Fettskatt – bara fjantigt

2011-10-03

Nu har Danmark sedan 3 dagar en fettskatt. Vem visste eller kom ihåg att de redan har en sockerskatt?

Politikerna har varit smarta att haka på ett inte så väl genomtänkt krav på ”skatt”.  Det är ganska enkelspårigt, att så fort det dyker upp ett problem, så ropar man på politikerna att ”gör något”, eller ”inför en skatt”. Vi har ju ett bra facit i alkohol och tobak, det är kraftigt beskattade produkter och skatterna har inte nämnvärt påverkat. När det gäller tobaken är det snarare medvetenheten om tobakens farlighet och inte skatten, som har bidragit till minskningen i konsumtionen.

Vi har höga skatter på drivmedel, men folk kör fortfarande bil. Vi har skatt på arbete men därför slutar inte folk att arbeta. Vi har skatt på komsumtion, moms, men fortfarande handlar folk, även en massa onyttigheter.

Det är alltså inte skattevägen vi ska lära oss äta hälsosamt. Vi behöver heller inte tipsa politikerna om nya möjligheter att beskatta ”folket”.

En gång räknade jag på vad det skulle kosta att dela ut nyttiga grönsaker gratis i stånd på torgen, eller vintertid i speciella saluhallar. Odlarna skulle få betalt ab staten och folk kunde bara hämta sin ranson, gratis! Det skulle kosta mindre än det vi lägger ut skattevägen på vården för skador som uppkommer av felaktiga kostvanor.Med nyttig mat menar jag inte spannmål och produkter därav, utan ovanjords-grönsaker och för de som tål det (alltså icke diabetiker) även underjords-grönsaker, både vita, röda, gula, violetta men sällan gröna. I detta segment hittar vi kålsorterna och tänk dig bara ”Gratis vitkål åt folket”. Läs här ett recept på ”Pizzasallad”. Kål är en av våra nyttigaste produkter.

Just nu rasar debatten om vad vi ska äta och inte äta. De flesta är överens om att vi ska akta oss för de snabba kolhydraterna, vitt mjöl och socker. Om fetterna varnar fortfarande en del för de mättade fetterna, som det verkar numera helt i onödan. Däremot är varningarna välgrundade för de industriella fetterna, margarinerna.

Senast häromdagen skrev Henrik Ennart i Svenska dagbladet ”Premiera grönsakerna för bättre folkhälsa!”    Han påpekade hur litet stöd som fanns i Sverige för en fettskatt. Kloka svenskar!

”Skulle ha effekt på fetman” skriver GP

http://www.gp.se/matdryck/1.737061–skulle-ha-effekt-pa-fetman-

Vi vill nu prova en annan väg, genom en dialog med näringslivet och försöka få dem att lyssna på konsumenterna, deras kunder. Just nu har vi ett fall och det är den cyniska reklamen från WILLYs om att simulera ”Mer helg för pengarna” och köra med starkt nedsatta priser på läsk och godis. Vi har startat en aktion, utifrån konsumentperspektivet ”Nu räcker det, WILLYs”  och ligger precis i startgropen med förankring bland medlemmarna samt utarbetandet av dokument och brev och kontaktandet av handelsblocken. Vi vill börja med att få stopp på reklamen och överstimulansen av den katastrofalt ökande konsumtionen av dessa onyttigheter. Sen ska vi ta upplysningsarbetet om vari riskerna ligger i konsumtionen av de snabba kolhydraterna. Det betyder att vi tror mera på konsumentinitiativ är skatter på alla möjliga varor.

Så upp till kamp nu, alla konsumenter och visa att i kan påverka! Vi ska snarare sänka skatterna, genom att minska behovet av skattefinansierade sjukvårdsinsatser genom felkonsumtion.

Häng med nu, ta chansen till ett smart och billigt medlemskap ”Få KÖKSSKOLAN och ett års medlemskap – just nu för 150:-”

One Response to Fettskatt – bara fjantigt

 1. hakanw skriver:

  Jag ser detta som ett stort problem då folkhälsan är ett högaktuellt ämne, samtidigt som våra politiska krafter precis som du skriver hakar på den Danska vågen.

  Påverkan gentemot politikerna bör ju riktas om producenterna.

  Jag tror att det är farligt att göra jämförelser med lyxkonsumtion.
  Och jag är rädd att det är precis det man vill med den här debatten.

  I grunden handlar det ju om att påverka så att vi som konsumenter får högre kvalité på de livsmedel som finns tillgängliga i våra butiker.

  Så i stället för att ledas in i skattedebatten med jämförelser till folkhälsan så är det min uppfattning att vi konsumenter måste resa oss över de dolda politiska agendorna och bidra till att rikta blicken gentemot producenterna.

  Utbilda konsumenter så att dom lär sig att kravställa..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: