Nu är Stevia här, nu gäller det att välja

2012-02-18  uppdaterat 2012-02-19 samt 2012-02-20, 2012-02-21, 2012-03-04, 2012-05-15 och 2012-05-25, 2012-08-31

31 Augusti 2012

Professor Göran Petersson  (Kemi- och Bioteknik på Chalmers) har gett ut en ny rapport, en uppföljning av rapporter till Cancer- och Allergifonden “Sötningsmedel värre än socker” och infört ett färgsystem – grönt,gult och rött – där både stevia, aspartam och erytritol (Sukrin) hamnat i kategorin RÖTT. Läs hela rapporten här:

https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_162583.pdf

 

Sötningsmedlet steviolglykosider (i april från Livsmedelsverket)

http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Aromer-tillsatser-enzymer-och-berikning/Sotningsmedlet-steviolglykosider/

________________________________________________________________________________________________________________

Det var en lång resa innan det blev godkänt av EU-kommissionen och i Sverige får det nu säljas i starkt utspädd form, för att undvika risker med för stor konsumtion.

Så här skrev Livsmedelsverket tidigare  läs pressmeddelandet från SLV direkt här, det kom 14 juli 2011.

http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Nytt-sotningsmedel-snart-godkant-for-anvandning-i-livsmedel/

Det lämnade en del oklarheter, som vi nu försöket få klarhet i. Nu återstår analys och diskussion bland konsumenterna för eller emot. Den pågår just nu intensivt på Facebook sidan ”Bengt Ingerstam” eller ”Konsumentsamverkan”

Några viktiga frågor kommer nu:

Varför fortsätta och uppehålla eller stimulera  sockerberoendet, d v s behovet av den söta smaken?

Behöver vi det stora tillskottet av maltodextrin, som stevian är utblandad med i vissa fabrikat?

Är det läsk- och dryckesindustrin som kommer att explorera och bli de stora vinnarna?

Två produkter har vi hittat i butik. Dels Hermesetas och dels Canderel och priserna var

för Hermesetas (notera storlek för att hålla priset 49:90)

för Hermesetas (notera storlek för att hålla priset 49:90)

Så här skriver Hermesetas för strövarianten: http://www.hermesetas.se/data/se/stevia/produkter.php

 • 1 sked sötar som 1 sked socker (à ca 4 g)
 • 90 procent färre kalorier än socker
 • 40 procent naturliga näringsfibrer (Fructofibres)
 • Lämpligt för diabetiker

Vad är Fruktofibres? (maltodextrin?) Jämför storleken på burken (i dl) med vanligt socker, det blir inte billigt! Lämpligt för diabetiker? INTE ALLS! Diabetiker har all anledning att lära sig avstå från söta smaker.

För Canderel, (samma där 34:90 ett psykologiskt pris)

Så här skriver Canderel: http://www.canderel.se/stevia/products_pulver.html

 • En tesked Canderel motsvarar en tesked socker i sötma. Använd alltså samma mängd Canderel som du skulle ha använt socker.
 • Canderel väger bara 1/10 av vad socker väger, så 10 g Canderel motsvarar 100 g socker
 • En tesked Canderel (0,5g) = 2 kcal jämfört med en tesked socker (5g) = 20 kcal
 • Lämplig för diabetiker
 • Lämplig för vegetarianer

Ingredienser i strö:

Ingredienser: Maltodextrin, sötningsmedel (steviolglykosider*), smakämnen. * Steviolglykosider är naturliga extrakt från steviablad.

Samma resonemang som för Hermesetas, men förstår inte varför man ska blanda in vegetarianer.  Bra att man i klartext uppger maltodextrin, som vi ju inte alls vill ha!

Mycket dyrare än Hermesetas  (se kg-priset!)

Helt underkänt information på burken, för liten stil samt omöjligt att läsa men vit text på grönt!

Har hittat på nätet Stevia Vital men inte i butik   http://www.steviavital.se/stevia-vital-produktinfo.php

SOM SKRIVER SÅ HÄR: Stevia Vital ® Steviasocker i ströform men noll kalorier är en kvalitetsprodukt och innehåller bara det exklusivaste, sötaste och renaste extraktet av Steviabladen. Stevia är väldigt sött så för att göra det enklare att hantera har vi blandat med Erytritol som är en naturlig sockeralkohol från bland annat frukt och svamp. Stevia Vital ® Steviasocker är ca 5 x sötare än socker och enkelt att mäta upp med sked t ex. Här i behändig bordsströare i pet.

Kommentar: OK att blanda in Erytritol i st f maltodextrin, men osäkert om man får sälja den i denna koncentration. Samma fel att rekommendera den för diabetiker. För de som inte är eller vill bli diabetiker kan man ju tänka sig att använda det för att hålla nere sockerintaget.

Så här skriver Gunilla Sahlin, författare till boken Vitt Begär http://vittbegar.blogspot.com/2010/12/min-drog-allt-min-beroendehjarna.html

och   http://vittbegar.blogspot.com/2011/07/eu-har-godkant-sotningsmedlet-stevia.html

ICA lär komma med en produkt på Stevia, men har inte hittat den i butik eller på nätet än. Jo nu har jag fått länken till ICAs stevia:

http://www.ica.se/icas-egna-varor/artiklar/ica-stevia/

Blir inte klok på ICAs doseringråd. Någon som gör det?

Vikt och konsistens som strösocker

Stevia strö ser nästan ut som vanligt strösocker. Detta har vi åstadkommit genom ett så kallat utfyllnadsmedel, Erythritol. Erythritol, är mer känt under varumärket Sukrin och är en sockeralkohol som inte påverkar blodsockret. Den är, precis som vanligt strösocker, kristalliserad i konsistensen. Genom Erythritolen är Stevia strö i såväl vikt som konsistens att jämföra med strösocker när man bakar och lagar mat. Produkten är därför mycket lätt att använda!

 • 1 dl Stevia motsvarar 1 dl strösocker

Du kan därför enkelt byta ut angiven mängd socker i ursprungsreceptet mot motsvarande mängd Stevia Strö.

Nu har jag hittat ICA STEVIA i butik. Pris 44:90 för 300 g, 127:20 per kilo.

Hittade också ett recept på sockerkaka, 2 dl Stevia strö till en sockerkaka! Uppskattade att det motsvarade 200 g vilket ger sockerdelen i sockerkakan ett pris på c:a 30:-. Dyr sockerkaka!

En sida som verkar vara information (bara) men hittar inga produkter. Är ett bolag, men vem som ligger bakom framgår inte:

http://www.steviasocker.se/stevia/steviasocker

Läs tidigare blogginlägg

Stevia snart ute i butikerna – men kan det ersätta aspartam?

14 juli 2011

Finns alltså anledning återkomma och då uppdaterar vi detta blogginlägg

Se jämförpriserna och försök förstå hur dyrt det blir.

Här kommer mera efter konsumenternas svar på Facebook.

20120515

En del desinformation förekommer på Facebooksidor. Detta är mitt svar på dem:

Lessen, vi har inte blivit lurade, men tydligen desinformerade från olika håll- En sak är vad vi tycker och en annan vad som finns i föreskrifter inom EU och från SLV. Varför man endast får sälja det i ”utspädd” form som steviaströ är helt enkelt den oerhört starka steviolglykociden, som skulle kunna bidra till ”överdosering”. Man kan naturligtvis fråga sig varför samma regler inte gäller aspartame!

Läs ordagrant vad som gäller på Livsmedelsverkets hemsida, dels info till konsumenter och dels instruktionerna till företagen, så klarnar det nog:

http://www.slv.se/sv/Fragor–svar/Fragor-och-svar/Tillsatser-/Stevia-och-steviolglykosider/

Citat:

Hur vet man att ett livsmedel innehåller steviolglykosider?

Det finns flera livsmedel på marknaden som är sötade med tillsatsen steviolglykosider. Då de företag som vill sälja växten Stevia som livsmedel ännu inte har visat att det är ett säkert livsmedel är det viktigt att inte blanda ihop Stevia med den godkända tillsatsen steviolglykosider.

Att märka produkter som innehåller tillsatsen steviolglykosider med uppgiften ”sötad med Stevia” eller liknande är vilseledande.  Produkterna innehåller inte Stevia utan vissa ämnen, steviolglykosider, som är utvunna ur Stevia.

Information till företag som gavs (har de svårt att läsa innantill???????)

http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Aromer-tillsatser-enzymer-och-berikning/Sotningsmedlet-steviolglykosider/

citat:

Märkning av produkter som innehåller steviolglykosider

Det är viktigt att skilja på tillsatsen steviolglykosider (E 960) och växten Stevia, som är ett icke godkänt nytt livsmedel. Läs mer om nya livsmedel till höger på denna sida. Att märka livsmedel, som innehåller steviolglykosider, med uppgiften ”sötade med Stevia” eller något liknande anses vara vilseledande. 

Steviolglykosider ska precis som andra livsmedelstillsatser märkas ut med funktionsnamn följt av vedertaget namn eller E-nummer i ingrediensförteckningen.

Exempel: Sötningsmedel steviolglykosider eller sötningsmedel E 960.

Behöver den ansvarige från Procordia (Fun och ketchup) låta så vilsledande och okunnig? Nej man tog chansen och försökte tänja på begreppen!

2012-05-25  Egentligen redan 18 maj offentliggjorde vi i ”medlemsbrevet” som endast går till våra betalande medlemmar följande:

Vad som nu har hänt är att Hermesetas sänkt priset från 49:90 till 41:50 per burk med 75 gram (553:35 kr/kg) och med volym 9 dl. Huvudinnehåll maltodextrin. Endast 5% steviolglycocider. (senare kommentar: högt kilopris för i stort sett bara maltodextrin och endast 5% stevioglycocid)

Testade det ihop med jordgubbar och grädde, det var hemskt beskt och löstes direkt, utan att känna något ”sockerknaster”.

Canderell som också innehåller huvudsakligen maltodextrin, men med bara 2 % steviolglykosider (borde vara den dyra ingrediensen) kostade fortfarande 872:50 per kilo, var mindre besk. (Maltodextrin kan man köpa på nätet för under 50:- kilot! Kostar då steviolglykosider över 800:- för 2 gram?)

ICA Steviaströ med Erythritol som utfyllnad, kostade fortfarande 127:20 per kilo. Förpackningen höll 4 dl volym. Det var detta recept jag följde i kalkylen tidigare för en sockerkaka, men med 2 ägg och 2 dl steviaströ blir ju vekliga sötningskostnaden 22:50 mot rent socker knappt 2 :-, alltså 10 ggr dyrare.

Testade och fann det mer angenämt med sockerknaster på jordgubbarna, men mera glas-smulig konsistens. Innehåll 0,5 % steviolglycosider och inte alls beskt. Men 10 gånger så dyrt. Tyvärr gav det ett tydligt ”sockersug”, så bieffekten blev inte den önskade, att kunna avstå socker.

Doseringsanvisningarna stämmer dåligt mellan förpackningarna. Samma för alla 1 tsk=1 tsk. Dåligt och stämmer inte! Har någon synpunkter kanske?

Likaså anger man på både Hermesetas och Canderell ett energiinnehåll (Hermesetas 55 kolhydrater och 279 kcal/100 g, medan Canderell anger 94 g kolhydrater och 376 kcal/100 g ) Däremot 100 kolhydrater och 0 kcal/100 g i ICA Steviaströ. Kan det förklaras av skillnaden mellan maltodextrin och erythritol. Kommentera göra, vi fyller på i bloggdokumentet så alla kan följa det via nätet.

Troligen ligger priserna så högt att det inte blir någon säljsuccé. Anar att de flesta köper outspädd stevia (steviaglycocid) från hälsokosten, utan att Livsmedelsverket kollar det närmare, dessa vill ju styra konsumtionen till mycket utspädd form. Vi får väl se.

Nya produkter som dykt upp är Fun Light saft, men priset utspädd saft låg dubbelt så högt.

2012-05-25  I SVT 1 19.30-sändningen meddelades att i stort sett alla produkter med ingående steviolglycocider (alltså inte stevia) är felmärkta och enligt Livsmedelsverket har de gått med på att ändra märkningen snarast. Det är som vanligt, vi kan inte lita på producenterna, utan de ska alltid dra ut på sanningen och utnyttja ordet ”stevia” så långt det går. Se bara bilderna i avsnittet ovan.

Nu ligger TV-inslaget ute på SVT Play: (med några bilder ut TV-programmet)

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/05/26/stevia-ett-producent-fiasko/


2012-08-31

Augusti 2012

Professor Göran Petersson  (Kemi- och Bioteknik på Chalmers) har gett ut en ny rapport, en uppföljning av rapporter till Cancer- och Allergifonden “Sötningsmedel värre än socker” och infört ett färgsystem – grönt,gult och rött – där både stevia, aspartam och erytritol (Sukrin) hamnat i kategorin RÖTT. Läs hela rapporten här:

https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_162583.pdf

_____________________________________________________________________________________________________________________

Länk till bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

för mer info i Facebook på dessa sidor:

Bengt Ingerstam     KONSUmindre      Konsumentsamverkan

Stöd oss

KONSUMENT-FORUM
Box 88, 577 22 HULTSFRED Tel 0495-413 15, 070-604 77 25
E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1

10 Responses to Nu är Stevia här, nu gäller det att välja

 1. GizMo skriver:

  ICA har redan tagit fram sin egen förpackning med Stevia så de vädrar morgonluft.

 2. Pia Nyberg skriver:

  Väldigt intressant! Länkar artikeln från vår Facebooksida. https://www.facebook.com/kostradgivarna

 3. Fredrik skriver:

  Varför ska man välja?
  Kan man inte se det som ett komplement till sockret men ett väldigt bra substitut till icke naturligt framtagna sötningsmedel?

  Fredrik
  Intro PR

 4. Rickard skriver:

  Med tanke på att det finns ca 350.000 diabetiker i landet kan det vara på sin plats att visarespekt för DE som vill ha någon sötning i sin kost. Ex. kaffetåren!
  Lite fakta kan vara på sin plats. Steviabladen innehåller steviol-glykosid, vilket ger växten dess unika sötma. Molekyler med en sötningsförmåga som är upp till 250 till 300 gånger sötare än socker. Med den viktigaste skillnaderna, jämfört med socker, är att steviaglycosiderna inte höjer blodsockernivåerna, viktigt för bl.a. diabetiker eller LCHF:are. Efter att steviaextraktet spraytorkas till ett pulver med en hög halt av sötma, finns i både Canderell och Hermesetas tillsats av antingen det växtbaserade maltodextrinet, för produkterna strö eller för ”kaffetabletter” med tillsats av det lika naturliga växtbaserade extraktet från växten Thaumatin, en afrikansk växt för att balanserar smaken. Båda naturliga växtämnen och inga kemiska fantasier.
  Som ex. så är maltodextrin i sig intressant. Utvinns ur växten cikoriarot och innehåller de två fiberämnena inulin och oligofruktos. Naturliga fibrer som bl.a. finns i grönsaker som sparris, kronärtskocka, svartrot, purjolök, vitlök eller gul lök. Nyttigheter i köket! Dessa fructosfibrerna har en så kallad bifidogen effekt vilket innebär att de främjar tillväxten av de nyttiga bifidobakterierna i tarmen. Dessa stimulerar i sin tur naturligt en bra balans mellan olika bakterier i tarmen, något som både förstärker immunförsvaret och ökar motståndskraften mot infektioner.
  Viktigt att veta när det gäller priserna som Du referar till; Prisskillnaderna för ”kaffesötning” tabletterna är stora, 300 Hermesetas tabletter (16 öre/st) eller hundra Canderel (36 öre st) Motsvarar 300 tsk respektive 100 tsk socker som ger x 20 kcal per tsk! Alltså en ”katastrof” för en diabetiker!

 5. Fettdieten.se skriver:

  För min egen del har jag haft väldigt svårt att smakmässigt gilla stevia och använda det i bakverk. Har testat alla varianter som finns och det enda som det fungerar någorlunda till, är kraftig citron eller limesmak.

  Låter hellre bli eller använder rå honung eller råsocker om det skulle behövas lite extra sötma. Sockeralkoholerna som de blandas med är heller inte en naturligt framställd produkt. Vissa tål dem och vissa inte.

  Tror det är viktigt att äta naturligt och inte bara plocka ut ett enstaka ämne ur någonting och sedan äta det i tokhöga doser och tro att det går bra. Särskilt inte eftersom nästan allt i naturen samverkar.

 6. Här är ett citat från Martin Ingvar ( Hjärnkoll på Vikten ) Livsmedelindustrin har svarat med att ersätta det vanliga sockret med andra sockerarter. Det senaste är sukralos, konstgjort socker som kroppen inte kan bryta ner och som du därför kissar ut. Eftersom våra reningsverk inte rår på det, rinner det det ut i havet. Miljöeffkterna av suklaros klarnar förhoppningsvis om några år.
  aspartam är ett betydligt äldre sötningsmedel och kanske det mest kontroversiella när det gäller möjliga hälsoeffekter på till exp. nervsystemet. Betyligt mindre uppmärksammat är hur de artificiella sötningmedelen påverkar kroppens sockeromsättning.

 7. Mikael Selin skriver:

  Stevia är förbjudet som livsmedel i Sverige, EU och USA. Stevia är 30-40 gånger sötare än socker. Däremot är raffinerad stevia, steviol glykosid, godkänt av EU kommissionen 2011-07-04. Steviol glykosid är ca 300 gånger sötare än socker. Produkter sötade med steviol glykosid var tillåtet att ligga i svenska butikshyllor 2011-12-03. Det finns inga livsmedels produkter i Sverige som är sötade med stevia, de är sötade med steviol glykosid.
  Stevia har smak av lakrits men steviol glykosiden skakar inte lakrits. Stevol glykosid skall ersätta konstgjorda sötningsmedel, inte socker.
  Steviol glykosid innehåller inte några kalorier, inga kolhydrater, framkallar inte cancer eller karies. Forskning visar att steviol glykosiden dödar karies bakterier. Aspartam som är ett naturfrämmande medel har varit godkänt av Livsmedelsverket sedan 60 talet. När ska aspartam försvinna från våra livsmedel? Förhoppningsvis hjälper godkännandet av steviol glykosid till med att ”utrota” aspartam.
  Att stevia eller steviol glykosid skulle framkalla missfall är en skrämsel propaganda från aspartam industrin. Det är aspartam industrin som lyckats att stoppa godkännandet i både USA och EU. I Japan har alla konstgjorda sötningsmedel varit totalförbjudna och de har använt steviol glykosid sedan 1970, (givetvis förekommer inga missfall i Japan). Stevia har använts av människan i 1 500 år. Guarani indianerna i Paraguay har sötat sitt te med stevia i över 600 år. I Paraguay växer stevia vilt. Många menar att stevia kommer från Kina men i Kina odlas stevia.
  Det jag blev mest imponerad av när jag smakade ren steviol glykosid var den lååånga smaken. Inte alls som socker. Jag ser fram emot en tandkräm med steviol glykosid så att det känns som ”nyborstat” ett par timmar efter man borstat tänderna. Snart kommer choklad sötad med steviol glykosid. Ren cacao smakar mycket beskt därför är det mycket socker i vår choklad. Eftersom steviol glykosid är 300 gånger sötare än socker så tar steviol glykosiden betydligt mindre plats i chokladen än var sockret gör därför för vi en högre koncentration av cacao i choklad sötad med stevol glykosid än med socker. Choklad sötad med steviol glykosid finns i Frankrige och Schweiz och snart i Sverige.
  Steviol glykosid ger inte något sockersug detta är vetenskapligt bevisat. Får man sockersug av steviol glykosid så ska man söka vård. Våra livsmedelstillverkare har haft lite bråttom och skrivit stevia på sina etiketter istället för steviol glykosid. Det kan alternativt stå E960 i innehållsförteckningen. Vad det gäller smak så är den olika på olika blandningar och konsistenser. Om ni köper fyra olika suketter sötade med steviol glykos kan ni tycka att två smakar dåligt, en sådär och en är riktigt god. Det blir en smakfråga. Vilka tillverkare gör den mest välsmakande produkten sötad med steviol glykosid. Vi får prova oss fram.
  I USA var ”träningsfolket” och ”må bra folket”, (6 % av befolkningen) som tillsammans med LOHAS rörelsen som ställde krav på SPÅRBARHET i livsmedel sötade med steviol glykosid. Ni har säket sett ”Banana filmen” och känner till Del Monte med konserverad frukt. Det är de stora multinationella företagen som utnyttjar fattiga människor för att odla. De konstgödslar och besprutar fattiga bönders marker och kramar ut allt ur deras jord. Sedan lämnas dessa fattiga barnrika familjer med en mark som inte går att bruka. Det är helt oacceptabelt. Men det är vi, konsumenter som avgör om detta skall fortgå. Så frågan är: Vilka leverantörer kan garantera 100 % spårbarhet på den stevia de skördar och den steviol glykosid som de säljer. Vilka är det? Ställ krav i på spårbarhet i era butiker. Vi ska inte acceptera att fattiga människor utnyttjas och att miljön förstörs. Fråga i er butik, Kan ni garantera spårbarhet i era produkter sötade med steviol glykosid? Genom att göra detta hjälper vi de fattiga människorna och miljön. Utöver spårbarheten återstår smaken. Det har gjorts omfattande blindtester på olika leverantörer av steviol glykosid, senast i Schweiz där tio leverantörer var med. Vi ska trots allt äta det och vi vill att det ska smaka gott. Vilka leverantörer har vunnit smaktesterna? Sammanfattningsvis kan vi konsumenter kräva spårbarhet och resultat av blindtester avseende smak därefter finner vi våra favoriter. Det är konsumenterna som har makten.
  ”Kunskap är makt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: