SKOLMATEN – vilken SOPPA

2012-04-23               tidigare version ändrad 2012-04-19 samt 20:e  (nytt är rödmarkerat)

 

 

23april    Det krävs tydliga riktlinjer för skolmaten, 

MARIA STOCKHAUS,ordförande för utbildningsberedningen, Sveriges Kommuner och Landsting replikerar under Brännpunkt

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svart-folja-lagkrav-utan-riktlinjer_7077085.svd

I dag 20 april skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson och generaldirektören för Livsmedelsverket Inger Andersson. i en gemensam artikel under Brännpunkt, ”Kommunerna måste ta sitt ansvar”. Ett mycket snabbt hopskrivet svar på gårdagens rapport om den kaotiska situationen i landet för skolmaten, där få skolor fyller de krav som SLV anser sig ha ställt. Det måste kännas hopplöst, dels när man har opinionen emot sig och dels när situationen för skolmaten är så diskutabel, efter alla ansträngningar från gruppen runt Skolmat Sverige. Konsumtionen av margariner har sjunkit under de senaste åren med hälften, samtidigt som Bregott dubblat. Konsumenterna har sagt sitt på marknaden, medan SLV gjort allt för att hjälpa margarinerna att ”behålla” sin ställning på marknaden. Fettskräcken är inte längre så stor hos konsumenterna för de naturliga fetterna medan den ökat för de industriellt framställda fetterna baserade på fröoljor.

Man inleder ”försvarsartikeln” med: ”Mat ska vara god. Annars äts den inte och då spelar det ingen roll hur nyttig den är”. Så sant och då är vi överens, men det var också allt. Sen kommer satsningen, 4 miljoner på ett kompetenscenter hos Livsmedelsverket. Man beklagar sig över att blodpudding serveras på så få skolor trots att den är så nyttig och rik på järn.

Sen skyfflar man över ansvaret på kommunerna och skolledningarna. men man skapar också ett kunskapscenter (en form av diktatur kanske man kan misstänka), dit man kan vända sig och få råd (direktiv) och sen påpekar man hur viktig skolmaten är för att vänja våra barn  för att bli medvetna konsumenter och skapa framtidens konsumtionsmönster! Frågan är om man där ska skapa en kultur baserad på lättmjölk och lättmargarin? Är det detta kunskapscenters uppgift?  Har inte föräldrarna ett stort ansvar för den frågan? Lärarna? I ett fritt samhälle har forskningen ett ansvar, opinionsbildningen och även vi några fristående konsumentorganisationer har en viktig roll att spela för den framtida hälsan hos befolkningen, samt för att minska skattebelastningen för ohälsan.. Se på dagens utveckling och den visar att som vi gjort senaste decennierna var inte bra, det är dag att vända helt om. Se på godishyllorna hur de vuxit och läskavdelningen och frusna enpersons färdigmaten!

Nej nu måste flera parter vara med och enas om en bättre väg framåt, det får inte läggas på en statligt finansierad monopol-aktivitet hos en statlig myndighet, som inte betalar för skadorna eller skatterna för hälsovården.

Nu är det dags att ta den debatten! Föräldrar, ungdomar och vi andra – men ur en konsumentvinkel (inklusive rollen som skattebetalare).

Fortsättning följer……………..

I går skrev Svenska Dagbladet ”Skolor bryter mot matkrav” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skolor-bryter-mot-matkrav_7067513.svd

och hänvisar till Skolmat Sveriges undersökning som visar att mindre än hälften följer Livsmedelsverkets råd och bara 6,3 procent av skolorna uppfyller krav på näringsriktighet som rör järn, D-vitamin, fettkvalitet (vad det nu är) och fibrer.

En notis i SVD som kommer från TT betyder att nu blir det fart på övriga media. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ont-om-jarn-och-d-vitamin-i-skolmat_7067691.svd

Ytterligare har Henrik Ennart kommenterat:   Tabeller kan inte ersätta bra vanor

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tabeller-kan-inte-ersatta-bra-vanor_7067517.svd

Denna följetong är nog inte slut än, trots att lagen trätt i kraft vid halvårsskiftet om ”näringsriktig skolmat”. Man är ju inte klara än med denna definition, men att tvinga på eleverna levergryta, lättmjölk och lättmargariner är ju inte en bra start, i synnerhet då expertis avråder för lättmargariner, fulla med inflammationsskapande Omega-6 fettsyror och palmolja. Dessutom skulle ekonomin bli bättre och barnen stå sig bättre med standardmjölk i stället för lättmjölk och barnen gillar den bättre. Alla vet att barn inte gilla lever, så varför insistera på att tvinga på en massa saker som man anser näringsriktigt men som föräldrar, barnen själva och en stor grupp experter gör tummen ner för.

Ja skolmat är alltid ett hett ämne, men det finns ljuspunkter, skolor som anställt duktiga kockar och dom vet ju vad bra mat är – också!

Följ vår namninsamling på nätet, där redan över 10 000 har skrivit på för bättre mjölk och naturligt matfett.

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

Avsikten var att presentera den för skolminister Jan Björklund, men han vill inte ta emot den nu – utan hänvisar till Livsmedelsverket. Så rundgången är fullbordat.

Fortsätt att skriva på, offentlighet ska det bli av det i alla fall.

I tidigare inslag om skolmaten i denna blogg: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/12/04/skolmaten-ett-omfattnde-natverk-bakom/      redogör vi för nätverket bakom den organiserade kampanjen för den ”näringsriktiga” skolmaten som bygger på Livsmedelsverkets gamla kostråd. Viktigt att veta, för då klarnar många frågor. En del förändringar har skett, bl a har KOSTAKADEMIEN lagts ner. Se mera i vårt samlingsdokument: https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/04/11/skolmaten-ett-samlingsdokument/   som uppdateras kontinuerligt.

Nyheterna i SR 12.30 har också presenterat nyheten http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=83   12 minuter in (en kock pratar om tallriksmodellen!)

Mer kommer allt eftersom dagarna går.

Länk till samlingsdokument om SKOLMATEN:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/04/11/skolmaten-ett-samlingsdokument/

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

3 Responses to SKOLMATEN – vilken SOPPA

 1. ursprungsliv skriver:

  Jag håller med dig om allt utom levern!

  Lever är ju super, och ungarna brukar ju gilla det. På mina barns förra förskola var leverbiffar den enda rätt som samtliga barn åt. Det är klart, smaken blir kanske annorlunda när de blir lite äldre. Lever går ju att förstöra gruvligt också, skollevern på min tid var också oätlig.

  Mina tankar om rapporten och SkolmatSverige
  http://www.ursprungsliv.nu/2012/04/rapport-om-svensk-skolmat/

 2. […] vår  namninsamling  på nätet, där redan över 10 000 har skrivit på för bättre mjölk och […]

 3. […] april:      SKOLMATEN – vilken SOPPA!  Inlägg i bloggen efter debattartikeln i SVD: https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/04/19/skolmaten-vilken-soppa/   20 april:      Debattartikel i Svenska Dagbladet 20 april av lantbruksminister Eskil […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: