TIPS OM Böcker o tidningar

Uppstartad 2012-06-16  uppdateras löpande – juni 17

LÄNK till TIPSA OM (översiktsdokumentet)

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/06/15/tipsa-om/

Här i detta dokument kommer t ex recensioner av böcker och kommentarer till tidningar av fackkaraktär. Recensioner kan komma från flera källor, för att ge en bredare bild.

BRÖDBEROENDE

Från MatFrisk Blogg hämtar vi en mycket kunnig och välunderbyggd recension om en av de tyngre böckerna i floden av LCHF-böcker som har östs över oss senaste åren, ”Brödberoende”: http://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/br%C3%B6dberoende_ett_problem_%C3%A4ven_f%C3%B6r

Citerar: Brödberoende, ett problem även för dig?  8 juni kl. 19:04
Vi blir allt äldre och dör numera av helt andra orsaker än för ett eller ett par århundraden sedan. Nu är det cirkulationssjukdomar (infarkter och stroke), allvarliga följdåkommor till diabetes, och andra moderniteter som dominerar, förr knappt kända. Förändringen är påtaglig och har skett mycket snabbt och kan därför inte bero på genetiska orsaker utan måste rimligen sökas i vår livsstil. Det är välkänt att att när gamla traditionella kulturer konfronteras med ”modern västerländsk livsstil” så följer närmast lagbundet en mängd sjukdomar med bara några få års eftersläpning.

Det är en mycket efterlängtad bok om den råvaran som globalt står för 1/5 del av matens energi, vetet. Brödkulturen är starkt rotad och en av de stora orsakerna till den moderna världens sjukdomar, som behandlas utförligt i boken. Sockret och fettet har fått rejäl uppmärksamhet, så det är dags att de snabba kolhydraterna från spannmålet/brödet får sin uppmärksamhet.

”KOKBOK för dig som har DIABETES” – Grundkokboken med recept för hela dagen – ICA Förlag.

Förord av professor Claude Marcus samt endast 7 sidor ”fakta”, gammalt numera och tallriksmodellen hyllas. Massor av recept med potatis, vetemjöl, ris även om man rekommenderar att ersätta socker med sötningsmedel. Man rekommenderar nyckelhålsmärkt bröd och mjöl och margarin. Boken har några år på nacken, utgiven 2005. Lånade den på biblioteket och när jag påtalade att den var helt emot vad man idag anser vara bra för diabetiker, drog man in boken från utlåningen!

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam   KONSUmindre     Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

3 Responses to TIPS OM Böcker o tidningar

  1. Monicas Mat skriver:

    Heja dig! jag lånade också Icas bok på bibban och blev mäkta besviken, men tänkte inte på att klaga.. bra gjort!

  2. Fler av skulle vara lika handlingskraftiga som Bengt och påtala hur utdaterade vissa böcker om kost och hälsa är och inte bara reta sig på dem. Jag skall tänka det framtiden. Man kan också vara lite flitigare att rekommendera böcker. Biblioteken brukar tacksamt ta mot förslag på böcker. De senaste böckerna som jag rekommenderat har varit , Mjölkrevolutionen av Fredrik Colting och Stoppa Alzheimer nu av Bruce Fife.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: