Husläkaren, din nya livsstilscoach

20110823

Så var temat på Kropp&Själs radiosändning idag. Kan lyssnas via nätet på    http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272   klicka på ”Lyssna knappen”  repris natt mot torsdag kl 00.03 och söndag kl 08.05. Bakom ligger vissa myndigheters ambition att hjälpa medborgarna till en bättre hälsa och det är väl positivt ur en synvinkel. Men det blir lätt myndighetsutövning som inkräktar på den enskildes integritet. Om alla vore överens om att margariner vore ett gudabenådat ersättningsmedel för de av kossorna producerade matfettet, smör och gräddbaserade matfetter, så vore det inget problem. Men så enkelt är det nu inte. Om alla vore överens om att vin är ett gift för människan är det inte svårt att förbjuda det. Inte svårare än att förbjuda tobak, som alla vet inte ger några medicinska fördelar, men så långt går man inte. Men smöret kan man förbjuda i en del skolor och åberopa en myndighet. Om statinbehandling av högt kolesterol råder det stor oenighet. Just när det gäller kostvanor och olika kostdieter, råder stor förvirring.

Hur ska då vår doktorer men knapphändig undervisning om kost och livsmedel kunna vara rådgivande på vårdcentralerna?

”Varför går du till Vårdcentralen? Hittills har de flesta gått dit för att få hjälp med diagnos och behandling mot någon sjukdom. I framtiden kommer besöket hos läkaren inte bara att handla om sjukdom, utan också om dina vanor och din livsstil. Du kommer att få frågor om rökning, alkohol, kost och träning. Vårdcentralen ska bli en plats där man förebygger sjukdom och läkaren ska ge råd om livsstilsfrågor.”

Kommentar: Ändamålet är nog OK men andas det inte myndighetsförmynderi? När det gäller motion, alkohol och tobak är vi nog alla överens, men hur blir det med kosten? Ska alla matas med Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets uppfattningar? Vårdcentralerna har direktiv som inte alla delar. Ska mina matvanor registreras i journaler? Ska okunniga läkare rådgiva om kost, som de inte har speciell utbildning på?

Fråga att ta upp i debatten om individens frihet och myndighetsstyrning.

Är du inte medlem men vill stödja (100:-/år) och delta i debatten om folkhälsan, gå då med och ange kampanj

VÅR HÄLSA och VÄLBEFINNANDE 

Läs här hur du gör: https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/05/10/956/

One Response to Husläkaren, din nya livsstilscoach

  1. Berith Andersson skriver:

    Jösses, jag tror fortfarande inte att det ingår mer än 2 veckors kurs i näringslära för att bli läkare!!!!! Det är ju liksom intressant för dom. De ska ju livnära sig på sjukdomstillstånd, inte hälsa.
    På en vårdcentral kan du aldrig få din hälsa tillbaka de kan på sin höjd göra dig Osjuk. Hälsa är ett tillstånd som är obekant för alltför många läkare. Mången personal blir sjuk över just den frustrationen att faktiskt inte kunna hjälpa folk att bli friska bara osjuka.
    nej inför BOT-avdrag och låt folk gå vart de vill. I arbetslivet ska folk jobba med det de är bra på och vårdcentraler är INTE bra på hälsa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: