Att välja RÄTT Omega-3 – för hälsans skull

2012-03-09

I gråzonen med alla påståenden om nyttan av Omega-3 och Omega-6 och inte minst reklamen och märkningen av olika produkter, är det en svår uppgift för konsumenter att välja rätt. Den mördande reklamen för t ex Becel övertygar en del mindre informerade att tro att man äter hälsosamt. Att Omega-3 från växtoljor inte tillför någon nytta utan snarare kan vara onyttigt, känner en del till och även att det är ”fisk-Omega-3” som är den nyttiga. Men ändå förvirrar reklamen.

Nu har professor Göran Petersson från Chalmers Kemi – och Bioteknik publicerat ytterligare en rapport för Cancer- och Allergifonden Fisk – Val för Hälsa

där han väger samman flera aspekter på val av fisk och förklarar, överskådligt och bra, bl a skillnaderna mellan de olika fettsyrorna (det är inte enkelt!). Han väger även in ”kemiska hälsorisker” och t o m hur vissa rätter påverkar hälsan, t ex frysta fickgratänger med potatismos, där moset vid upphettningen blir till ännu snabbare kolhydrater och påverkar blodsockret, direkt olämplig mat för diabetiker eller prediabetiker.

Han inför ett färgsystem där grönt är ”grönt”, gult en försiktig varning och rött betyder en rejäl varning.

Här hamnar nu rökt makrill på topplats medan fiskgratäng med potatismos får rött ljus.

Fiskpinnar får gul ljus dels p g a fisksorten Alaska Pollock och dels på den ofta rikliga och billiga paneringen påverka hälsovärdet.

Rapporten tar alltså upp många olika aspekter, både fisksort, föroreningar i olika fiskarter,  nyttighet i fettsyrorna samt hälsovärdet av ”utdrygningsmedel” som brödsmulor och potatismos. Att rökt makrill hamnade så högt är nog för de flesta en överraskning, en glad sådan, som också är en ovärderlig källa till rätt Omega-3 samt mera antioxidanter även genom rökningen. Att byta ut margarinerna, som alltså inte borde ha symbolen med hjärtat och Omega-3+6, mot en mörk, fullkornsmacka med rökt makrill och majonnäs på, är ett genialt grepp.

Frågorna är tillsammans ett stort debattämne, varför vi nu på Facebook öppnar upp en debatt, där alla är välkomna att lägga in sina kommentarer.

Glöm inte debatten om Omega-3 och Omega-6 där förvirringen är stor. Gärna med exempel på missbruket av reklamargumentet ”Omega-3”. Direkta reklamkommentarer tas inte med! Möjligen analytiska jämförelser, som har ett mervärde. (Den som inte har tillgång till Facebook kan göra kommentarer i bloggen.

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

4 Responses to Att välja RÄTT Omega-3 – för hälsans skull

 1. Maria skriver:

  WWF ger jag inte mycket för efter att ha sett The panda Pact
  Vad säjer green peace om fisk bestånden ?
  Jag känner nån stans att det egentligen borde vara globalt fiske förbud i några år så stammarna kan återhämta sig.

  Tack för informationen ska nog unna mej en makrill til helgen det var länge sen !
  Skriver här då jag hör till dom som vägrar FB

  • ingerstam skriver:

   Ett totalt fiskeförbud skulle inte lösa problemet för då har vi inga fiskare kvar som kan fiska igen när bestånden har återhämtat sig. Det är som med ålen, där fiskarna har intresse av att återställa balansen och hjälper till med utplantering av yngel. Elindustrin skulle inte göra det själva. Men vårdar vi inte bestånden är det kört och utan fisk klarar vi inte att föda världens befolkning. Glöm det där med odlat kött, det är bara ett skrik på mera forskarpengar.Njut ordentligt v din makrill. Bengt

 2. Inspirerande. Jag blev riktigt sugen på makrill. Göran Petersson är en pålitlig och klok forskare.
  Han är inte beroende av några kommersiella sponsorer.

 3. […] Omega-3 och Omega-6. Från fisk eller växtoljor. Ny rapport från prof Göran Petersson ”Fisk – Val För Hälsa” blir basen för debatten. Välkommen att skicka dina inlägg som kommentarer.  Läs bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/03/09/att-valja-ratt-omega-3-for-halsans-skull/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: