna. Härdade fetter finns fortfarande kvar i en del produkter och innehåller en hel del obehagligheter, t o m värre än transfetter. Stor del av industrin har börjat tillämpa omestring och i de ”moderna margarinerna” använder man palmolja och växtfröoljor, som måste omestras för att kunna vara hanterbara. Hur omestring går till finns att läsa hos Gunnar Lindgren:

http://www.gunnarlindgren.com/omestringvers95.pdf

och om deras effekter även hos Prof Göran Petersson från Chalmers

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/Transfetter.pdf

där han bl a skriver:

Hälsa, etik och märkning: Omestring som innefattar alla fettsyrorna i fettets triglycerider förändrar upptag och metabolism av såväl enskilda fettsyror som monoglycerider, triglycerider och fosfolipider. Den känsliga fettsyrebalansen i bl a blodets lipoproteiner och cellernas membraner påverkas. Märkning av alla produkter med omestrat fett framstår som en angelägen konsumentinformation. En sådan kan ta tid att få igenom den tröga EU-byråkratin, men inget hindrar att tillverkare anger att varken härdat eller omestrat fett ingår i deras produkter.

 

Läs här vad Livsmedelsverket preciserar på sin hemsida: (men svar saknas om vad omestrade fetter innehåller, nyttiga eller farliga?)

http://konsument-forum.se/TI/Omestring_debatt.doc

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Margarin-smor-och-matolja/Hardning-omestring-och-fraktionering/

Läs också vad vi skriver på bloggen om problemen med de industriellt manipulerade fetterna:  https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/09/18/transfetterna-ett-ord-som-vacker-kanslor/

Sedan debatten om transfetterna dog ut är det tyst om den fortsatta härdningen och omestringen. Men i blogginlägget finns länkar till våra dokument på hemsidan, där vi bl a anger vad härdning skapar förutom transfetter, ”Vid denna brutala kemiska process förändras fettmolekylerna och en uppsjö av naturfrämmande molekyler bildas samtidigt som transfettsyrorna bildas, t ex positionella isomerer, aromatiska ämnen, transfettsyror, polymeriserade syror, karbonyler, nickelsåpa, koordinerade komplex mm.”

 

VAD SKAPAS VID OMESTRING?

 

Detta återstår att få svar på och det kräver vi nu

från KONSUMENT-FORUMs sida och namninsamlingen

med över 10700 underskrifter bakom!

 

Tills vi får svar på att alla margariner endast innehåller nyttiga ingredienser och att dessa är hälsosamma och NYTTIGA samt att inga farliga ingredienser finns med i margarinerna, kräver vi konsumenter (inklusive föräldrar och barn) att vi får tillgång, i skolorna och vården, till alternativ som vi alltid konsumerat med förtroende och som försäljningsstatistiken de senaste åren klart visar att vi har större förtroende för.

 

Vi uppmanar också rektorer, kostchefer, övrig berörd personal samt de ansvariga för skolserveringarna och lokalpolitikerna, att avstå från att ta dessa uppenbara hälsorisker och inte utsätta barnen eller de äldre, för dem. I vart fall ge ”konsumenterna” en demokratisk valfrihet och avskaffa det diktatoriska och ogrundade tvånget som nu råder på många orter och ställen.

 

Drygt 10700 underskrifter  finns i dag och skolministern vill inte ta emot dem! Hur ska vi tolka detta?

 

På massor av konsumenters vägnar och

KONSUMENT-FORUM

 

Bengt Ingerstam

Ordförande

 

TV 4 har gjort reportage på flera platser i Sverige och Kostdoktorn har också kommenterat senaste utspelet i Göteborg. Tragiskt notera hur okunnig personal det finns i Göteborgskola som intervjuats.Prof Göran Petersson intervjuades. Se mera här:

http://www.kostdoktorn.se/tvang-pa-lattprodukter-till-skolbarn-uppror-i-goteborg/

Länk till Namninsamlingen Skolmaten landet runt samt ”NYTTIGARE MAT I SKOLMATEN”

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818#.UO7NRKw5gWQ

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam   KONSUmindre     Konsumentsamverkan

 
Häng med nu till ett NYTT-IGARE 
2013 och TJÄNA PÅ det
som riktig medlem

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-136 78, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se

Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se/prel

Org.r: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

En kommentar till Hälsosamma fetter tillåts inte i skolmaten

  1. Skrämmande hur det går till egentligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: