Carolines Falukorv – 4 skivor för 52:90

2012-03-07

Detta är en produktanalys ur både pris, innehålls- och hållbarhets-synpunkt och som ifrågasätter den moderna ”snabbmaten” som egendomligt nog, blir allt populärare, färdig att värma bara, i mikron på jobbet eller för äldre som hänvisas att ”leva på lådmat”

Färskt produkt (ej frusen) Vikt: 400 g
Pris: 52:90 per paket = 132:25 /kilo.

13:22 kr per 100g som ger 155 kcal = 8:53 kr/100 kcal (Resurs Index 8,53)
Dygnskostnad 204:70 om man inte äter annat än denna rätt.
Energianalys:
100 gram innehåller 155 kcal. Hela rätten ger 620 kcal, ungefär ¼ av dagsbehovet för en lågenergikonsument.

(Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det motsvarar då 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för lågenergikonsument.)
Denna rätt borde ge mättnad för 6 timmar (alltså ätas var 6:e timma) över hela dygnet eller drygt var 3 timma om man inte äter på nätterna.
Innehållsanalys:

Vägde upp och fann 126 g falukorv, 42 g ketdhup, 223 kokta makaroner = 401 g

Om  makaronerna och ketchupen svarar för 2:90 blir kostnaden för 4 skivor falukorv 50:-  när 121 g falukorv kostar ungefär 3:-  räknat på ett kilopris på 25:-  Smart sätt att få ut 17 gånger mer för falukorven.

Prisvärdeanalys:
8:53 per 100 kcal är ett mycket högt pris, det finns snabbmat för 3-4:- per 100 kcal. Bland de värsta alltså. Väger man in smaken så är det alldeles för dyrt för att köpa en gång till.
Slutomdöme:
Ett verkligt bottennapp, Typisk ”engångsmat”, alltså sånt man inte köper igen. Den får t o m plats på avsnittet ”Tummen upp eller tummen ner” med 5 tummar ner, mycket p g a priset!
För hela texten och fler bilder, läs här: http://konsument-forum.se/TI/Carolines_Falukorv_4_skivor_for_52,90.doc

Testet utfört av Bengt Ingerstam i februari 2012

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

3 Responses to Carolines Falukorv – 4 skivor för 52:90

 1. Annika skriver:

  Att köpa lagad mat blir självklart alltid dyrare än att göra den själv vare sig du går på fin restaurang, Sibylla eller köper den i matvarubutiken. Just den där matlådan kostar ungefär 10kr att göra själv (har precis handlat ingredienserna) men den extra kostnaden du får betala jämfört med hemlagat är ju restaurangens utgifter- personalens löner och sociala avgifter, lokalkostnader, förpackningen mm mm. Förhoppningsvis blir det över till en liten vinst också så dom kan fortsätta ge människor arbete och generera skattepengar till vår kassa att driva vårt land med. Du lär ju dra bort dom kostnaderna innan du börjar jämföra köpt med hemlagat för det är ju en tjänst du köper samtidigt med matlådan. Jag tycker också det är stolligt att folk köper så mycket färdiglagat och att så många inte verkar kunna/orka/våga laga mat själva längre. Men ändå, man väljer själv var man lägger sina pengar och är det på att köpa tjänster av andra så är det upp till var och en, vissa tvättar bilen själv- andra åker till en biltvätt. Och nej, jag jobbar inte i matbranschen.

  • ingerstam skriver:

   Ja men självklart, men vi jämför ju och gör det enklare att förstå vad man betalar för att slippa göra jobbet själv. Inte är det brist på kunskaper, 4 skivor falukorv kan nästan alla steka och vem kan inte koka lite makaroner. Men vi skickar inte ut denna information för att påverka de som nås av det, utan för att ge dem ett inslag som är lätt att DELA på Facebook, så når de kanske många dom är mindre kunniga. Men en och annan blir nog förvånad, även av de som är väl informerade.
   Det intressanta när man ser många av våra analyser är att alla bygger på billiga kolhydrater, pasta, potatis, ris o dyl och mängden kött, räkor eller vad det nu är som produkten kallas, är ytterst sparsamt. Snabbmaten bygger på kolhydrater! I en tid då man mer och mer bör minska just kolhydratintaget och gärna kan öka både på protein och fett.
   Nästa som kommer är en produkt från Heinz (Viktväktarna!), den blir inte nådig, kan jag lova. Snudd på lurendrejeri.
   Hoppas det vi gör är nyttig information, som kan väcka. Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: