KAMPANJVARA var KORT DATUM

2012-03-23

Vem håller ögat på marknaden?

Det är helt enkelt vår uppgift som konsumenter, både var och en och i organiserad form. Myndigheterna ska (borde) ”hålla efter” marknaden och regeringen ska (borde) lagstifta för marknaden.

Vi konsumenter är ju marknaden, de som i verkligheten bestämmer och det är alla vi som köper det som producerats, som håller kommersen igång. Resten får man rea, slänga eller exportera, eller försöka återvinna.Somliga gör försök att lura oss att köpa, så de blir av med sina restlager, som nu Unilever med deras FLORA, men då LURAS man.

Uppgiften är inte så lätt för oss var och en och därför behöver vi en gemensam organisation för att få både styrka och att vi hjälps åt. Uppgiften att bygga upp en verklig, både fristående och oberoende konsumentorganisation, är synnerligen viktig. Vi har upplevt att detta är inte lätt med eller utan bidrag från staten och från näringslivet är det helt otänkbart, så det är dags nu att alla vaknar och inser att det är den stora mängden konsumenter, vi alla, oberoende av ålder, kön, politiska preferenser, som ska bygga denna organisation.

Här kommer nu ett PRAKTEXEMPEL på vad vi kan göra men som näringslivet inte klarar, eller rättare sagt hur de kan BLUFFA utan att myndigheter eller statsmakten reagerar!

Detta är också ett bra exempel på hur vakna konsumenter kan avslöja fuskande företag och det beklagliga samspelet producent-handel.

Att UNILEVER både LJUGER och ofta slirar på sanningen är vi vana vid.

Men nu har man gått alldeles för långt och de förtjänar inte längre konsumenternas förtroende!

Margarinet FLORA, som återlanserades för ett tag sedan , blev tydligen ingen stor succé. Inte ens med hjälp av kändisar som Charlotte Perelli eller Pernilla Wahlgren

Bloggar som gör dold reklam om margarin     08 december 2010

och hennes fettskola (skriven av UNILEVER). Vi anmälde detta som otillbörlig bloggreklam till Konsumentverket, men de har inte gjort något, inte ens kommenterat det!

FLORA blommade snabbt över 01 december 2010

Pernilla Wahlgrens Fettskola 23 november 2010

LÄTTA sjunker i värde  25 februari 2010

Unilever var också ute och dansade tidigare:

Älska med hjärtat  17 januari 2010

I reklamen säger man (fortfarande) : ”med smaker från naturen” trots att de behandlade växtoljorna inte längre har någon smak kvar.

Så kom nu denna bekräftelse på flopp-margarinet FLORA. Berget på lagret som man inte lyckats sälja och som var på väg att passera ”bäst-före-dastum” ville man göra något mer av än bara slänga! (Exempel på hur mycket mat som slängs i producentledet!). Man gjorde då upp med WILLYs att försöka sälja ut detta berg med FLORA i 250 g förpackning. Till priser som bara är horribla, 3:- per förpackning. Att WILLYs bara gick med på det är en gåta, de kan ju inte ha tjänat något per paket! I vanliga fall skulle man nog tjänat det en femma om de skulle lyckats sälja det till ordinarie pris 15:90. Men det fanns lättlurade konsumenter, som passade på, för det var ju billigt. Trots det fick man slänga en del, dagen efter ”bäst-före-datum”.

Det var bara det att ”bäst-före-datum” var i GÅR!!!.

Men berget skulle bort. Det fula och direkt skamliga var att man inte skyltade med ”KORT DATUM” utan ”KAMPANJVARA”.

Av bilden här syns tydligt bluffen och vilket datum det stod på paketet.

Köpte ett paket den 22/3, för att ha bevis kvar, strax före klockan 21.00 medan det angavs på paketet bäst före 22-03-12 kl 02:20. Det är inte så att margarinet inte går att äta efter detta datum, men det är ett SVEK och LURENDREJERI gentemot konsumenterna att kalla det KAMPANJVARA. Initiativet kommer från UNILEVER och FLORA, men det är förvånande att WILLIYs gått med på det, att lura konsumenterna så här grovt. Willys har tydligen gjort det landet runt, men varken ICA eller COOP har nappat på eller fått samma erbjudande och i så all har de tackat nej till det.

Vid en kontroll visar det sig att COOP inte hade FLORA alls, inte intressant ansågs det här i vår lokala butik och ICA hade inte tagit in det lilla paketet på 250 g i sortimentet.

Det stora paketet FLORA 600 g såldes på WILLYs kampanj-rea för 5:- men på ICA kostade det 23:50.

Dags nu för fler konsumenter att ”ha ögonen öppna” och signalera tokigheter och felaktigheter. Vi samlar upp det vi (ni och vi) hittar och det som läggs ut här på bloggen under kategori ”LÅT STÅ” eller ”Blåsningen”  samt i Facebook på tråden LÅT STÅ. Men framför allt, bli medlem, så vi kan göra mera och utveckla……………….

Bli medlem! Bli del i “rörelsen” för en bättre värld, hållbart samhälle och bättre egen hälsa och ekonomi

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/03/15/tank-om-vi-vore-100-000-medlemmar-2/

Ett annat sätt att sprida denna aktion är att ge bort ett Gåvomedlemskap http://konsument-forum.se/TI/KOF3gavaallmant.rtf
samtidigt meddelar du oss namn, adress, e-postadress till mottagaren och ange ditt betaldatum. Vi skickar boken och bekräftelsen.
Du skriver ut gåvobrevet och skickar eller ger det till mottagaren.

Inbetalningar för Gåvomedlemskap och övrigt stöd betalas till

Plusgirokonto: 35 03 71-1 Konsument-Forum

Länk till starten för bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor (klicka på den du vill läsa):

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

2 Responses to KAMPANJVARA var KORT DATUM

  1. Jessica frank skriver:

    Attans vad bra ni är på att leta fram sanningen. En eloge från mig. 😀

  2. Monicas Mat skriver:

    Äckligt med gammalt margarin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: