NANO-TEKNIK, vår tids dynamit

2012-04-13

Politikerna står handfallna, som vanligt. De vågar inte ”reglera”. Just idag, fredagen den 13:e skriver miljöministern en debattartikel i Ny Teknik och påstår att ”det ska undersökas” – nu igen.

http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3429797.ece

Där finns f ö länkar till flera artiklar i Ny Teknik. Så nyvaken man är. Att alltid komma dragande med vilka möjligheter all ny teknik kan innebära, är ett gammalt trick, så gör även förespråkarna för GMO-grödor i debattartiklar nyligen. Visst innebär nästan all ny teknik vissa fördelar, men att alltid komma dragande med det är inte vederhäftigt. Alla vet vi att all ny teknik också här inneburit problem och risker, så även utvecklingen av konstgödning, atomklyvningen, konventionell förädlingen och mycket annat. Det går för fort helt enkelt för våra politiker. Samtidigt pratas det om vetenskaplig evidens, när vi måste tillbaka till ”historic evidens”! Historien visar alltid upp historien, men vetenskapligheten inser tyvärr för sent att ”det visste vi inte”. Sedan återstår att städa upp.

Debatten om NANO är inte ny, vi rapporterade för länge sedan om diskussionerna inom EU:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/02/24/nano-tekniken-vetenskapligt-saker-eller-historiskt-saker/

Där finns länk också till vad vi tidigare skrivit på hemsidan. Även då föreslog EU att utreda riskerna men under tiden ha forskningen och vetenskapen rusat vidare och hittat mängder av tillämpningar och idag har vi en marknad, full med nanoteknik men fortfarande oreglerad. Det verkar som politikerna inklusive EU just av taktiska skäl skjuter på regleringen tills det är för sent och det är det redan. Det är ”icke reglerbart” nu längre. Att skriva så ärligt som Lena Ek (C) just nu gör ”Vi vet för lite” är avslöjande och ändå röstar vi medborgare/konsumenter på dessa personer, såväl till Riksdagen som till EU parlamentet. Dags att vi medborgare ställer högre krav på våra ”lagstiftare”.

Men hur bromsa upp dem som sköter den tekniska utvecklingen och ställa mera ”konsumentkrav” på utvecklingen? Kan inte se en annan lösning än att vi organiserar oss snabbare och vi som vet det här och ligger på i många frågor får resurser (av konsumenterna) att utveckla och orka bygga ut och inte behöva överlämna detta arbete till särintressen som tar fråga efter fråga i olika egenskaper, just för att de är 100 000 eller fler medlemmar!

Lena Ek! Vi känner oss inte trygga bara för att du föreslår att EU gör något!

En uppmaning till våra medlemmar, ge bort ett eller flera gåvomedlemskap så fler kommer med. Ge lite extrabidrag för att vi ska orka utveckla och följa alla de stora frågorna samt, finns du som är insatt och kunnig och intresserad att för vår gemensamma verksamhet följa NANO-frågan, hör av dig. Det handlar inte om att starta fler Facebooksidor utan att göra det i organiserad form från en konsumentorganisation, som tar alla problemen – inte ett och ett – men just ur konsumentvinkeln!

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

One Response to NANO-TEKNIK, vår tids dynamit

  1. Monicas Mat skriver:

    hörde om detta på radion och tänkte att det här kommer bli starten till framtidens problem, att inte ta nanotekniken på allvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: