Är LCHF-dieten ett steg mot världens undergång?

2011-08-30, redigerad 31 augusti

Man kan lätt få den uppfattningen när man lyssnar på morgonens stora ”nyhet” Sveriges Radio  i P1

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672

Sveriges Radio P1 ”Matens Pris”

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3737&artikel=4670066

Efter alla bra inslag som gjorts av reportrarna i serien Matens Pris, tog nog detta Dagens Pris, fast i en annan betydelse.  Det blev ett helt felriktat inslag utan att ha hela sammanhanget klart för sig. Man kan inte utnyttja ”klimathotet” till vad som helst, i vart fall inte ge sig in i det skumma kriget mellan olika intressen. Här beskyller man köttindustrin för att ligga bakom den minst kommersiella rörelsen, LCHF, som kämpar för att folk ska bli friskare, hjälpa överviktiga att gå ner i vikt samt inte minst att ge diabetiker en chans att kunna slippa insulinberoendet. Men visst finns det olika rörelser, somliga mycket kommersiella, för att inte tala om företag som lever på folks längtan att banta helt enkelt och bokutgivning verkar vara lönande, alltså ska nu dessa reportrar också ge ut en bok.

Men debatten om vår kost och hälsa är en viktig sak, tyvärr med inslag av stor oenighet bland forskare, myndigheter och allt fler kostläror.

Här beskyller man köttindustrin för att de bekostar forskning, men är de ensamma om detta? Vad lägger inte ”kolhydratintressena” ner på forskning? Sockerindustrin, spannmålsintressena och soja- och majsintressenterna är stora investerare i forskning. Det första man kan begära av undersökande journalister är objektivitet och djupare granskning, det saknas i dagens ”påhopp”.

Men det är som vanligt alltid intressantast att hoppa på framgångsrika händelser och framgången över världen för en alltmer kolhydratrestriktiv konsumtion får väl inte fortgå utan attacker.

Men nu lägger man sig på en alldeles för låg nivå. Visst förorsakar köttproduktionen koldioxidutsläpp, men det är en mer komplicerad fråga än att byta nötkött mot svinkött eller fågel eller kanske rentav kålrötter. Varför inte ifrågasätta hur många vi är på jorden som ska livnära oss och t o m överkonsumera så man blir fet och överviktig och drabbas av diabetes och inte längre kunna byta kött mot bönor? Det är inte produktionen av livsmedel som är boven, det är konsumtionen och hur många vi är som ska konsumera och hur mycket vi ska konsumera. Vi måste byta paradigm, införa KONSUmindre i stället för konsuMERA. Där ska vi börja, inte rota i vilka som sysslar med forskning om olika livsmedel. Men visst, livsmedel är en gigantisk marknad och i kristider är det enklare att minska på inköp av slipsar och mobiler än att dra ner på den livsnödvändiga maten, så det är ju en säker marknad, väl motiverad för diverse intressenter.

Men vore det inte mer relevant att se till orsaken till den allt större koldioxidskapande produktionen?

Vi är för många människor på jorden och så är det visst några ridhästar, keldjur (som hundar och katter) som också är med och äter av de livsmedel som producerats och som har förorsakat koldioxidutsläppen. Dessutom slängs en massa färdigproducerad mat. Detta är en ytterligare orsak till ökad produktion som förorsakar koldioxidutsläpp.Hur vansinnigt är inte rådet att skära bort fettet på kotletten och slänga det, när det är fett vi ska äta mer av och minska på de snabba kolhydraterna, spannmålen, riset, potatisen och majsen, i form av pasta, frukostflingor, kokt ris och potatis. Här har vi problemet, inte att det finns ifrågasättande synpunkter på olika kostinriktningar. Debatt är utvecklande, men inte om påhoppen går så fel, som detta gjorde.

Vi som konsumenter granskar mera hur vi kan dra ner på onödig konsumtion, onödiga utgifter, onödiga ohälsa och onödigt lidande och då ligger LCHF rätt i utvecklingen, som inte egentligen propagerar för ökad köttkonsumtion utan mera att ändra balansen fett/kolhydrater, att minska radikalt konsumtionen av främst snabba men även de långsamma kolhydraterna och ersätta kaloribehovet med naturliga fetter (inte växtoljebaserade industriprodukter som margariner). LCHF står alltså inte för ett ökat kaloriintag utan tvärtom, då man ju snabbare ökar mättnadskänslan med högre fetthalt och därmed lättare minskar på kaloriintaget och alltså lättare går ner i vikt. Det är en förenklad och illvillig tolkning att dra slutsatsen att LCHF står för en ökande köttkonsumtion och därmed gynnar köttproducenterna, snarare en minskad konsumtion av bröd, pasta, frukostflingor, läsk och godis, margariner och dålig snabbmat. Blanda inte ihop detta med debatten om koldioxidutsläppen, det är en vilseledande förenkling och feltolkning och en ovederhäftig slutsats att just LCHF-dieten skulle gå i ledband åt köttproducenterna.

Om vi behöver minska på koldioxidutsläppen får köttproducenterna förändra produktionsmetoderna, men framförallt behöver vi bli färre konsumenter på jorden (inklusive ridhästar, hundar och katter) och dra ner på allt slöseri och främst den onödiga överkonsumtionen som dessutom gör folk sjuka och allt fler som behöver hjälp av just en rörelse som  LCHF och några fler inriktningar som förstått att kolhydrathotet är en av orsakerna till världens ekonomiska kris, beroende på att vi inte längre har råd med de stigande kostnaderna för sjuk- och hälsovård. I stället för att blanda korten så här som man gjort i Matens Pris och förenklat dragit in koldioxidfrågan i matdebatten skull man hellre tagit upp ohälsodebatten och vågat ifrågasätta de förlegade kostråden, både de vi har i Sverige och andra länder. Detta gör LCHF i Sverige och den rörelsen sprider sig nu lavinartat, inte minst i USA, där man verkligen lider av övervikten. I det fallet är det mera korrekt att påstå att utvecklingen, stödd av ett antal professorer, förlett myndigheter att lyssna på kolhydratintressenas forskningsinsatser, även de som förfalskats, för att gynna industrin mer än konsumenternas hälsa.

Vi kan inte som konsumentorganisation stillatigande se hur missledda populära journalister för ut felaktig information och gör anspråk på att bli tagna på allvar och bli trodda. Kraven på våra informatörer, både i etern och via böcker måste ställas högre!

Vår hälsa är viktigare än uppmärksamhet i debatten och stigande upplagor på utgivna böcker och annan tryckt information. Att informera kräver större ansvar.

3 Responses to Är LCHF-dieten ett steg mot världens undergång?

 1. annelie skriver:

  jag är inne på samma bana som detta med att konsumindre, det är ett steg till att rädda vår jord som idag lever på konstgjordandning.
  Sen är det skillnad på kött och kött , vilt, eller ex gräsbetande djur kött som funnits i alla tider, detta kött från djur som lever på allt annat än miljövänligt foder odlat med konstgödsel , framtaget med GMO , denna massproduktion på kött är en helt annan sak, så om människan konsumindre så gör det skillnad, samt LCHFare behöver inte äta så mycket kött för då de äter mer fett blir dom mätta och därför är det inget man kan beskylla LCHFare för att skapa miljöproblem. Det vore bättre om dom la ner sin energi på att kolla på industrin som tillverkar alla dessa kemikalie stinna sk livsmedel där har vi en stor bov, dom spyr ut utsläpp som skadar vår jord och natur, ex margarinindustrin.

 2. Bosse skriver:

  Bra Bengt! Ett sansat och balanserat inlägg i denna infekterade diskussion.

 3. Den industriella köttproduktionen (djurfabrikerna) är väl inte intresserade av LCHF-kosten LCHF kosten produceras ju i ett kretsloppsanpassat system baserat på att djuren äter sin naturliga föda.det är en matproduktion som minskar kol överföring till atmosfären och en minskad växthuseffekt. Metan och kol binds i marken
  Det är de sädesbaserade industrijordbruken som sprider metan till atmosfären.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: