Märkning som förvirrar

2011-12-11

Vad ska näringsinnehålls-förteckningar vara till för?

Jo självklart för mig/oss som tänker köpa en produkt, för att veta vad jag får för pengarna. Ibland finns det ingen och vi har påtalat det vid kontakter med producenterna. Det är ju ingen lag på att denna information måste finnas på en del produkter, men vi anser att det ska finnas, så vi kontaktar leverantörerna och har får rätt i de flesta fall, utan att gå via någon myndighet.

Vem ska hålla ett ”öga på marknaden”?

Det verkar som att vi får göra det, för det är sällan myndigheterna, lokala eller centrala, gör det. Men vi har ju också rätten att tala med producenterna och framföra våra synpunkter och krav på förändringar.

Vi lägger nu ut en del fall under ”ÖGAT PÅ MARKNADEN” på bloggen och tidigare inlägg finns på hemsidan under just symbolen i högerkanten:

Just nu vill vi berätta om en leverantör som kommer att ändra sin förteckning över innehåll till en mer begriplig och ”svensk” modell, det år SEVAN som idag ser ut så här:

Där man blandat ihop det med GDA-systemet, som vi konsumenter inte anser vara annat än förvirrande.

Det enda vi behöver veta i detta fall är att om produkten innehåller 29 g kolhydrater per portion på 200 ml ger det 62 kcal/per 100 g?, men inget tillsatt socker.

Företaget gav oss helt rätt och meddelade nyligen att man så fort det går praktiskt, ändrar de på denna förteckning.

Bra gjort att man lyssnar på oss konsumenter. Vi får väl skapa en motpol till ”Ljugarbänken” , kanske ”En plats i solen” eller kom med förslag, ni som läser detta.

2 Responses to Märkning som förvirrar

 1. Mycket bra Bengt Ingerstam! Vi tror at vi lever i den bästa av världar och att vi har myndigheter som ser till att vi inte utsätts för falsk marknadsföring eller farligheter. Tyvärr tycks våra myndigheter snarare gå industrins ärenden. Vi måste ta ansvar för oss själva.
  VI BEHÖVER EN OBEROENDE KONSUMENTRÖRELSE som denna.

  Följande upplevde jag i somras.

  http://pellemaggan.blogspot.com/search/label/Livsmedelsindustrin%20Tillsatser

 2. Berit skriver:

  Toppen att detta blir fixat för det var en rent förskräcklig innehållsdeklaration! Jag klarar knappt alls att titta på sånt där stök och anstränger jag mig så jag blir helt matt fattar jag ingenting i alla fall.

  Önskar att vi kunde bli av med GDA-systemet. Det är ju verkligen rena snurren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: