En vecka fylld av tester – orkar vi mer

2011-11-19  kompletterad 2011-11-23

Veckan som slutar idag lördag har redan bjudit på en hel del. Vi måste ställa oss frågan: För vem görs testerna och i vilka syften. För syften finns.

Larmet under fredagen om gifter i fisk fick stort utrymme:

Naturskyddsföreningen

http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=21795

Sveriges Radio

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4808176

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=4808233

Svenska Dagbladet

http://www.svd.se/mat-och-vin/farliga-gifter-i-var-matfisk_6644108.svd

Fisken ger solklart bäst odds för hälsan” av Henrik Ennart, klok som vanligt, fortsätter att äta fisk

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/perspektiv-fisk_6647258.svd

Aftonbladet

http://www.aftonbladet.se/halsa/article13955490.ab

Dagens Nyheter

http://www.dn.se/nyheter/sverige/farliga-gifter-i-var-matfisk

EXPRESSEN

http://www.expressen.se/1.2625627

Tillägg:

Falsklarm för gift i fisk  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4815953

Livsmedelsverket kommenterade: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/Naturskyddsforeningens-undersokning-om-miljogifter-i-fisk/

Naturkyddsföreningen kommenterade felaktigheter i rapporten: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=21828

Visst är det bra att man testar fisk ifrån många länder och visst är det hemskt att det påträffas en hel del giftigheter. Det gav stoff till många tidningsartiklar och både radio och TV-inslag. Det var ingen nyhet men siffror brukar ge rubriker. Visst ska de bromerade flamskyddsmedlem bort, men hur. Ingen enkel sak, däremot var dom enkla att introducera på marknaden och det är väl det stora problemet att industrin har och delvis har fria händer att ösa ut på marknaden saker där man inte har långtidseffekterna klara för sig.

Men vi konsumenter fick en ytterligare börda att bära och ny skrämsel för att äta de så supernyttiga fiskarna. Vi kan bara uppfatta risken och oja oss över att politikerna inte gett ordentliga direktiv till SLV, som tydligen bara gör det de blir tillsagda att göra. Men vi kan inte bedöma om det är en risk för livet på 1 års sikt eller 10 års sikt eller 100 års sikt, eller hur allvarlig risken är för kvinnor som kan bli gravida eller är gravida.

I veckan gick också larmet om gifter i ris efter en test av Testfakta,

alltså inte SLV. Borde inte detta ha upptäckts i de importkontroller som ska göras? Kan vi lita på kontrollmyndigheten?

Eller ska vi få en fristående privat testmarknad som växer och förser media med ammunition för att skrämma oss eller köpa lösnummer?

Det är bra att sådant här upptäcks, frågan är bara om vi kommer att översköljas av en massa nya larm, och att industrin och näringslivet inte längre kan hålla sina löften om säkra och trygga livsmedel.

Vi behöver ju mat och kunna lita på det vi köper!

Den 17 november kom en rapport om förekomsten av perflourerade ämnen i livsmedelsförpacknngar, noterades i Göteborgsposten http://www.gp.se/nyheter/varlden/1.777351-kemikaliefara-i-forpackningar

 Sen kom Plus i torsdags i TV med en egen test, av TOA PAPPER,

ingen skitsak precis. Dom korade Serla som en klar vinnare och sCOOPade ut, just det COOPs egna dasspapper som ”skit”.

Värt att se, man kan inte låta bli att dra på smilbanden på sina ställen. Men det var i alla fall inte en test som skrämde livet ur oss, men ett bidrag under ”Testveckan” som gått. Ställer mig bara lite tveksam till vissa fakta, som att vi skulle göra av med 160 rullar per år och person, en varannan dag om vi håller oss under vissa helger. Men då får man nog sitta mer än en gång om dagen och torka väldigt frikostigt och vika flera lager.

Ha en trevlig och skön helg och glöm larmen över helgen.

Bengt, som testar köttsoppa och letar efter eventuella köttbitar

2 Responses to En vecka fylld av tester – orkar vi mer

 1. Tobias Rydergren skriver:

  Hej!

  Intressant inlägg. Ett förtydligande för Testfaktas räkning. Våra tester säljs till morgontidningar, det vill säga tidningar som lever på prenumeranter och inte på att sälja lösnummer.

  Jag tycker dessutom att det är relevant att både medier, forskare och andra aktörer gör tester vid sidan av de som utförs av myndigheter.

  MVH/Tobias Rydergren, Testfakta

  • ingerstam skriver:

   Hej Tobias,
   håller helt med om att det är viktigt att oberoende organ utför tester, men utvecklingen med att köpa tester och sedan sälja tester som t ex GP, kan urarta. Problemet med att göra tester för att få uppmärksamhet, som nyligen med fisken och flamskyddsmedlen är ett annat och vi kan få för mycket av sådant. Vissa grundläggande tester bör myndigheterna utföra och inte som i detta fall skylla på politikerna och pengarna. De har dock åtagit sig att garantera oss hälsosamma och ofarliga livsmedel (enormt åtagande). Problemet med att skrämma upp konsumenterna är ett allt större problem och vi har säkert en viss negativ effekt av det, då folk bara slår dövörat till. Vi kan ju inte konsumera bort flamskyddsmedlen, när slappa politiker godkänner dem! Ingen enkel fråga, men vi vill lyfta den debatten, som fristående konsumentorganisation. Hälsningar Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: