EN SALTAD MARKNAD

2011-11-13

Fördelen med salt är att det inte är lika farligt som socker. Men i likhet med det mesta varnas det från myndighetshåll, frågan är bara hur pass objektivt. I fettfrågan vet vi ju att det finns två läger. På alla dessa områden är industrin djupt involverad och med alla dessa ”ingredienser” spelar man med våra smaklökar för att vi ska betala dem med vår köpkraft. Se bara på chips, en produkt från en av de billigaste basvarorna, som man manipulerat med olja (friterat), saltat så det ska smaka mera, kryddat med en massa smaker och exponerat i långa rader i stora kartonger. Skickligt och vi har gått på det, till fredagsmyset är det ju bara ett obligatorium.

Inte skulle industrin frivilligt gå med på att dra ner på saltet?

Andra produktgrupper, som frukostflingor (majsflingor, också en av våra billigaste råvaror) har manipulerats med socker för att tilltala främst barnen. Inte går industrin frivilligt med på att ta bort sockret, men hyllorna bara växer.

Med fett är det samma sak, industrimaten får mera fett för att öka smakupplevelsen och energiinnehållet i maten, men baserad på våra billigaste råvaror, kolhydraterna, vete, ris och majs och i viss mån potatis.

Här kommer saltet in, inte som en liten vidsidanomprodukt, utan en central produkt i hela marknadssystemet.

Det är många decennier som man varnat för saltets farligheter, säkert med goda avsikter. Men nu kommer nya forskningsrön och vad ska vi tro på.

”Men nyare forskning har nyanserat bilden. I maj kom en belgisk studie, publicerad i tidskriften JAMA, där forskare på universitetet i Leuven följde 3681 personer under åtta år och mätte halten av salt som de utsöndrade i urinen – ett mått på hur mycket salt de hade ätit. Resultaten visade att människor som äter mindre salt snarare verkar ha en något högre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdom.” skriver Karin Bojs i Dagens Nyheter i dag 13/11:

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-ta-rad-om-salt-med-en-nya-salt

Det intressanta är att överskottet på salt reglerar kroppen själv, det rinner ut via svettning och via urinen. Annat är det med sockret som kroppen lagrar in som fett för att ha till ”sämre tider”.

Men den stora frågan är vem ska vi lita på? Det finns ju många s k experter som gör anspråk på att sitta inne med sanningen. Vi känner behovet av att som konsumenter ta hand om en del av frågan och ställer därför förslaget till KONSUMENTÈR GRANSKAR, som redan finns på hemsidan, men behöver utvecklas vidare:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/granskar/granskaridx.htm

Det är salt, socker och fett som nu står i fokus. Men en gång för några år sedan gjorde vi en omfattande undersökning om MSG, monosodiumglutamat, E621, eftersom vi ansåg det vara den viktigaste och värsta tillsatsen som användes i vår mat. Se hela avsnittet här från början av 2007:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgindex.htm

Några 100.000 medlemmar bakom skulle ge möjligheter att utveckla den objektiva och pålitliga funktionen att ur konsumentsynpunkt granska det vi behöver granska.

En större och starkare organisation byggd av konsumenter för konsumenter är framtidsvisionen:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/03/konsumentaktion-for-att-nagot-ska-handa/

Gör slag i saken, kanske den bästa investering du kan göra.

One Response to EN SALTAD MARKNAD

  1. […] NYTTIGARE MAT i skola, vård och hemma – saltet som myndigheterna i decennier varnat för, är nu uppe för granskning. Ny forskning ifrågasätter de gamla råden och DN hade en bra artikel om det i går 13/11. Läs våra kommentarer och länk på: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/11/14/en-saltad-marknad/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: