OFRÄSH MAT MÄRKT FRESH FOOD

2011-12-06

Ingår i Konsumenter Granskar, samt på bloggen under kategori PRODUKTTESTER

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/granskar/granskaridx.htm

Fresh Food   Grönsallad o kyckling

www.ffood.se

Här följer vår test:

Analys
Vikt: 442 g netto, avgiven 400 g
Pris: :44:90 per paket =112,25 kr/kilo.

Beräknat  energiinnehåll 300  kcal/ 400g

11:225 kr per 100g som ger 75 kcal = 15:00/100 kcal

Resurs-Index = 15

Energianalys:
100 gram innehåller 75 kcal. Hela rätten ger 300 kcal, ungefär 1/8 av dagsbehovet för en lågenergikonsument. (Jag kalkylerar alltid med 2400 kcal som dygnsbehov och det motsvarar då 100 kcal per timma, som ger ett index över vad matens energikostnad blir, ungefär som man anger vad drar bilen per mil. Kcal är ju också ett mått på energi som driver människokroppar, 100 kcal per timma dygnet runt, för lågenergikonsument.)
Denna rätt borde ge mättnad för 3 timmar (alltså ätas var 3:e timma) över hela dygnet eller drygt 1,5 timma om man inte äter på nätterna. Der skulle ge en dygnskostnad på 352:-. Byt ut det mot annan mat med index runt 2, så blit dygnskostnaden 48:-

Klimatanalys:
En stort plasttråg, kan inte återanvändas för lagring . Förpackningen är alltså relativt OK. Omöjligt göra mera analys ur klimatsynpunkt, mer än att alla dessa enportionsförpackningar inte är önskvärda. Vårt mått på energibelastning    Kr/100 kcal är   15  alltså mycket högt, 2 är medelvärde på den svenska konsumtionenl

 

 

Innehållsanalys:

Vägde upp och fann 469 g total vikt, varav förpackning 27 g. Netto 442 g, sallad inkl majskorn 264 g, dressing  51 g , kycklingbröst 60 g, kidneybönor  49 g,  tomat (1 st)  11 g,  gurka (1 skiva)  7 g.

Uppgifterna på paketet om 57,5 % sallad och 16  % kycklingbröst  12,5 % dressing, 5 % majskorn, 5 % kidneybönor, tomat 2,5 % och gurka 2,5 %

Kycklingbröstköttet, 60 g med ett genomsnittspris på 100:- kilot står då för 6:-. Resten  38:50 faller då isbergssalladen, såsen, bönorna, majskornen 340 g då blir kilopriset113:- för de relativt billiga råvarorna. Smart sätt att få ut c:a 10 gånger mer för dem.

Informationsanalys:
Omöjligt läsa texten på etiketten utan förstoringsglas, dels beroende på textstorlek och dels på suddiga bokstäver. Fattas näringsdeklaration, inte ens energivärdet  kcal/100 g. Vid kontakt med företaget kunde de inte uppge detta, då produkten var sänd på analys. Dålig stil.

Ingen uppgift heller om varifrån kycklingen kommer. REPA miljöavgift betald (www.repa.se) står det angivet. Har aldrig sett det på någon annan produkt!

Prisvärdeanalys:
15:23 per 100 kcal är ett bland de högsta pris vi hittat, snabbmaten brukar ibland kunna komma upp till 15-20:- för samma energimängd. En bland de värsta alltså, måmga gånger genomsnittet på vår konsumtion som ligger på 2:- per 100 kcal = timma. Testades innan bäst för dag och salladen var redan brunaktig, så den var inte ätbar, bönorna var kletiga och inbjöd inte till att äta, gurkbiten var halvflytande. Tomaten och kycklingbitarna gick ner. Ett skräckexempel på snabbmat..

Enligt företaget var produkten mycket mager och innehöll inte speciellt många kalorier, som om det var en fördel, möjligen för den som tror att man bantar med mager mat, men med en fet kostnad.


Smakanalys:
Inte särskilt roligt att käka en massa isbergssallad med lite tillbehör. Ingen rätt att längta efter och hoppas slippa sådant på ett ev. äldreboende eller i ensamhet hemma om man får leveranser av färdigmat hemkört.

Slutomdöme:
Ett bottennapp verkligen, dessutom utan viktig information och oläsligt det som stod där. Typisk ”engångsmat”, alltså sånt man inte köper igen.

2 Responses to OFRÄSH MAT MÄRKT FRESH FOOD

  1. annelie skriver:

    Dessa enportionsrätter är helt oaptitliga, ser lika ofrächt ut som det smakar med den kvalmiga salladen och slemmiga gurkbitar, man blir lite lur på om kycklingen är färsk då den ligger i denna oaptitliga sörja….. nej fy för sådannt elände.

  2. Berit skriver:

    …och gurka och tomater ska/kan ej bo ihop nån lång stund alls!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: