Bistrare tider och åtstramning – ta fram OSTHYVELN och tjäna snabba pengar

2011-09-07

Det här är ett förmånligt erbjudande som kommer lämpligt just nu.

Allt flera länders regeringar tvingas nu sista tiden att strama åt efter att ha levt på tillväxt och lånade pengar. Nu försöker de stimulera oss konsumenter att öka konsumtionen för att hålla hjulen igång. Länge nog har konsumenterna utsatts för diverse ”stimulans” för att öka konsumtionen, som ger ökande intäkter i form av moms, samt skapar arbetstillfällen, som också ger inkomster i form av ökade skatteintäkter. Alltså är vi konsumenter ”viktiga” för många parter i samhället.

Fler och fler, även stora länder som USA, tvingas strama åt, kapa kostnader, dra åt svångremmen, använda osthyveln, när det gäller sina kostnader. Men man är livrädd för att konsumenterna ska börja göra samma sak och spara mer än spendera. Men ändå märker man redan att folk drar ner på sådant som inte är livsnödvändigt, man senarelägger inköp av kläder, elektronik, bilköp och även resor. Kris i världsekonomin gör folk/konsumenter mindre ”shoppingsugna”.

Är det då inte logiskt att även vi konsumenter plockar fram osthyveln?

Just nu är därför vårt mantra ”KONSUmindre” väl valt och en av de viktigaste uppgifterna för oss är att sprida information om hur och varför och hjälpa till att göra det ännu mer lönsamt att vara kunnig och påläst konsument. Vi har levt länge nog på tillväxt och lånade pengar och kunnat ägna oss åt en obekymrad konsumtion. Larm har kommit från miljöhåll och senare tiden också klimathänsyn. Men nu är det mera påtagligt, nu rör det våra plånböcker.

Vi har varit inne på den linjen tidigare men nu är det inne att även granska priserna. Vi uppmärksammade redan 2006 om att det slängs alldeles för mycket mat  (2006-05-11) http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ekolivsstil/sloseri.htm

Att det spenderas alldeles för mycket på reklamen, för att få oss att ”konsuMERA” http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/uppror.htm

(motsvarande 3 arbetsmånader per år helt i onödan)

Begreppet KONSUmindre har vi myntat sedan länge och nu tror vi att det har goda möjligheter att blir förstått.

En av våra viktigaste uppgifter som konsumentorganisation är att, bortsett ifrån att sprida kunskap och information, samlai många fler så vi får en starkare röst, samt göra det lönsamt att vara omtänksam konsument. Vi påstår att en liten investering som motsvarar 3 kg smör, 150:- eller en bukett blommer, är allt annat  än en lott där man bara eventuellt kan vinna, utan det är en försäkring, som garanterat betalar sig snabbare än de flesta investeringar och på lång sikt även ger utdelning på hälsosidan, just för att en förändrad konsumtion på sikt påverkar din hälsa.

”Operation Osthyvel”

Vår ”Operation Osthyvel” går ut på att både skära ner intaget av kalorier och främst de ”snabba kolhydraterna” och samtidigt skära ner antalet spenderade kronor, genom att hitta de onödiga kostnaderna. Det är vad vi som konsumentorganisation kan hjälpa dig med, genom enkla tips och råd, även med medlemmars medverkan.

Genom ett praktiskt exempel ska vi visa hur man använder osthyveln. En stor prisundersökning har gjorts och ställt till våra medlemmars förfogande. Du får den så snart du blivit medlem. Men några exempel kommer här:

–         skillnaden mellan butikerna är ibland 25-60 kr/kg på exakt samma ost.

–         skillnaderna på priset mellan olika förpackningsstorlek kan vara över 100 kr/kg för samma ost och jämför man det och även mellan butik kan man hitta exempel som för             Västerbottenost på 242:- och 127:-

–         skillnaden mellan ost i skivor och i bit ligger ofta på 50:- per kilo

Det var denna upptäckt som gav oss idén om ”Operation Osthyvel”. Varför går vi på idén om att inte skiva osten själv, hemma, utan köpa i småpaket, färdigskivad, eller t o m färdigriven till ännu högre priser. En hel bit Västerbotten kan användas allt ifrån att riva, hyvla och bryta, så då behövs inte 3 olika paket.

En bit blåmögelost kostar, samma märke, i en butik 189:- och i en annan 129:- kilot, samma märke och samma dag! Det är 60:- kilot som man lätt kan ”hyvla bort” utan att missa något!

Produktutvecklingen är ofta det man utnyttjar för att kunna ta mer betalt för en basprodukt.

Ta Bregott som exempel. Billigaste paket 600g hittade vi för 38:16 per kilo i en butik, 300g paket för 63:33 i annan butik och Bregott 300 g med havssalt för 89:67 (2,3 gånger så mycket som större paket i rätt butik och för att lite havssalt tillsatts, som du bäst strör på själv hemma om du vill).

50:- mer per kg för så liten skillnad.  (3 kg x 50:- = 150:- alltså lika som kostnaden för ett medlemskap, inkl boken Köksskolan värd 150:- + porto 44:- =194:-) Visst vinner du på att bli medlem! Mer längre ner.

Rent smör kan du köpa för 46:50 och ända upp till 79:60 per kilo. Det är bara att välja butik, förpackning och märke.

Ansjovis (rensad) kan du köpa för 516:67 per kilo eller 220:93, bara välja butik, förpackning och märke.

Färdigrätter analyserar vi också. Priserna per 100 kcal ligger ofta mellan 10:- och ända upp till 20:- medan genomsnittet för vår genomsnittskonsumtion ligger runt 2:- per 100 kcal (= 1 timmes energikonsumtion vid 2400 kcal/dygn – alltså dygnskostnad 24 gånger de 10 eller 20 kronorna. Vi förklarar mera om detta, bra att kunna och veta. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumentnyckeln/kcal.htm

Detta är några exempel på vad du får som medlem. Hur mycket du tjänar på förbättrad hälsa kan vi inte räkna ut. Men friskare medborgare kommer staten att tjäna på genom mindre kostnader för sjukvården och påverkar ju skatteuttaget.

Kan du se vad vi skulle förlora på att bestämma mera som konsumenter?

Behovet av mindre antal arbetade timmar genom minskad konsumtion balanseras bäst genom att alla går ner i arbetstid, vi kommer ju att ha råd med det, i stället för att friställa vissa enstaka personer.

Ta alltså chansen och utnyttja detta erbjudande för egen del och bli medlem och få ”nyckeln” till bättre ekonomi och hälsa, just nu till en kostnad för ett år av bara 150:- som du sätter in på KONSUMENT-FORUMs plusgiro: 35 03 71-1

(inkluderar boken KÖKSSKOLAN så länge lagret räcker. Författare Lotta Lundgren – känd från TVs Landet Brunsås – se närmare presentation av boken längst ner)

Ange namn, adress, e-postadress (eller mejla in uppgifterna och ange då betaldatum)

Du kan även ange om du speciellt vill vara med och stödja någon av de kampanjer vi prioriterar

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/09/07/konsumentaktionen-kampanjer/

Som medlem kan du också utnyttja detta som ett ”Gåvomedlemskap” och ge dina nära, kära och vänner. Kanske i st f en blomma när du går bort eller uppvaktar vid en speciell dag eller bara som en omtanke. Mer om detaljerna kommer separat när du blivit medlem och även i separat blogginlägg.

PS

KÖKSSKOLAN är en bok som är tidlös och tar just upp hur man lagar mat av råvaror, presenterar råvarorna gruppvis och ger mera saklig information än ”moderna recept”. Den lär ut baskunskaperna och är en ren guldgruva nu när det börjar bli aktuellt att laga mera mat själv och veta mer om säker mat med bra råvaror och utan onödiga tillsatser. Boken kostade 275:- i handeln när den gavs ut, såldes av Sveriges Konsumenter i Samverkan för 150:- + porto 44 och till medlemmarna för 100 + 44. Läs en presentation på hemsidan: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/smorgasbord/koksskolan.htm

 

OPERATION OSTHYVEL – börja med en bra affär:

100:- stödmedlemskap bas 1 år
150:- bok, tidigare pris ej medlem
  44:- porto
294: totalt

Allt nu för 150:- totalt

3 Responses to Bistrare tider och åtstramning – ta fram OSTHYVELN och tjäna snabba pengar

  1. […] Ett speciellt erbjudande för 150:- inklusive boken KÖKSSKOLAN presenteras separat. […]

  2. […] Bistrare tider och åtstramning – ta fram OSTHYVELN och tjäna snabba pengar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: