Svenskarnas matvanor oroar !?

2012-09-17

LIVSMEDELSVERKET släppte i veckan sin rapport över hur svenska konsumenter äter. Det är naturligtvis ett statistiskt genomsnitt och är som utredningar alltid är.

Den bygger på undersökningen Riksmaten 2010-2011 och man konstaterar i pressmeddelandet avslutningsvis: Svenskarnas matvanor oroar – en nationell strategi behövs Debattartikel i Dagens Nyheter 13 september 2012

Inledningen är missvisande och tyvärr förenklad: ”Svenskarna äter för mycket socker och för mycket av fel sorts fett, men för lite frukt och grönt. Sämst matvanor har unga vuxna. Det visar Livsmedelsverkets nya nationella matvaneundersökning bland vuxna i Sverige.”

Kommentar: Det är inte socker utan LÄSK och godis som de ”unga vuxna” ”äter”! Dessutom är dessa ”unga vuxna”  flitiga pizza- , pasta-, pommes och hamburger- och baguettkonsumenter och dessa ”unga” vet inte vad Nyckelhålsmärkningen står för. Typen av fett har man smugit in här för det vill man inte släppa. De naturliga mättade fetterna är INTE fel fett och frågan är bara när SLV ska släppa på detta föråldrade synsätt (då blir ju alla råden helt felaktiga). Rapporten förlorar ju i värde när sådana felaktigheter tillåts snedvrida slutsatserna.

Det är många konstiga påståenden i pressmeddelandet. Dels säger man att matvanorna blivit bättre men samtidigt att fler blir överviktiga och feta. Orsaken enligt SLV är att många äter för mycket och rör på sig för lite. ”Även om man äter bra mat kan det bli för mycket”, säger Anna Karin Lindroos. (komm: ja men det har inte med riksmaten att göra och inte med Nyckelhålsmärkningen heller! Och rapporten säger faktiskt inte att folket äter bra mat.)

Fler citat: ” Intaget av mättat fett har minskat, men fortfarande äter åtta av tio för mycket mättat fett. Allt fler väljer flytande margarin och olja i matlagningen, vilket är positivt, men även smörkonsumtionen ökar. Sju av tio äter för mycket salt och fyra av tio äter för mycket socker”.

Kommentar: Intaget av mättat fett har minskat, ja men inte p g a att smörkonsumtionen ökat! Men beroende på att konsumtionen av margarin har minskat kraftigt! En stor del av margarinerna är ju palmolja, som är mest mättat fett! Detta gör att allt fler gått över från margarin till att steka i flytande margarin (som det står ”smör-” på!). Därför får man den effekten, trots att smörkonsumtionen ökat! Alltså helt feltolkat.

Läs här hela rapporten:

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Svenskarnas-matvanor-oroar/

Ett oroande grundfel är att, om en stor del av de tillfrågade äter så fel, kommer det att ge massor av nya fall av fetma och diabetes (bland de unga vuxna) och då blir ju det statistiska utfallet att genomsnittsmaten gör folk genomsnittligt sjukare. Man borde i stället analysera de som redan blivit sjuka eller de som bevisligen äter så att de säkert blir sjuka och diskutera vad som ska göras. Det går inte att tvinga en hel skola med alla eleverna att äta på ett visst sätt (lättmjölk och LÄTTA margarin) för att några riskerar att bli feta och överviktiga för att de dricker för mycket läsk och äter för mycket snabba kolhydrater och motionerar för lite.

Några intressanta reaktioner tar vi med här för att ge mera färg åt rapporteringen.

Ledarartikeln i Norrköpings Tidningar

Gamla råd och ny vetenskap

http://www.nt.se/ledare/default.aspx?articleid=7937580

Bra ledare, med bl a ” Det pågår en stundvis hätsk debatt mellan förespråkare för olika kosthållning. Lågkolhydratkost i olika former ställs mot tallriksmodeller och kostråd som har ett par decennier på nacken. Samtidigt presenteras hela tiden ny forskning som helt eller delvis går på tvärs med tidigare kostråd.

Svenskarnas kostvanor 2010-2011 – En massa skitmat?

Skriven av Jacob Gudiol på bloggen Träningslära                          En mycket välskriven (lite lång men mycket läsvärd) genomgång med många mycket viktiga påpekanden

http://traningslara.se/svenskarnas-kostvanor-2010-2011-en-massa-skitmat/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Traningslara+%28Tr%C3%A4ningsl%C3%A4ra%29

Fler länkar till fler tidningar finns i denna artikel

Det är bra att Göran Hägglund föreslagit en nationell kraftsamling om hur vi får stopp på fetmaepidemin! Men lösningen ligger knappast i att återlansera och marknadsföra Nyckelhålet för en massa nya millioner.! Tyvärr har det politiska samhället inte någon lösning, de har bara pengarna och lagstiftningsmakten och våndas över hur sjukvårdskostnaderna rasar i skyn. Näringslivet är splittrat och kampen mellan margarin- och smörintressena ser vi ju tydligt. Forskarna är oense, även om en svängning börjar märkas. Media klarar inte av att vara objektiva, så länge man kan sälja lösnummer på braskande rubriker om fetma och död.

Det blir inte lätt att kunna kommendera fram en ”nationell kraftsamling” om det ska ske ovanifrån. Att en stark part borde vara konsumenterna inser inte de tidigare makthavarna, men vi är ju alla, vi drabbas och vi betalar, så varför inte? Kommer vi inte underfund med hela sanningen, så får vi väl i alla fall fatta våra individuella beslut utifrån den kunskap vi kan skaffa oss och ta konsekvenserna, så gott det går. Det börjar synas, både i försäljningen i butikerna, debatterna i bloggar och på Facebook och vid mängder av lokala träffar bland folket, konsumenterna att det finns en vilja att bli friskare, mindre överviktiga, må bättre och leva längre. Låt oss göra det då, och medverka!

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor (klicka bara)

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

2 Responses to Svenskarnas matvanor oroar !?

  1. Louise Ungerth skriver:

    Ett litet påpekande bara… Det är inte bara Livsmedelsverket som inte tycker att man ska äta för mycket mättat fett, det är faktiskt den alldeles övervägande majoriteten av nutritionsforskare och hjärtläkare världen över.

    • ingerstam skriver:

      Det stämmer inte Louise! Allt fler ändrar uppfattning och en imponerande mängd professorer, forskare, experter och ”grupperingar” byter uppfattning. Kan avslöja för dig att jag besökte nyligen en avdelning för kranskärlsoperationer och de serverade BREGOTT till hjärtpatienterna, en smörblandning! Den sega inrotade felinformationen sedan Ancel Keys och skrämseln för kolesterol håller på att släppa. Folket är inte dumt, se på säljstatistiken i butikerna, smöret toppar och margarinet reas allt oftare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: