KOSTDEBATTEN i Vetenskapens Värld

Det rör sig rejält nu och det ska bli spännande att se SVT Vetenskapens Värld på måndag 12/9

Redan idag 9/9 kan man läsa en del, bl a en artikel på SVT:s hemsida:

http://svt.se/1.2528028/kostrad_kan_gora_svenskarna_feta

Häromdagen hade Jens Linder ett bra inlägg i Dagens Nyheter apropå det oseriösa utspelet från ”Matens Pris” i Sveriges Radio med ihopkopplingen av LCHF-dieten och köttindustrins forskningspengar.

Oseriös kritik av LCHF

http://www.dn.se/blogg/matbloggen/2011/09/06/oserios-kritik-av-lchf/

Kvällstidningarna däremot gottade sig i ”nyheten” redan samma morgon.

Fri Köpenskap har kommenterat hur försäljningen av smör, Bregott och fet mjölk ökar märkbart.

Handlare märker fettrend

http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=38101

Samtidigt debatterar ett antal forskare med Livsmedelsverket i en del lokaltidningar, bl a i Kristianstadbladet

http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/article1535541/Livsmedelsverket-ar-ater-pa-villovagar.html

Hela listan av debattartiklar i lokalpressen:

http://konsument-forum.se/TI/Kostdebatten_m_slv.PDF

Är vi kanske nu framme vid vändplanen i debatten? På marknaden har vi konsumenter redan röstat! Fettskräcken håller på att släppa när det gäller de naturliga fetterna, medan de industriellt producerade margarinerna som bygger på växtoljor får det allt svårare.

3 Responses to KOSTDEBATTEN i Vetenskapens Värld

 1. Eric Karlsson skriver:

  Bengt, Jag trodde du var en klok man. Och det är du säkert, men här verkar du vara som så många andra – lurad. Skall vi verkligen tro på att det är bra att äta en massa fett – och animaliskt fett dessutom? De hälsovinster som man gör med fettdiet beror inte på fettet! Det beror på att man väljer bort onaturliga födoämnen som margarin, vissa kolhydrater m.m. Så långt är det rätt. Därmed inte sagt att det är hälsosamt att äta en massa fett!!
  Du som är engagerad i miljön vet du inte vad det animaliska jordbruket orsakar i form av föroreningar, erosion och ödeläggelse av regnskogar?

 2. Bengt Ingerstam skriver:

  Fortsätt du och tro att jag är en klok man, det stämmer nog. Men du har missuppfattat en grundläggande princip och vad många säger, man går inte ner i vikt genom att äta mera fett utan man kompenserar neddragningen av kolhydraterna genom att ersätta dem med fett för att inte gå hungrig. Man går ner i vikt genom att ta bort de insulinstimulerande kolhydraterna och som insulinet är så duktigt på att lagra in ( just kolhydraterna) som fett.

  När det gäller jordbrukets inverkan på miljö och klimat beror det till stor del på det industriella jordbruket baserat på importen av kraftfoder och spannmål. Spannmålsodlingen för djuruppfödning kan aldrig vara uthålligt. Men glöm inte att vi är för många på Jorden och umgås dessutom med ridhästar (väldigt många) samt hundar och katter som vi också bjuder på mat. Vad som är fel eller rätt är en annan fråga och vi bestämmer ju själva genom vår konsumtion hur länge detta ska kunna fortgå. LCHF-kosten är snarare en fördel för resurserna, miljön och klimatet och inte minst sjukvådskostnaderna i västvärlden.

 3. Eric Karlsson skriver:

  Ja om du är en klok man så vill du studera The new LCHF diet! Lots of Carbohydrates High Fresh (eller Fruit)

  Det verkar som om de folkslag på jorden som levat i bäst hälsa levat på hög kolhydratkost. Fast inte vete och råg. Eller i alla fall inte i kombination med högt fett och protein intag. Jo visst säd, ris i sydostasien och majs i Amerika men då i kombination med frukt och grönsaker, inte högt proiein och fettintag. Och ridieten är inte så gammal som många tror.

  Nej jag har inte missuppfattat. Jag skrev inte att jag tror att man går ner i vikt pga av fettätandet. Men jag tror att det finns de som tror det. Jag tror att visst ger fett mättnadskänsla men inte god näring om man väljer en kost med mycket fett. Kosten är bara möjligen en förbättring av en del människors kost baserat på svensk husmanskost och skräpmat. Själv vill jag gärna gå hela vägen till en kost som är så bra som möjligt.

  Men känner du till vad T. Colin Campbell, Dr C. Essylston, Dr John Mc Dougall, John Robbins, Dr Dean Ornish, Niel Barnard m. fl säger om det animaliska fett och proteinätandet? Jag kan skicka filmen Eating om du vill om du lovar att skicka mig en kommentar efter du sett den.

  Alternativet är att få sin näring från frukt och grönsaker. Dvs en typ av kolhydrater som är nyttiga (och som man inte går upp i vikt av eller får diabetes av) Bästa födan för hälsan och vår globala miljö.
  De hälsosammaste människorna på jorden har frukt och grönsaker som huvudföda. Varför väja ohälsosamma kolhydrater eller ohälsosamt fett som föda när man kan välja nyttiga kolhydrater och samtidigt få mängder med mineraler, vitaminer och andra näringsämnen på köpet? Om man äter mycket fett betyder det att man får i sig sina kalorier med små mängder mat. Tomma kaloroer, tomma näringsämnen kan man här tala om. Minskad mängd mineraler, vitamimner etc. Vad tror du det får för effekt på sikt? En övning framtidstänkande för dig…..

  Sant att import av kraftfoder är en jätteorsak till jordbrukets destruktivitet. Med detta är ju verkligheten idag! Det innebär ju att de mesta animalieprodukter som konsumeras – också innebär en ödeläggese av regnskogen, som väl måste betraktas som den mest värdefulla naturen vi har på jordens yta. Produktionen av animalier är alltså framtidsmord av högsta klass när djuren äter importerad föda.
  Dessutom äter djuren fisk – med allt vad det innebär för livet/ekosystenen i haven.

  Självklart äter hundar och andra husdjur också mycket. Rekommenderar man människor att äta animaliskt betyder det ju godbye till regnskogen.

  Om man har djur så kan man på http://www.vegpets.info kan man lära sig hur man får sina djur att äta vegetabilier av veterinären Andrew Knight och således minska miljöbbelastningen och enligt Andrew öka deras hälsa om de nu lever på djurmat eftersom denna innehåller det allra sämsta. Det käner du nog till….

  Ha det gott Bengt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: