KONSUmindre – konsumenternas lösningar

2012-12-15

ÄLSKADE

KÖTT

Älskade kött hamburgare

Denna dokumentär sändes nyligen i KUNSKAPSKANALEN. Sista reprisen går i kväll 15/12 i Kunskapskanalen 22.00 och kan därefter ses på nätet:

http://urplay.se/170958

”Hur påverkar köttindustrin vår värld och våra kroppar? Varje saftig biff, skinka och hamburgare kan bidra till ett växande problem. Här ges bland annat alternativ till de storskaliga, industrialiserade jordbruken samt vägar till förändring.

Granskning av köttindustrin och dess konsekvenser för miljön och vår hälsa. Idag står köttindustrin för större andel av växthusgasutsläpp än världens transporter. Köttätare är ofta överviktiga och löper ökad risk för hjärtsjukdomar, cancer samt resistens mot antibiotika. Vad finns det för alternativ till storskaliga jordbruk? Hur kan konsumenterna påverka?”

Bra fråga! Det här är vårt svar:

KONSUmindre!

En film som alla måste se. Visar ur många perspektiv både hur jordbruket utvecklats och vart det är på väg. Att situationen är ohållbar inser alla, men somliga vill se en vegetarisk livsstil som en lösning, medan andra ser alternativa lösningar Skall alla leva på USAs nivå skulle det kräva 10 jordklot, medan EUs livsstil ”endast” kräver 3 jordklot. Inte ens detta är möjligt, men att omedelbart och drastiskt ändra situationen är heller inte genomförbart.

Filmen visar på ett inte alltför fanatiskt sätt på en del av problemen vi har i branschen i världen och det är intressanta möjligheter som öppnar sig.

Älskade kött text cut 1

Älskade kött text 2 cut

Detta sägs i slutet av filmen och är äntligen en antydan om att det är konsumenterna som kommer att ta de slutliga besluten.

Vår industriella produktion har utvecklats av producentledet i samråd med de politiska ledningarna i olika länder och de övergripande organisationerna, de lagstiftande.

Visst har konsumtionen förändrats, men det är inte efter krav från konsumenterna. Producentsidan har velat öka marknaden, vinsterna och främst är det köttsidan som sett till att markutnyttjandet och foderutvecklingen gynnat deras del av marknaden. Gamla metoder som svedjebruk har tillämpats utan att de långsiktigt gav en hållbar utveckling. Sedan har vi sett utvecklingen av foder och gödsel, bekämpningsmedel och medicinska preparat, mer intensiv djurhållning och t o m utnyttjandet av döda djur som fodermjöl och nu är produktionen så industrialiserad att människor nästan är bortrationaliserade. Under decennierna har olika katastrofer inträffat och det visas ganska pedagogiskt.

Målsättningen har varit att påverka konsumentsidan att öka sin konsumtion. Visserligen har befolkningsmängden ökat. 1950 var vi 2,5 miljarder på vår enda jord och beräknar att vi ska vara 9 miljarder år 2050. Samtidigt har konsumtionen ökat från 50 kg/person och år och beräknar att vi ska ha nått 90 kg/person och år 2050.  Lägg till andra problem som vattenåtgången, som skiljer mellan djurarterna , enligt filmen 3900 liter vatten per kg kött för kyckling, 4900 för gris och 15 500 för nötkött.

Dessa frågor har jag skrivit om redan i häftet Dessa fantastiska bönor som jag skrev för mer än 10 år sedan, då det redan stod klart att de fullvärdiga proteinerna från baljväxterna kommer att behöva utnyttjas i högre grad. Häftet finns fortfarande att beställa. Medlemmar betalar  140:- inklusive porto, beställes via plusgiro 55 84 49-7 till Bengt Ingerstam.

Men det kommer att krävas många flera lösningar. Flera problem måste också lösas men framför allt behöver vi konsumenter gör något från vårt håll.

Näringslivet och samverkande myndigheter försöker genomföra åtgärder i sina system som bygger på ökandet av konsumtionen. Förändringar på vägen krävs och inte minst nu på senare tid har man pekat på insatser att minska svinnet hela vägen och de fruktansvärda mängderna svinn som butikerna står för. Flera skakande filmer har visats i TV och det är inte hållbart. Även i den offentliga maten och matsvinnet i hemmen har fokuserats.

Men nu ska vi som konsumenter visa på en väg som näringslivet inte klarar av, då de jobbar med målsättningen ”konsuMERA”. Ju mindre vi konsumerar, desto mindre blir allting i producentledet, fodret till djuren, kemikalierna, produktionsinsatserna, mängden dödade djur, förpackningarna, transporterna, butiksinsatserna, svinnet i butikerna, ja hela apparaten blir på sikt mindre. Mängden förbrukat vatten, mängden förbrukat foder (majs och soja t ex) mindre odlingsyta och pesticider och transporter från Sydamerika och USA, mindre olja, mindre djurstallar, mindre koldioxidutsläpp, mindre miljöproblem. Säg att det går åt i genomsnitt 4 kg foder per kg producerat livsmedel, även den norge-odlade laxen, så inser ju alla att vi kan ”skala ner” problemen. Tänk bara på vad det betyder om vi byter en massa förädlade köttvaror mot fläskfärs! Korvar, styckdetaljer, nötfärs. Bara skillnaden mellan fläskfärs och nötfärs  c:a 20:- kilot och 3 gånger så mycket vatten sparas i produktionen och ett antal gånger mera  foder per kg färs och några gånger mera tid, som kostar yta och energi. Jag bara visar på exempel, menar inte att alla ska bli vegetarianer. Samma resonemang kan vi göra på spannmålssidan, alltså bland de vegetariska produkterna. Undvik att spendera 798:- per kilo  för vete via köp av färdiga krustader, gör en pannkaka i stället! Det är via ”förädlingen” som man lurar av oss pengarna. Lurar oss med bekvämligheten och lyxen.

4630.Krustader.201212.cut

KONSUmindre betyder inte att vi nödvändigtvis behöver bli vegetarianer utan att minska förädlingsgraden av maten vi köper, både animaliskt och vegetabiliskt, minska mängden kolhydrater för hälsans skull, minska mängden konsumerad energi också för hälsans skull och tänk vad pengar man kan spara! Minska mängden läkemedel, som sparar också pengar men också hälsan. Det kommer i annat dokument intressant information om att inte medicinera kolesterolet med statiner, för hälsans skull och ekonomin.

Vi konsumenter har en drastisk lösning:

KONSUmindre!

Vi tar helt enkelt över utvecklingen genom att styra den via det vi stoppar i oss via munnen!

Allmänt går det ut på att minska konsumtionen på alla möjliga sätt. Alldeles för många av oss lider idag av fetma, övervikt och därav framkallade sjukdomar – diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, ledbesvär och en massa annat, men också ekonomiskt såväl genom vad maten kostar och vad vården och läkemedlen kostar.

Det första greppet är alltså att dra ner på konsumtionen av ”socker och bröd” alltså de snabba kolhydraterna, som är de mest sjukdomsalstrande och som påverkar hälsan och ekonomin.

Därefter kommer mängden energi från proteiner och fett, kcal. Överkonsumtionen av dessa ingredienser, i mängder som vi inte behöver (!) skapar ju just den allt högre animala konsumtionen, som inte ger några nyttiga effekter men bara kostnader och överkonsumtion.

Om dessa olika åtgärder sätter vi igång diskussionen på Facebook-sidan ”KONSUmindre” och även via bloggen, där vi samlar upp responsen från FACEBOOK, eller via mail för de som inte har Facebook.  Som medlemmar kommer mer information och löpande tips via Medlemsbreven några gånger per månad, så vi ska göra det lönsamt att vara medvetna  konsumenter och ”konsumentsamverka”.

 

En aktiv, fristående samverkande organisation av enskilda konsumenter som vill skapa ett annorlunda, hållbart och uthålligt samhälle!

====================================================================================================================

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     (=KONSUMENT-FORUM)

samt

KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Häng med nu!

som riktig medlem

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: