GOODBYE SÖTE-BRÖDS-DAGARNA för VÅR BÄTTRE HÄLSA

2012-11-19

VÄLJ BORT

SOCKER &

BRÖD

Vi har just beslutat vidga vår verksamhet och koppla ytterligare faktorer till vårt begrepp HÄLSA och ÖVERLEVNAD. Förutom LIVSMEDEL som sådana även dess effekter på hälsan och riskerna med att konsumera dem. Utöver detta kommer nu satsningen på LÄKEMEDLEN och VÅRDEN, biverkningarna och riskerna.

Vi har valt ut att stimulera en radikal minskning av diabetes, existerande och framtida, genom att informera om vad som främst orsakar diabetes – socker och bröd. Därav namnet ”Söte-bröds-dagarna”.

Diabetes är den främsta orsaken till kommande hjärt- kärlsjukdomar, som sedan ”behandlas” i vården med statiner, som gör diabetesen värre. Det betyder att fortsätter vi frossa i socker och bröd och andra snabba kolhydrater får vi öka konsumtionen med en massa läkemedel dessutom och det blir ytterligare risker – dubbla risktagandet.

Just nu kommer minst två intressanta händelser, som passar perfekt in i starten av kampanjen med huvudinriktning på

 

SOCKER och

BRÖD

 

Lyssna och se i morgon 20/11  i Malou von Sievers morgonprogram Efter 10  i TV4

http://www.tv4.se/efter-tio då boken

 

”Ett sötare blod”

http://ettsotareblod.se/ och dess författare Ann Fernholm presenteras.

Har synts redan i bl a Expressen

http://www.expressen.se/halsa/hall-dig-frisk-och-lev-langre-med-gi-kost/

EXRESSEN kallar det GI, men det är bara en del av sanningen. Inte heller kommer Ann Fernholm,vetenskapsjournalist från något specifikt läger utan bör kunna stå för kunskap och ingen speciell gruppering. Får boken senast i morgon från Adlibris men av vad som hörts redan kan denna bok vara en av de viktigaste i debatten om bättre hälsa, i den flod av böcker, som kommit senaste åren. Vi konsumenter behöver pålitlig kunskap och inte nödvändigtvis bekänna oss till någon speciell grupp, åldersgrupp eller församling, men vi kan samverka för de stora förändringarna för de stora hälsoproblemen. Den alltför speciella inriktningen på bantning är ju bara en del av problemet men skymmer lätt hela perspektivet och fettfokuseringen har väl inte egentligen varit meningen, fast media populistiskt fokuserat det. Men fokus på diabetes är det väsentligaste, men glöm en viss professors råd om hallonbåtar!

Nyligen har också en väl fokuserad bok kommit ut

 ”Brödberoende”

 

(hur vetet gör dig fet och skadar din hälsa). Citerar bara en fras:

”Ta bort vetet och upplev minskad ledinflammation och färre blodsockertoppar som glykerar ledernas broskvävnad och skiftar pH-balansen från surt till basiskt. Det är definitivt bättre än att ta Vioxx.”

Att vi lever i Baguette-eran ser man lätt i butikerna i dag, egna doftande små bagerier och hyllor med färdig lunchmat i Baguetter.

Alltså är vår kampanj riktad och i första hand fokuserad på att minska eller eliminera konsumtionen av SOCKER och BRÖD, beroende på i vilken situation man befinner sig i. Men alla tjänar på att börja minskningen för att slippa diabetes och efterföljande hjärt- kärlproblemen längre fram i livet.

Flera tips kommer löpande och ev synpunkter kan läggas in som kommentarer såväl här på bloggen som på trädarna i Facebook, dock inte som nya trådar.

Tidigare inlägg på bloggen

”Äta bör man annars dör man” ?

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/11/17/ata-bor-man-annars-dor-man/

eller sök på bloggen under rubrik ”hälsa”  eller ”socker”

Samtidigt kommer vi att granska marknadsföringen av läkemedel och biverkningsproblematiken och löpande rapportera här på bloggen under tema ”hälsa”

En efterlysning: rapportera in skolor eller väntrum på sjukhusen som har Coca-Cola automater!

Mer om tidigare sockerkampanj finns på hemsidan;

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/sockerdebatt.htm

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kostrek/sburapport.htm

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/05/06/trillern-om-maten-for-diabetiker/

_________________________________________________________________________________________________

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     (=KONSUMENT-FORUM)

samt

KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Häng med nu!

som riktig medlem

 

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

5 Responses to GOODBYE SÖTE-BRÖDS-DAGARNA för VÅR BÄTTRE HÄLSA

 1. Bertil Lind skriver:

  Hej Bengt.
  Håller inte med dig riktigt om följande: ”Diabetes är den främsta orsaken till kommande hjärt- kärlsjukdomar”
  Enligt min mening är diabetes och hjärt- kärlsjukdomar INTE kopplade till var andra på annat sätt än genom den gemensamma orsaken – högt intag av kolhydrater (socker). Det samma gäller de övriga delarna av metabola syndromet.

  • ingerstam skriver:

   Hej Bertil,
   Repeterar vad du skriver: håller inte riktigt med dig:
   Citerar Ann Fernholm ur hennes oerhört klarsynta bok ”Ett sötare blod” där hon på sid 210 skriver följande:
   – Cirka 70% av alla som kommer till sjukhuset med akuta hjärtproblem har problem med blodsockret. De som har höga blodsocker, dör generellt snabbare av sina hjärtproblem.
   – 70-80 procent av alla personer med alzheimer lider av insulinresistens. De som har rubbade blodsocker när de får problem med minnet, utvecklar allvarlig demens mycket snabbare
   – personer med höga blodsocker löper 70 procent högre risk att senare i livet avlida i cancer. De som har problem med blodsockret när de får cancer, dör oftare och fortare av sjukdomen.

   Vad jag menar är att diabetes (p g a högt och långvarigt kolhydratintag) kommer som ett ”brev på Posten”, mer eller mindre snabbt beroende på bl a motion, kosthållning, fettlagring m m. Diabetes försämrar utvecklingen av övriga sjukdomar och hjärtproblem eller cancer försämrar inte diabetesutvecklingen. Om alla insåg hur diabetes drabbar och påverkar andra sjukdomar skulle mycket vara vunnet genom att strängt hålla igen på socker och övriga snabba kolhydrater (bl a vete, vetemjöl och vetebröd, även de populära baguetterna) skulle många sjukdomar kunna fås att förbättras. Alltså bekämpa den ev diabetesen och det ger förbättringar på de övriga sjukdomarna. Diabetesbekämpningen bör alltså ses som den bästa medicinen för en bättre hälsa.

   För mycket fokus har visats för hjärt-kärlsjukdomarna och cancer och även alzheimers, beroende på att det utgör en enorm marknad för läkemedelsindustrin och insamlingsstiftelserna, som ser ett hot i att med billiga metoder tvinga tillbaka diabetes. Kosten är billigast och ses som ett hot emot det mesta, insulin är billigt i sammanhanget och behövs inte heller vid strikt kolhydratfattig kost. Därför är motståndet mot kolhydratsnål kost så stort. Det är detta samband som jag vill trycka på och se det största hotet från socker och vete på ett lättförståligt sätt.

 2. Martin F skriver:

  WHO talar numera klarspråk på ett sätt som de flesta regeringar inte vågar. Jag deltog nyligen på ett Codex-möte och WHO var tydliga, vi har en epedimi av sjukdomar som beror på vår livsstil. Vi äter inte hälsosamt och vi rör inte på oss. Detta leder till diabetes och hjärtsjukdomar. Bengt har under många år påpekat detta samband.

  • ingerstam skriver:

   Hej Martin,
   så överraskande och välkommet att höra detta från dig. I mitt svar till Bertil här betonar jag vad jag tror ligger bakom motståndet från regeringar och myndigheter mot insatser som minskar omsättningen för läkemedelsindustrin och myndigheter som allt för länge stöttat de felaktiga industrierna och utbildat dietisterna. Det är för många som tappar ansiktet inför råden att sluta äta socker (och bröd) och sköta din hälsa. Man tjänar inga pengar på friska människor.

   Lite närmare vad är det som WHO framhäver just nu?

   Bästa hälsningar

   Bengt

 3. Martin F skriver:

  Hej Bengt,

  Du har verkligen satt fokus på vad som verkligen betyder något för konsumenternas hälsa.

  WHO is Asien säger bland annat detta, och notera att de tar upp de sjukdomar som har med kosten at göra, som du också betonat, alltså non-communicable diseases. Sjukdomar som vi inte får via bakteria eller virus, utan från kost och livsstil… Dags at tala klarspråk om hur våra kostvanor påverkar vår hälsa.

  http://www.wpro.who.int/topics/noncommunicable_diseases/en/

  Noncommunicable diseases (NCDs), principally cardiovascular diseases, cancer, diabetes and chronic respiratory diseases, impose a major and growing burden on health and development in the Western Pacific Region.

  NCDs are the leading causes of death and disability in the Region, responsible for 75% of all deaths in a region that is home to more than one quarter of the world’s population. Globally, NCD deaths are projected to increase by 15% between 2010 and 2020 (to 44 million deaths), with the highest numbers predicted in the Western Pacific (12.3 million deaths) and South-East Asia (10.4 million deaths) Regions. Of particular concern is the high level of premature mortality from NCDs (deaths before 70 years of age) in several low- and middle-income countries (LMIC).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: