Intensiv debatt på Facebook om sockerskatt och Köttfri måndag

2012-02-11

kompletterar med det som händer i morgon söndag

För alla er som inte följer Facebook gör jag här ett litet sammandrag av ett antal avsnitt, inte bara för att följa frågorna men också hur vi som konsumenter kan hjälpas åt att göra övervägda och kloka val, med hjälp av en fri konsumentorganisation  utan inverkan från särintressena.

Det började med att det ställdes krav från något håll om en skatt på socker och jag gick in lite med ironi och kommenterade det. Det blev oväntat mycket reaktioner:

Diskussioner pågår att beskatta socker, för att det skulle vara skadligt. Jo visst men lättmargariner då? Föreslår att margariner beskattas före socker i så fall. Är arbete beskattat för att det är farligt på något vis. Min pension beskattas också, därför arbetar jag också och det blir dubbelt farligt då. Eller?

http://nyheter24.se/nyheter/utrikes/653111-socker-lika-farligt-som-alkohol-och-tobak

Marina Ahlm, Peter Strand, Lena Holmberg och 15 andra gillar detta.

Ur de 21 kommentarerna väljer vi:

Erika Nilsson Tror det är så att de flesta vill engagera sig, men dygnet har inte 48 h. Finns så mycket i denna värld som man vill förändra. Man får vara glad över att man kan påverka eller försöka påverka några procent 🙂onsdag kl. 22:41

Sirpa LeppäläDet är inte alltid man ser vad vännerna skriver men är det viktiga budskap så tycker jag nog att man kan dela det så att många kan se det 🙂

onsdag kl. 22:45 · Gilla · 2
Fredrik Peppe Ekström · 3 gemensamma vänner

om jag tolkar det rätt, anser du även att alkoholskatten kunde motiveras att sänkas? Den är ju satt högt enbart just för att överkonsumtion skapar kostnader för samhället, liksom sockret?
Är helt med dig på margarinresonemanget men sen tappade jag tråden.torsdag kl. 00:09 · Gilla

Bengt Ingerstam  Jo eftersom skatt läggs på tobak och alkohol, för att det är skadligt och de är ju socker också, motiver ivrarna att man ska ha skatt på socker med. Med samma logik frågar jag då: är arbete också skadligt eftersom man beskattar det så hårt? (lite ironi).
torsdag kl. 01:35 · Gilla · 7
 • Sockerskatt finns i alla nordiska länder förutom Sverige. Högre konsumtionsskatter innebär lägre inkomstskatter. Det totala skattetrycket är en separat fråga.

  för 13 timmar sedan · Gilla

Bengt Ingerstam Ursäkta men det tror jag inte på. Får politikerna en chans att öka skatteuttaget missar dom inte den. Skatt på kött skulle inte ge en skattesänkning på arbete eller en momssänkning. Skatteverktyget får inte bli ett instrument för olika opinioner i samhället.för 10 timmar sedan · Gilla

 • Två former av uppfattningar om skatt är rimliga att ha. Dels en uppfattning om det totala skattetrycket, dels en uppfattning om hur skatterna ska fördelas givet ett visst skattetryck. Jag vill ha väsentligt lägre inkomstskatt för att stimulera tillväxt (miljövänlig) och bekämpa fattigdom i världen. Vi bör dock inte vara tomma på svar när det gäller den andra formen av uppfattning. Det vore en onödig kapitulation och ensidighet. Skatten bör fördelas så att dess skada minimeras. Liksom Milton Friedman menar jag att det är rationellt att beskatta negativa bieffekter, som exempelvis miljöförstöring och ökad svält, så att skatten kan sänkas på andra områden. Tanken att köttätandet ska betala sina egna kostnader borde inte vara mer främmande än att bilismen ska göra det.

  för 10 timmar sedan · Gilla
Bengt IngerstamI så fall ska även spannmål beskattas, då denna världens billigaste råvara inte bär sina miljökostnader eller det enorma användandet av konstgödsel och numera visar sig skapa sjukare människor, med ökande övervikt, fetma och diabetes. Dessutom borde lättmargariner och även andra palmoljeberikade margariner beläggas med en kraftig skatt, dels för att det utarmar tredje världen, prispressas för att slå ut nyttigare fetter som smör och bredbara blandningar av smör. Kommer du inte ihåg det enorma smörberget som Europa led av i decennier, som fick säljas på export, subventionerat av skattepengar, som höll på att slå sönder dåvarande Sovjets planjordbruk, alla bönder som blivit arbetslösa i Sverige och fått bidrag från staten för att gå arbetslösa?
för 10 timmar sedan · Gilla · 1
as Norberg · Vän med Jens Holm och 1 till Två former av uppfattningar om skatt är rimliga att ha. Dels en uppfattning om det totala skattetrycket, dels en uppfattning om hur skatterna ska fördelas givet ett visst skattetryck. Jag vill ha väsentligt lägre inkomstskatt för att stimulera tillväxt (miljövänlig) och bekämpa fattigdom i världen. Vi bör dock inte vara tomma på svar när det gäller den andra formen av uppfattning. Det vore en onödig kapitulation och ensidighet. Skatten bör fördelas så att dess skada minimeras. Liksom Milton Friedman menar jag att det är rationellt att beskatta negativa bieffekter, som exempelvis miljöförstöring och ökad svält, så att skatten kan sänkas på andra områden. Tanken att köttätandet ska betala sina egna kostnader borde inte vara mer främmande än att bilismen ska göra det.
 • Bengt Ingerstam Håller heller inte med dig om du anser att du och Milton Friedman tycker lika, svält löser man inte med skatter, inte heller miljöförstöringen utan då måste man gå till roten, felfördelning (distribution) och kemikalieindustrins girighet och snabba utnyttjandet av sina uppfinningar. Tänk på PCB, DDT, Dioxiner, bromerade flamskyddsmedel och en massa andra obehagligheter. Ska vi då öka skatterna på strömming o lax, barnafödande, kläder och möbler med flamskyddsmedel. Nej det krävs en annan värld med andra politiker som inte styrs av kortsiktiga intressen och industrins girighet och suger ut folket med korrupta metoder. Se vad som händer i vissa länder som får hela EU att krisa!

  för 10 timmar sedan
 • Gilla

EU:s jordbrukspolitik och euron är katastrofala. EU borde bli en frihandelszon och inte så mycket mer. Sverige lägger ner stora pengar på miljön. Det är en grundläggande princip att ”förorenaren ska betala”. Att låta staten (skattebetalarna) stå för kostnaden är illa.

för 4 timmar sedan ·

Gilla

 • Bengt IngerstamVad vore världen utan principer? Helt klart annorlunda.

  för 4 timmar sedan · Gilla
 • Bengt Ingerstam Får jag ställa dig en fråga? Symbolen du använder ”KÖTT, hjärta och ”allmänintresset” är det inte något du bara vill pränta in, från din horisont. Jag tror inte du har ”allmänintresset” på din sida men gör så gott du kan att få andra att tro det. Därför har jag tagit upp debatten om ”Köttfri måndag”, där t ex Kelloggs har ett finger med i kampanjen i vart fall i USA. Det är tillåtet att debattera och även kommentera, men jag gör det inte med något särintresse bakom utan ett rent konsumentintresse – vi konsumenter är ju alla, t o m fler är de som är röstberättigade och dessutom betalar vi ju för oss och vad vi köper. Därmed en intressant grupp att försöka påverka både med reklam och påtryckningar från olika särintressen, från staten och lagstiftningen, myndigheterna, producenter och handel, särintresse i form av frivilligorganisationer för både djur och människor med speciella intressen i form av opinionsrörelser, även i politiken i olika partier.

  för 53 minuter sedan · Gilla
 • Bengt Ingerstam ‎(ursäkta den ofrivilliga vagnreturen, som delade mitt inlägg) Det är inte med denna värld vi vill ”konkurrera” men bara vara en fri egenskapsrörelse, en konsumentrörelse, som kan vara till hjälp för konsumenterna att lättare fatta sina val i denna djungel av rörelser och organisationer som öser över oss information som vi inte klarar på våra 24 timmar eller som någon skrev ”jag skulle vilja engagera mig i en massa rörelser, men har inte 48 timmar.” Vi behöver också en plats där vi kan i vår roll som konsumenter diskutera våra synpunkter. Här kan omröstning ske snabbt med ”gilla”, ”dela” samt ”kommentera”. Där visar sig snart opinionen och i butikerna. Se bara på smöret som bokstavligen säljer som smör nuförtiden – oavsett antal forskningsrapporter. Konsumenterna fäller alltid sin dom på marknaden.

  för 35 minuter sedan · Gilla

Från sidan Konsumentsamverkan hämtar jag dessutom

Replik inlagd på ”Köttfri måndag”
Låt oss hellre få välja:
Köttfritt när man vill – varje dag!
Det här börjar likna myndighetsdiktaturen där man påverkar skolorna att bara servera Lätta och och lättmjölk och barnen inte får välja bregott eller smör och fetmjölk. Allt annat får man välja, t o m att gå ut och äta. Det är inget fel på grönsaker och det borde väl vara på sin plats att av de två rätterna man har ”i valfrihetens namn” kan en vara vegetarisk VARJE DAG, men då ska den vara vällagad riktig och god mat, som man längtar till även i morgon! Dela inte upp svenska folket i att hetsa varandra för och emot kött, lika väl som för eller emot kolhydrater. Bengt Ingerstam – Konsument-Forum (även ”konsumentsamverkan” eller”KONSUmindre” alla tre på Facebook, där vi också kan diskutera fritt från särintressen.
9 gillar detta.
Detta är reaktioner enbart nu under lördgen som är en ”tyst” dag på Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: