Vad är det som är på gång när det gäller vår mat?

2011-09-04

Det är inte små tillfälliga utspel som nu passerar i media, det är en mobilisering mot den sunda utvecklingen när det gäller matvanorna och konsumenternas hälsa.

I dag var det äggen – igen – som vi ska akta oss för, efter att flertalet forskare har friskrivit dem och visat att kolesterolet i äggen inte påverkar kolesterolvärdet i blodet. Kroppen producerar ju själv det kolesterol vi behöver, för kolesterol behöver vi för att kroppen ska fungera normalt, det är ett hormon.

Nu har Svenska Dagbladet startat en serie där man kan blogga med en nutritionist, Andrea Friedl, som inte presenteras närmare. Var jobbar hon? Vilka intressen företräder hon? Brinner hon för medborgarnas bättre hälsa? Hon har ingen modern forskning att åberopa, bara påståenden. Hon är ju helt fel ute! Läs inslaget på Svenska Dagbladet:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/chatt-om-frukostvanor_6440070.svd

För inte så många dagar sedan kom en frontalattack emot den så framgångsrika LCHF-kosten, via Sveriges Radio i programmet Matens Pris, där man påstod att den internationella köttbranschens forskning hade samband med just koströrelser som sades propagera för mera kött. Det var ju inte riktigt i och för sig, men däremot gäller mindre kolhydrater och mera naturligt mättat fett (anmaliskt). Läs deras underliga påhopp här i Sveriges Radio:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672

Har bemött detta mer i bloggen: https://bengtingerstam.wordpress.com/

där också andra företeelser nyligen har behandlats lite längre ner. T ex debatten om brödet också i Svenska Dagbladet

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/08/17/brod-annons-i-svd-brannpunkt-brannande/

Kan det bero på den oerhörda framgång som denna diet har fått och den enorma ökning av drabbade som hittat vägen för både viktminskning och ”bot” mot diabetes? Hur ska vi konsumenter ta allt detta, när experterna och försvararna av de gamla dogmerna hela tiden håller på och motsäger de allt fler forskare som vågar komma ut med sanningarna? Varifrån nutritionisten Andrea Friedl kommer framkommer inte, med att herr Gröön var expert på Brödinstituitet (lobbyorganisation) hörde framgick, bara det att allmänheten trodde att ”institutet” var någon halvmyndighet.

Alla ni som försvarar gamla myter, var snälla och inse att ni spelar rysk roulett med alla oss konsumenter och vår hälsa. Forskningen går framåt och alla sanningarna har vi inte än. Men tänk er för, ta lite mera ansvar, även ni journalister som framför ”sanningar”. Tar ni ansvar för vår hälsa? Tar ni konsekvenserna? Inser ni inte att ni går andras ärenden för annan vinnings skull? Vem ska granska er? Ja detta är en början till ”Konsumenter granskar” – vi behövs, inte bara som kunder men också för att ta fram mera sanningar, så konsumenter har någon annan part man kan lita på. Vi är många och kan tillsammans granska bättre, utan ekonomiska intressen bakom.

Men håll med om att dessa utspel de senare dagarna verkar vara en del i attacker från visst håll.

4 Responses to Vad är det som är på gång när det gäller vår mat?

 1. Andrea Friedl- nutrionist. Detta är ett exempel på en plikttrogen funktionär som med social ingenjörskonst som skall få oss att att äta det som tjänar mäktiga ekonomiska och politiska intressen. Följaktligen har hennes råd ingenting att göra med det som är vår artegna föda eller med vetenskap.
  Hur länge skall vi låta oss bedragas till både övervikt och sjukdom av dessa förnumstiga farliga råd som saknar både verklighetsförankring, kunskap om näring, om evolutionen, om biokemi och sunt förnuft. Hur kan Svenska Dagbladet låna sig till denna propaganda?

 2. Rolf Aronsson skriver:

  Saken är den att LCHF:s livstil har anammats av så många numera att den nu noterats som ett faktiskt hot. Alltså visar motkrafterna sina klor.

  Bengt Ingerstam, må Du inte förtröttas i Ditt idoga arbete med oss konsumenter. Det är en framkomlig väg Du arbetar på. Vi stöttar Dig!

  Dock får vi alla på Din sida räkna med att motståndet hårdnar år för år framöver. Vi vet alla vad motståndet handlar om. Det är inte vår hälsa! Det är helt andra, krassa orsaker som där försvaras. Insikten om detta gör att vi inte kan stoppas + förstås att LCHF-konceptet fungerar. Som Du också insett är det massorna som skall mobiliseras, vilket är just vad Du arbetar med.

  Hälsningnar
  Rolf Aronsson

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Tack för dina uppskattande ord. Önskar att fler konsumenter förstod vad kampen egentligen innebär och att motkrafterna från samhällsfunktionerna gör sitt bästa för att undanröja oss, även de man minst av alla skulle tänka sig. Men alla tycker det är bäst så länge man kan styra oss konsumenter, utan att vi mobiliserar och skaffar oss en röst och ett inflytande. Konsumenter som bestämmer själv vad vi ska köpa och äta är det största hotet mot både säljande part och en del myndigheter.

   Lägger ut i dagarna ett erbjudande för ett förmånligt medlemskap i hopp om att alla sympatisörer förstår att det räcker inte med att läsa blogg och Facebook. Andra ”parten” är organiserad!
   Bengt

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Hej Bengt och tack för ditt stora arbete för oss konsumenter.

  Jag är förundrad över de konstiga turer som varit när det gäller ev. fusion mellan Arla och Milko. I Veckans Affärer fanns en intressant artikel om detta, http://www.va.se/nyheter/2011/09/01/den-kopgalna-kon/

  Det verkar som Arla vill skapa ett mejeri-monopol för Norden. Det är högst märkligt att Arla sänkt avräkningspriset till bönderna på mjölk och samtidigt varnar för brist på smör och ev. grädde i höst. Det verkar som dom vill utrota svenska mjölkbönder och förlita sig på de danska. Problemet är danskarnas djurhållning och GMO-foder. Vad kan göras för att stoppa Arla i deras framfart?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: