Mjölken en kärnfråga i skolorna

2011-10-24

Skillnad mellan lätt- och fetmjölk är enorm

Och dessutom en mycket inflammerad fråga.

Vem ska bestämma över vad våra barn äter, deras hälsa och hur ansvariga fattar besluten i skolledningen?

De måste lyssna på både föräldrar och elever och inte styras av kostrekommendationer som blir alltmer förlegade.

Se vår kalkyl här på länk:

http://konsument-forum.se/TI/Kalkyl_mellan_latt_o_helfet_mjolk.doc

Portionsstorleken beräknar man till 1,8 dl per elev. Kalkylen bygger på lokala priser och jämförelse i lokala butiker, korrigera därför för exakta siffror för lokala inköp.

Kostnaden per dl är i stort sett densamma i vår kalkyl för de två mjölksorterna, 6:99  eller 7:20 kr/liter (diff bara 2 öre per dl), men sen kommer skillnaderna:

A – Byter man helt enkelt ut lättmjölken mot fetmjölk (den röda) med bibehållen portion på 1,8 dl standardmjölk står barnen sig c:a 20 minuter längre än på motsvarande mängd lättmjölk, då den feta ger 60 kcal och den lätta ger 40 kcal/dl. Skillnad 36 kcal/portion och på 100 kcal/timma blir det c:a 20 minuter.

Fördel            ingen skillnad på portion, 1,8 dl, ingen merkostnad i inköpskostnad, står sig 20 min längre, mindre konsumtion av godis, läsk (snabba kolhydrater som ger fetma), bättre ork och koncentration

B – Byter man ut lättmjölken mot standardmjölken ger det barnen 108 kcal mot 72 för samma kostnad. Drar man samtidigt ner portionsstorleken till samma energimängd blir det 0,6 dl mindre och en lägre kostnad på 0:42 kronor, motsvarande en besparig på 35 %. (75:60 per elev och år =75000:- i en skola med 1000 elever)

Ev fördel        besparing på 35 % men bibehållen tid barnen står sig. Tveksamt om man lär eleverna minska mängden mjölk i glaset,.

C – Väljer man att servera samma mängd energi 108 kcal som i alternativ A, men med lättmjölk måste man servera 2,7 dl, alltså yttrligare 0,9 dl till, till en kostnad av 0:65 kronor mer. En fördyring med 50 %. Tveksamt om man lär eleverna öka mängden mjölk. (Merkostnad 117:-per elev och år eller 117 000:- per 1000 elever.)

Nackdel         fördyring med 54 % eller orkar inte barnen dricka så mycket och då står man sig inte lika länge, blir hungrig tidigare.

Så enkel lösning – alternativ A.

Kostar inget mer, men ger mättare och lugnare elever och ingen risk för ökad fetma, då snaskandet med snabba kolhydrater minskar. Skrämseln för de naturliga mättade fetterna är obevisad och omotiverad.

Läs en bra sammanfattning om forskningen och debatten hos Kostdoktorn:

http://www.kostdoktorn.se/mattat-fett-inget-att-oroa-sig-for

Myndigheterna är fel ute, lika väl som i fallet med matfetterna/margarinerna. Se blogginlägg:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/10/24/finns-det-nagot-argument-att-valja-margariner-i-skolmaten/

Namninsamling på riksplanet: http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

Avsikt att begära tid hos skolministern när vi passerat 10.000 namn. Vi är snart där.

Hur kan man ta på sitt ansvar att bestämma över föräldrar och elever och riskera barnens hälsa?

Berätta det för skolledningen och kräv att få vara med och bestämma och ta ditt ansvar för ditt barn! Du har den rätten – och ansvaret!

3 Responses to Mjölken en kärnfråga i skolorna

  1. annelie skriver:

    Mycket bra, detta bör väl även de som är beslutsfattare förstå, ja jag får hoppas det ialla fall för annars sitter de på fel plats.

  2. […] Vilket genombrott! Både för hälsan och ekonomin. Vi, KONSUMENT-FORUM, har räknat på både mjölken och margarinerna. Det finns alltså inga fördelar med lättvarianterna, bortsett för palmoljan och överdosen av Omega-6 om nu någon tror att det är fördelar. Utbytet av mjölken från lätt till röd, fet, gör att barnen står sig 20 minuter längre och det kan vara precis vad som behövs för att inte gå och köpa Cola, chip, godis o dyl. Det kostar dessutom inget i pengar att byta, bara fördelar. När det gäller lättmargarinerna är det faktiskt billigare med smör och bredbara smörprodukter, när man räknar bort vattnet i lättmargarinerna och jämför energin och vad man faktiskt får för pengarna. Hälsomässiga vinster dessutom. Ange om du vill läsa mera på bloggen genom att välja kategori ”Skolmat” Läs mera om detta på bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/10/24/mjolken-en-karnfraga-i-skolorna/ […]

  3. […] KONSUMENTAKTIONEN – Mjölken en kärnfråga i skolorna NU! Det rör på sig på allt fler platser nu och fortsätt att blåsa på. Man är skyldig lyssna på dig och barnen – du har det ansvaret också – för ditt barn. Läs mera på bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/10/24/mjolken-en-karnfraga-i-skolorna/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: