Vitamindryck för 40:- litern

2012-02-06

I gårdagens blogginlägg ”Värt att veta – KONSUMENTINFORMATION”

https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/02/05/vart-att-veta-konsumentinformation/ beskrevs hur vatten blivit bärare av allt från koldioxid, socker, smaker, stimulantia och senast vitaminer. Här lite mer detaljer.

VITAMIN WELL Reload påstås innehålla vitamin C och D, magnesium, zink, citron samt lime. Den  texten går att läsa, men sen är det stopp. Dålig färgkontrast och alldeles för små bokstäver. Men det är inte meningen att vi ska läsa. Bara tro på fabrikanten, att det är nyttigheter man säljer.

Ta t ex uppgiften om D-vitamin, som borde anges om det är D3 eller annan D-vitamin. Innehållet i hela flaskan anges till 5 mikrogram, motsvarande 100% av RDI, rekommenderat dagligt intag. I Sverige rekommenderas 10 mikrogram, motsvarande 400 IE (internationella enheter), vilket betraktas som alldeles för lite. Se vårt faktablad i serien Konsumenter granskar. http://www.konsumentsamverkan.se/flygblad/D-vitamin.pdf

Doser på 1000 upp till 2000 IE rekommenderas, alltså 5 gånger högre än svenska rekommendationer och då blir det 10 gånger mindre än de uppgivna 100 % som uppges på flaskan eller 10 % bara. Hoppas någon av våra medlemmar kan fullfölja analysen och återkomma. Men inte fyller produkten vårt vitaminbehov i alla fall.

Priset hamnar i det fall vi såg (WILLYs) på 40:- litern.

Dyrt vatten och mycket dyra vitaminer. Styckpriset på halvliterflaskan var 19:90 ett klassiskt  hyllpris som man inte regerar över, utan det slinker bara ner i korgen. Kanske mer lönsamt att äta nyttigare så man slipper vitaminbrist.

Lite i taget så ökar vakenheten och möjligheten att utöva KONSUMENTINFLYTANDET.

2 Responses to Vitamindryck för 40:- litern

  1. Mona skriver:

    Helt onödigt med vitaminer på flaska. Om vi äter någorlunda sunt så får vi i oss allt vi behöver. Det dröjer väldigt länge innan man får vitaminbrist. Det är säkert både billigare och nyttigare för kroppen att få i sig vitaminerna med maten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: