NETTO firar 10 år i Sverige med att bluffa med äggpriser

2012-03-27  kompletterad 2012-03-28

Vem håller ögat på marknaden?

Det är helt enkelt vår uppgift som konsumenter, både var och en och i organiserad form. Myndigheterna ska (borde) ”hålla efter” marknaden och regeringen ska (borde) lagstifta för marknaden.

Så var det dags igen! Tyckte nog äggen var lite små, Man uppgav styckpriset till 1:10 och det visade ju att det också var små ägg. Köp aldrig ägg efter styckpriset utan kilopriset, som är det exakta priset för produkten, äggen varierar ju stort i storlek.

OBS  det står ”viktklass S -53 G/st”, som Kronägg menar att det betyder ”mindre än 53 g”, men som jag tolkade som 53 g. För  nästa storlekssegment Medium anges det som ”M (53-63g)”. Äggen i NETTO-kartongen vägde från 42 till 48, inget vägde 53 g. Genomsnittet blev 46,5. Då inget kg-pris angavs blir man ju lurad om det då står  styckpris 1:10 kr på hyllkanten, som då är räknat på 53 g. Kronäggs representant medgav att det inte var så lyckat och att dom troligen kommer att skriva S (40-53g) på kartongerna i fortsättningen. Han uppgav att de små äggen, som de också behöver få sålda, ofta går till kedjorna när de vill ha billiga alternativ till kampanjer. Alltså vill kedjorna lura oss och tro att det är ”BILLIGT”.  Men använd då inte de små äggen till att baka med  och följ inte receptet när det gäller antal ägg, då kan det bli pannkaka av sockerkakan!

ÄGGRÖRAN på marknaden   https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/02/22/aggroran/

Nu fanns inget kilopris angivet så då var det dags att väga och räkna. De 9 äggen vägde 417 gram och det blev då 46,3 g per styck. På lilla deklarationen stor det att det skulle vara 53 g i genomsnitt (=small). Jag blev alltså LURAD på 13 %. Kollade ett paket till och pratade med personalen, som ju inget kunde göra, för ”det är ju NETTO som sätter priserna.” Misstanken kommer nu att betalar man så låga priser när man köper in för att ha och locka kunderna med ”firarpriser”, så sparar säkert producenten in lite på äggstorleken. Det förnekar man från Kronägg, givetvis, men flera kartongen var ju samma låga vikt. Skulle inte sagt något om det hade diffat lite åt andra hållet, men detta är medveten bluff. Kronägg måste veta vad de gör, så där ligger felet i första hand, men NETTO kollar ju inte upp de varor som levereras, så där ligger ett ansvar också. Tänk den fula tanken att man gjort upp om billigare ägg och att fuska med märkningen?

Du som läser detta och har NETTO i närheten, kolla genom att väga förpackningen och dra bort 38 g för kartongen och dela sedan med 9. Rapportera till oss vad du fick för styckpris, så får vi se om det är lika landet runt.

Vill du läsa vad vi tidigare skrivit om ägg så läs på hemsidan:

Äggröran, blogginlägg om den röriga marknaden 2010  https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/02/22/aggroran/

Prisjämförelse 2011  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/agg/aggprisapr11.htm

ÖVERSIKT DOKUMENT  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/agg/aggidx.htm

Konsument-Nytt vårt eget faktablad om ägg (2004)  http://www.konsumentsamverkan.se/Nyhetsbrev/aggfakta.pdf

En tidigare analys om varför köpa eko-ägg, med länk till min gamla blogg och ”Vi gör det med ägg” där jag får skit i en kommentar för att jag nämnde affärens namn!  http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/30procent/omaggpris.htm

Ägg är verklig snabbmat

Priset i kr/100 kcal – en timmas energibehov för 2400 kcal-konsument –  ligger mellan 2-3 kr, alltså driftkostnaden för normalkonsument i en timma. Den s k snabbmaten (industrimat) ligger ofta mellan 15-20 kr/100 kcal. Ägg är alltså billigare och snabbare. Tips för bantare (enligt LCHF-metoden) 2 ekologiska ägg + 1 dl grädde  (0:80 kr/100 kcal) rörs ihop som scrambled eggs och du står dig nästan 5 timmar och det kostar c:a 8:-, alltså 1:60 per timma. Kanonfrukost alltså, glöm flingorna! Vill du ladda ännu mer? Riv lite god fet och stark ost och blanda i. Försök att hitta billigare och nyttigare mellanmål!

Medlemmar som har tillgång till RESURS-INDEX har där tillgång till den aktuellaste informationen.

Bli medlem! Bli del i “rörelsen” för en bättre värld, hållbart samhälle och bättre egen hälsa och ekonomi

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/03/15/tank-om-vi-vore-100-000-medlemmar-2/

Ett annat sätt att sprida denna aktion är att ge bort ett Gåvomedlemskap http://konsument-forum.se/TI/KOF3gavaallmant.rtf
samtidigt meddelar du oss namn, adress, e-postadress till mottagaren och ange ditt betaldatum. Vi skickar boken och bekräftelsen.
Du skriver ut gåvobrevet och skickar eller ger det till mottagaren.

Inbetalningar för Gåvomedlemskap och övrigt stöd betalas till

Plusgirokonto: 35 03 71-1 Konsument-Forum

Länk till starten för bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor (klicka på den du vill läsa):

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

One Response to NETTO firar 10 år i Sverige med att bluffa med äggpriser

  1. Maria skriver:

    Ja dom blåser ju sina kunder helt klart, undrar hur länge dom gjort så ?
    Eller är det Kronägg som blåser både Netto och kunder ?
    Det finns tydligen inga gränser för girigheten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: