Finns det något argument att välja margariner i skolmaten

2011-10-24

När det gäller margariner är situationen långt ifrån gynnsam och talet om att prioritera de fleromättade fetterna stämmer inte! Med dem massiva och vilseledande reklamen dessutom, borde en viss vaksamhet väckas. Här är en sådan vaken tanke. Vi har jämfört KOSTNADERNA!

Ofta skyller man i skolorna på att de inte kan välja smör, Bregott eller andra bredbara smör-gräddblandningar därför att de kostar mer. Men byter man lättmjölk och margariner mot naturliga fetter och riktig fetmjölk har man sparat en rejäl slant, så då kan inte skolledningen hävda ekonomiska orsaker, snarare svårt att förklara varför man går emot föräldrarnas och barnens önskemål och slösar med skattepengarna. Återkommer i ytterligare inlägg om just detta.

Här ska vi analysera kostnaderna för margarinerna och jämföra med de naturliga fetterna och främst vad margarinerna egentligen innehåller ur fettsynpunkt..

Smör innehåller ju bara grädde och lite salt, medan de bredbara fetterna innehåller grädde, rapsolja och lite salt Inga extra tillsatser.

I tabellen nedan anges följande värden för margarinerna:

1 = mättade fetter +  2 = enkelomättade fetter

3= fleromättade fetter som främst innehåller  O-3 = Omega-3 och O-6 = Omega-6

Sort                                     1+2                3                O-3               O-6

Flora 80 %                          68 %              12 %              ?                    ?

Milda 70 %                          54 %              16 %              4                    12

Becel Gold 70 %                 35 %              35 %              0,6                 2,9

Runda Bords Carlshamn

60 %                                  49 %              11 %              3                     8

Becel 38 %                          19 %              19 %              3,9                 15

LÄTTA 40 %                      33 %                6 %              ?                    ?

Mini-Lätta 28 %                  24 %                1 %              ?                    ?

Fördelningen mellan Omega-3 och Omega-6  i margariner är så vitt känt mycket ofördelaktiga, beroende på valet av vegetabiliska oljor, som är mycket fleromättade och återfinns under kolumn 3 (främst solrosoljan som är extremt hög för Omega-6). För Flora 80 % och LÄTTA 40 % där relationen Omega-3 och -6 inte uppges, får man utgå ifrån att den ligger lika illa till eller värre.

De mättade fetterna i margarinerna (summerade under kol 1+2) kommer huvudsakligen från den importerade regnskogs- och omestrade palmoljan.

Så vilka argument finns då kvar, för att välja dessa margariner och ”undvika” smör och bredbara smörblandningar?

Ska man jämföra priser bör man göra det med våra framräknade KLIMAT-INDEX, (bygger på priset kr/100 kcal – alltså energin) där faktorer som inblandning av vatten är medräknade, liksom skillnad i förpackningsstorlek och variation mellan butiker också är medtagna. Valet är därefter gjort efter lägsta index på en och samma ort.¨

Index jämförelse:

Smör och bredbara matfetter baserade på ko-producerad grädde (animaliskt mättade övervägande)

Smör ARLA                        0,69               Smör Valio                          0,64

Bregott  ARLA                    0,67               Mjukt & Gott  Valio             0,61

Margariner baserade på vegetabiliska växtoljor (palmolja, solros- och rapsolja mest)

Flora 80 %                          0,54               högt mättad

Milda 70 %                          0,58               högt mättad

Becel Gold 70                      0,66               mkt högt fleromättat och Omega-6

Carlshamns                         0,81                hög mättad och hög Omega-6

Becel 38 %                          1,07               mkt högt fleromätt och extremt högt Omega-6

LÄTTA 40 %                      0,71               högt 1+2 samt vatten, okänt Omega-6

Mini LÄTTA 28 %              1,18               mest 1+2 samt vatten, knappt ngt fleromättat

Skillnaderna i Index är ytterst minimala, endast två ”feta” margariner med mycket mättat fett, ligger obetydligt lägre, resten är ”dyrare” än det billigaste smör-grädd baserade fettet.

Det föreligger inget motiv att välja de industriella alternativen med antingen stor andel palmolja, eller de övriga där mängden Omega väger tungt emot.

Däremot väger Index mycket tyngre emot för Becel 38 %, LÄTTA 40 % samt Mini LÄTTA 28 %, förutom Omega-6 innehåll och ospecificerat innehåll.

Vad finns då för argument att ta riskerna och att avstå att nyttja naturliga produkter, som dessutom majoriteten av befolkningen litar mer på?

Läs på hemsidan allmänt om Debatten om matfetter

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/matfettidx.htm

Margarin – Ett livsmedel, men hur och varför? och till nytta för vem?

där finns bl a allt om tillverkningen att läsa

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html

Speciellt om skolmaten:

http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

Extern läsning Prof Göran Petersson Chalmers Göteborg:

https://bengtingerstam.files.wordpress.com/2010/12/smc3b6r-och-margariner-1.pdf

samt:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/faktartiklaridx.htm

Snabbguide för att påverka maten i skola och vård

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/snabbguide.htm

KONSUMENT-FORUM

Box 88, 577 22 HULTSFRED
Tel 0495-13678, 070-604 77 25 E-post: konsument-forum@konsumentsamverkan.se
Hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se
Org.nr: 833222-5803 Plusgirokonto: 35 03 71-1
Annonser

4 Responses to Finns det något argument att välja margariner i skolmaten

  1. […] Myndigheterna är fel ute, lika väl som i fallet med matfetterna/margarinerna. Se blogginlägg: […]

  2. annelie skriver:

    Detta är mycket bra och ger ett tydligt svar på vad man bör välja ur både ekonomisk synvinkel och hälsomässigt.

  3. […] När dessa dessutom är dyrare än bredbara smörprodukter! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: