NYCKELHÅLSDEBATTEN saknade en NYCKEL

2012-02-02

Debatten i TV4 Nyhetsmorgon i morse blev inte vad det skulle ha varit.
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=andreas_eenfeldt_kritiserar_nyckelhalsmarkningen&videoid=2149791

Temat skulle vara ”varför minskar utbudet av Nyckelhålsmärkta produkter på markanden”. Debattörerna var Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn och ST-läkare samt Irene Mattisson, nutritionsepidemiolog på Livsmedelsverket.  Mattisson påstod att SLV arbetar med folkhälsan som viktigt mål, samtidigt beklagar hon att ”folket” inte följer kostråden. Det måste vara ett misslyckande.

Med fokus på ”fettkvalitet”, där man prioriterar nyckelhålsmärkta LÄTTA är det inte konstigt att konsumenterna fäller sin dom och inte litar på SLV, som av någon anledning just satte gränsen vid 41 % fett så LÄTTA lättare skulle klara gränsen med sina 40 %. Lättmargarinerna har minskat på marknaden ”alltså p g a minskade konsumentköp” med hälften från 2006. (Se artikeln i DN http://www.dn.se/ekonomi/nyckelhalet-lockar-farre)

Att folk senaste åren blivit fetare, överviktigare och fått mer diabetes beror då inte på att man inte följer Nyckelhålsmärkningen och har minskat konsumtionen av LÄTTA, utan på att socker, läsk och snabba kolhydrater har ökat. Den delen av ”folket” tittar inte efter Nyckelhålet, men har gått på Unilevers reklam och tror att de ska hålla vikten med LÄTTA eller BECEL, men fortsätter att ”hålla vikten uppe” med mycket pasta, bröd, ris, potatis och andra snabba kolhydrater, som Coca Cola och annan läsk, bakverk o dyl.

Den delen av ”folket” som står bakom minskningen av konsumtionen av LÄTTA är den delen som inte tror på Nyckelhålet, utan har tagit itu med sin kost och gått ner i vikt och mår bättre. I båda fallen har intresset minskat för Nyckelhålet.

I DN i går skrev man så här:

Utbudet av nyckelhålsmärkt mat minskar. Dietister varnar för att tjugo års folkhälsoarbete varit förgäves.
– Nyckelhålet får allt mindre betydelse. Industrin är inte lika intresserad av att använda det längre, säger Christina Karlsson, dietist och hälsoansvarig på Ica.
Livsmedelsverkets märke för näringsriktig mat står inte längre högt i kurs. Konsumenter väljer alltmer livsmedel utifrån trenddieternas råd om fet och kolhydratfattig kost.

Alltså den delen av ”folket” som tagit itu med sin hälsa, övervikt och diabetes och hittat vägen till att må bättre, är inte de som letar Nyckelhålsmärkta produkter, det följer med stort intresse debatten, köper böcker som aldrig förr, mest om LCHF, som tydligt är störst och framgångsrikast bland ”dieterna”.

Denna analys kom inte fram i debatten. Tyvärr blev det en ibland hätsk debatt om forskningsrapporter och Nyckelhålet kom i skymundan även debatten!. Irene Mattisson upprepade ett par gånger att SLV arbetar för folkhälsan, men det måste ju vara ett stort misslyckande om intresset för Nyckelhålet är så lågt från konsumenterna men också från näringslivet. Debatten om forskningsrapporterna fastnade ju på förhållandet mellan de naturliga fetterna och hjärt- och kärlsjukdomar, som Eenfeldt hävdade, saknas bevis för. Frågan är däremot om inte mindre fetma, mindre övervikt och mindre diabetes är ett bättre mål och på ett bättre sätt påverkar just ÄVEN hjärt- och kärlsjukdomarna? Varför sitter SLV så fast här och låser sig kring just ”fettkvaliteten”. Lättmargarinerna verkar vara viktigast, varför? När ändå konsumenterna fäller ”domen” och slutar köpa LÄTTA och bryr sig inte längre om Nyckelhålet?

Sluta ta all debatt-tid till att käbbla om forskningsrapporter. Det har konsumenterna tröttnat på, men ser de att resultaten kommer snabbt med kostomläggning så fattar de och fattar sina beslut och glömmer både Nyckelhålet och LÄTTA och njuter av mera grädde och smör och smörblandningar. Håller sig mätta längre och snaskäter inte så mycket men blir friskare. Folket är inte dumt, trots att det har blivit felinformerade, under flaggan ”arbete för folkhälsan”.

Bengt Ingerstam

4 Responses to NYCKELHÅLSDEBATTEN saknade en NYCKEL

 1. Margareta Lundström skriver:

  Bengt har rätt i att vi måste sluta att tjata om forskningsrapporter och titta på verkligheten istället.
  Det är det som gäller för vanliga människor.

  Om man förklarar lite om evolutionen om hormoner och om hur olika näringsämnen metaboliseras så förstår minsta barn sammanhanget mellan kost och övervikt/sjukdom. Det gör i alla fall mina barnbarn.
  Det är när man blivit professor eller är anställd på Livsmedelsverket som det är svårt att förstå.

 2. Rolf skriver:

  Håller inte med alls. Problemet är ju att nutritionisterna kommer med svepande argument i stil med att ”alla vet ju” och ”200 000 forskningsrapporter stöder…” etc. Forskningsrapport-hänvisningen är viktiga då de sågar de argumenten. Som SLV:s representant som inte ens kände till den rapport hon protesterade emot. Där hade det räckt med rapportens titel för att visa att hon uttalade sig om något hon inte hade en aning om.

 3. […] FOLKHÄLSAN och NYCKELHÅLET i debatten i TV4 i morse visar att ”folket” – konsumenterna nu tar sina beslut själva och styrs inte längre av myndigheter eller reklam. Läs här en analys ur konsumentsynpunkt. SPRID och DELA!!!!! https://bengtingerstam.wordpress.com/2012/02/02/nyckelhalsdebatten-saknade-en-nyckel/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: