Vårt dagliga bröd – i TV

2011-08-17

Ett verkligt skakande program om matens roll i världen, världsekonomin och de politiska konflikterna skildras på ett initierat och avslöjande sätt i programmet av KORRESPONDENTERNA med titeln VÅRT DAGLIGA BRÖD idag 17 augusti 2011.

Presentation av programmet här:      http://svt.se/2.149893/1.2352714/del_9_matkrisen

Sänds igen i 4 repriser, kan också ses i SVT Play      http://svtplay.se/t/103500/korrespondenterna

Ironiskt nog hade samtidigt Svenska Dagbladet en debattartikel under BRÄNNPUNKT som jag kommenterat på bloggen:

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/08/17/brod-annons-i-svd-brannpunkt-brannande/

med avsikten att få folk att förstå att de måste äta mera bröd.

Att odling är utsatt för väder  och vind är inte nytt, men mängden av översvämningar, långvarig torka och ökande erosion är faktorer som vi människor inte rår omedelbart över, bara indirekt genom påvekan av klimatet. Programmet belyste däremot två andra mera konkreta faktorer där vi människor är berörda, det är den ekonomiska spekulationen och den dramatiska ökningen av efterfrågan av majs för framställning av biobränslen till vår allt större bilpark.Visst påverkar detta matpriserna och därmed blir det storpolitik av matprisstegringen.

Men det finns en annan mycket stor världskris på gång, kolhydratexplosionen.

Mängden människor och husdjur har accelererat och efterfrågan av mera mat har därmed stigit med följd att priserna ytterligare stiger. Utbredd fattigdom gör också att efterfrågan på den billigaste maten, ris, majs, potatis, socker och soja ökar, man har inte råd med annat. Effekten av ökad konsumtion av snabba kolhydrater har gett oss problem med ökande fetma och diabetes, som belastar kostnaderna för sjukvården som direkt drabbar staternas finanser och så förvärras ytterligare världsekonomiska läget. Tänk efter, de krisade länderna i den nu uppblossande finansiella krisen är just länder med kolhydratbaserad konsumtion och fetare befolkning (USA och länderna runt Medelhavet). Delvis är detta att hänföra just till behovet av en ökande upplåning för att klara högre statliga utgifter för sjukvården. En av oenigheterna i USA handlar just om sjukvårdsreformen.

Detta är alltså ett stort världsproblem, som skapats av många ingående faktorer. Mat är alltså inte en struntsak medan politik inte enbart är en fråga om politik, utan sambanden konsumtion, produktion, efterfrågan samt spekulation – och befolkningarnas trytande tålamod med prisökningarna, politikernas oförmåga att hantera situationen och mäktiga krafter som ser maten som en säker inkomstkälla och som inte hotas av trender – mat är ju det främsta behovet för överlevnad.

Förstå då meningen med vårt grepp ”KONSUmindre” – vi kan ju börja med att dra ner på det som bara gör oss fetare och sjukare, mängden kolhydrater och mängden totalt.

Mer om det i ”operation OSTHYVELN”.

Att dessa frågor kan vara svåra att omfatta är ingen ursäkt varför vi inte skall fokusera dem och främst måste vi konsumenter göra det, för det kanske bara är vi som kan göra något åt situationen. Det räcker inte med goda råd från våra myndigheter.  Men visst kan vi kräva av världens ledare att stoppa spekulationen på livsmedel omedelbart.

När jag en gång besökte Konsumentverket och skulle presentera vår paraplyorganisation Sveriges Konsumenter i Samverkan (som numera läggs ner tack vare just Konsumentverkets partiska fördelning av bidragen och diskriminering av organisationen, som kanske inte passade in i det tidigare rådande partipolitiska läget) fick jag en kommentar: ”Men ni sysslar ju egentligen bara med matfrågor!” Mitt svar blev: ”Mat är mycket mer än mat, frågor om slipsar och leksaker är frågor som kan vänta för vår del!” Inte alla har insett matens roll i världen, politiken, konflikterna mellan länder, spekulationer inom världsekonomin och inte  minst hälsan och överlevnaden.

Läs mera här i några dokument från hemsidan:

Hållbar utveckling och globala miljöfrågor

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/hallbar/hallbarindex.html

Matkrisen i världen nu på FAO:s agenda

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/Matpriser/matkris.htm

I en värld i kris kan man ju undra om vi måste ha mera ost i skivad form i våra butiker och släppa ifrån oss 50:- mer per kilo, utan att få något mer för pengarna än slippa göra det vi kan klara själva med en OSTHYVEL!

I programmet kom just förslaget på mer lokal odling för egen försörjning upp, som en möjlig utveckling att lösa problemen. Tillbaka till ”do it yourself”.

Se också programmet om utvecklingen från matlagning hemma till industrimaten. VEM LÄRDE OSS att använda burkmat och EVE-margarin? Mycket avslöjande program om hur man styrt oss konsumenter. Kan nu ses på UR play: http://urplay.se/165056

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: