Anonyma tillsatser

2012-01-15

Vad är stabiliseringsmedel (karragenan) ?

Vad är E-nummer?

E-nummer är gemensamma numreringen av alla livsmedelstillsatser, godkända inom EU, alltså även av Livsmedelsverket.

Utöver det finns aromer, som inte betraktas som tillsatser, samt processkemikalier och naturligtvis ingredienser (som kan vara vad som helst).

Den här ”fuskgrädden” har kommit mer och mer, den innehåller bara 36 % fett och 350 kcal mot riktig grädde 40 % och 380 kcal.

Om det står ”E407 Karragenan”  eller bara ”karragenan”, vilken information ger det dig?
Varför undviker en del fabrikanter att sätta ut E 407? Jo man tror att E-nummer skrämmer. Men utan E-nummer, hur kan vi då veta att det är en godkänd tillsats?

Drevet mot allt vad E-nummer heter ger oss sämre information och den som försöker undvika E-nummer blir ju lurad. Nu är det tillåtet att utelämna E-numret enl SLV och det tycker vi inte är bra. Vi kommer att kräva ändring antingen hos SLV eller branschen direkt.

Nu är karragenan en KRAV-godkänd tillsats om den är utvunnen av rödtång. Hoppas ARLA använder just den? Men det passar ARLA att slå upp det stort med KRAV men man kan inte kosta på sig att informera om ”E 407”. En dåligt märkt ”fuskprodukt” går bra bara den är KRAV-märkt. Ska vi ha det så? När COOP och WILLYs Garant klart kan skriva ut E407 Karragenan

Bättring både ARLA, Skånemejerier och ICA


9 Responses to Anonyma tillsatser

 1. Synnöve skriver:

  Det var bra det. Inte alla förstår vad de olika E-numren står för.

 2. Ann skriver:

  Köp bara riktig vispgrädde från ditt lokala mejeri, själv köper jag från norrmejeriet, så slipper du detta trixande. märkligt att det blir kravgodkänt? Arla var det länge sen jag bojkottade.

  • Simon skriver:

   En liten undran. Är bosatt i nedre Norrland men är ofta på besök i Lycksele. Där är det Norrmejerier som levererar till butikerna. Upptäckte där att det endast fanns 38% grädde att tillgå. Varför är det så? Har inte Norrmejerier 40% vispgrädde?

 3. Marie Sjöström skriver:

  Tydlig innehållsförteckning så att alla kan förstå vad som ingår i produkten är en självklarhet….

 4. Rolf Löfgren skriver:

  Det borde vara lagkrav att tillsatser som har e-nummer ska deklareras med detta. Om företaget vill skriva ut mer information så OK. Dessutom bör processkemikalier klart anges i deklarationen. Ofta är dessa kemikalier riktiga värstingar.

 5. […] Anonyma tillsatser […]

 6. Margareta Lundström skriver:

  Jag skrev faktiskt till Hjordnära mejeriet och frågade varför deras grädde i 5 dl förpackning bara var 38 % men deras 2dl förpackning innehöll 40% grädde. Men jag fick inget svar.
  Obegripligt?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: