Som prismedveten kan jag påverka

2011-08-03 version 2  Bilderna på prisjämförelsen nu via länk på slutet!

Skilj på att jaga låga priser och att använda prismedvetenhet till att påverka.

Jagar man lägsta pris är man lätt fångat byte och det kommer ett avsnitt om det närmaste dagarna. Veckobladen har analyserats.

Som prismedveten har du initiativet och en realistisk konsumentmakt att påverka i en riktning som du sympatiserar med.

Du undviker att bli styrd och bli av med initiativet. Detta är viktigt även i det större sammanhanget. En armé utan vapen är maktlös, medan många medvetna och aktiva konsumenter blir en armé på marknaden med verkligt effektivt vapen, att använda köpkraften för att vända marknaden till både uthålligare och bättre för din egen hälsa och ekonomi.

Som en del i detta arbete kommer här ett urval priser och jämförelser. Vi tror att om man upplever att det lönar sig kommer flera att bli deltagare i armen för våra gemensamma bättre mål.

Det är många parametrar som ingår. Det mest i ögonfallande är jämförelsen mellan tre butiker. Dyrast är markerat i lila och billigast i rött, för samma vara. Ta t ex en bit Västerbottensost, där det skiljer 50% mellan butikerna. Har inget med kvalitet att göra, det är bara välja. Jämför man med färdigriven blir prisökningen 92% från billigaste alternativet, och det är väl inte fel att lära sig använda en god kvalitetsost, både att äta och att riva, från samma bit. Det finns allt för många dåliga och billiga färdigrivna ostar som man lockar oss med billigt i butikshyllorna.

Förpackningsstorleken är en annan parameter, i fallet Västerbottensost kan du välja att betala som lägst i viss butik 112:76 per kg medan minsta biten i fel butik kostar 241:82. Lär dig äta Västerbottensost i st f att bara köpa sporadiskt om det står angivett i något recept!

Färsk kyckling i en butik 29:90 medan en annan butik tar 40:90 per kilo, båda Kronfågel, helt jämförbar vara. Snacka om att slänga pengar i sjön!

Frusna räkor i en butik 69:- kilot medan en annan tar 129:- – båda lösviktvariant. Det är 86% dyrare i dyraste butiken.

När det gäller ansjovis, bara för att ta en produkt med en mängd varianter på märke, förpackningsstorlek och olika priser i olika butiker, blir valet mycket svårt.  Man kan glömma det värsta, den lilla burken på 55g med 30g innehåll och till ett pris på 516:67 pr kilo, medan 125 grams-burken (81 g filér) borde vara det minsta man köper (den går ju att spara i flera dagar som öppnad burk) i samma butik kostar 277:78 per kilo. I annan butik annat märke ligger priset lägst med 220:93 och någon smakskillnad kunde jag i alla fall inte märka. Här har vi en prisskillnad på 134% dyrare om man väljer fel.

När det gäller Bregott visar vår analys att du kan spendera 134% mer än nödvändigt, om du är lat och inte jämför. Varianten med havssalt är helt onödig, du kan om du vill hellre salta själv direkt på mackan. Du ska välja 600g burken för 38:16 kr/kg i st f 300g burken i fel butik för 63:33 kr/kg. 66% dyrare. Har du kylskåp är det inget problem, i annat fall ät mera fett, så kan du dra ner på kolhydraterna!

Nu får du bara några produktgrupper, men det är tekniken vi ska utveckla. Gå ihop några intresserade lokalt och kör det förslagsvis som en diskussionsgrupp. (Du kan få vägledning från oss!) Det är lika viktigt att vi blir medvetna konsumenter som att vi lär oss lite mer spanska. Avsiktligt har  jag inte tagit upp några frukt- eller grönsaker då det varierar så snabbt med tiden. Men har den nu redovisade metoden gjort att du byter butik, kan du bjuda på att någon annan butik kanske på någon vara är lite billigare. Det jobbet slipper du då. Är ni några deltagare i en studiecirkel/diskussionsgrupp kan ni ju också köpa storpack och dela, eller när det säljs 3 för XX kr kan man passa på. Att byta butik är inte fel, det sätter den friska konkurrensen i spel igen.

FINNS DET NÅGON SOM VILL HJÄLPA TILL ATT KOMPLETTERA DENNA FÖRSTA LISTA MED PRISERNA FRÅN CITY GROSS? I så fall kan vi komplettera upp listan.

Den som vill komplettera och göra en egen lista kan beställa ett neutralt formulär och då ta med flera butiker. I fortsättningen kommer sammanställningarna endast att vara tillgängliga för medlemmar.

Det finns flera hänsyn som tagits med i uppbyggandet av detta system, inga margariner t ex finns med. Här är inte priset av intresse, det är valet av fetter (t ex palmoljan) och de höga halterna av Omega-6 som gjort att vi helt enkelt avråder från köp! Godis lika dant, alltför många har redan problem med hälsa och vikt p g a för stor konsumtion av snabba kolhydrater.

Det är mera tekniken jag velat visa och utveckla, men här finns enormt mycket att göra, både påverka marknaden och saldot på ditt bankkonto, samt ditt välmående. Det är alltså inte en jakt på lågpris, utan ett sökande på rätt pris. Det kallar vi ”PRISVÄRT” och det påverkar handel och producenter, marknaden och din egen situation. Kombinera med vårt andra begrepp ”KONSUmindre” så blir resultatet snarlikt, inte minst för hälsan!

Detta avsnitt kommer att kompletteras allt eftersom, så gå in ibland och kolla. Tilläggen eller korrigeringarna kommer att visar överst, så du lätt hittar dem.

Här länk till hela dokumentet med prisjämförelserna nu inlagt

http://konsument-forum.se/TI/Improviserad%20priskoll%20juli%2027.slutred.doc

Så här såg bilden ut (del av 4 bilder) tidigare

 

Läs mer från hemsidan via länkarna här.

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/salt/granskasalt.htm

http://www.konsumentsamverkan.se/konsumentnyckeln/Prisjamforelser/KPJ_salt_aug07.htm

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/Matpriser/jamforpris.htm

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/salt/saltidx.htm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: