Stort framsteg även i dag – EU Parlamentet röstat igenom bättre krav på märkning

Tydligare märkning av livsmedel efter Europaparlamentets ja

Ur nyhetsarkivet 2011-07-06 http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Tydligare-markning-av-livsmedel-efter-Europaparlamentets-ja/

Framgång på många områden:

Sammandrag:

Europaparlamentet röstade i dag igenom nya regler för hur livsmedel ska märkas. De innebär flera förbättringar för konsumenterna – bland annat ska texten i märkningen bli lättare att läsa och näringsdeklaration blir obligatorisk.

Kommentar:

Ja EU-processen är inte snabb, detta arbete har många år på nacken och ska tydligen ta ännu tre år för att vara införda. Förhoppningsvis är producentledet snabbare och inför reglerna frivilligt så snart de kan, för att dels vara klara och dels uppfylla konsumenternas gamla krav.

Många förbättringar

Två viktiga nyheter i de nya märkningsreglerna är att det ska bli lättare att läsa märkningen, bland annat krävs att lilla ”x” ska vara minst 1,2 mm utom för mindre förpackningar där kravet är 0,9 mm, och att de flesta livsmedel ska förses med uppgifter om näringsinnehåll.

Några andra exempel är:

  • Ingredienser som kan orsaka allergi ska lyftas fram i ingrediensförteckningen med till exempel fetstil eller kursiv stil.
  • Det måste framgå i ingrediensförteckningen när nanomaterial ingår i livsmedlet.
  • Infrysningsdag ska anges på kött och fisk.
  • Vegetabiliska oljor och fetter ska anges i klartext.
  • På några års sikt ska ursprung av kött av svin, får, get och fjäderfä anges. Detsamma gäller om huvudingrediensen inte kommer från det land där själva livsmedlet framställs, som när utländska blåbär ingår i sylt som görs i Sverige.

Kommentar:

Det går verkligen åt rätt håll, även om det går sakta, men de är ju många som ska prata ihop sig där nere i Bryssel. Det vi applåderar mest är nog att äntligen ska vi få veta vilka oljor eller fetter man blandar i vår mat. Redan runt 1995 ställde vi (Konsument-Forum) kravet på ursprung av vegetabiliska oljor: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/markning/markdags.html

Läs mera om märkning av fett:http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/markning/markfett.html

2006-08-11 Gjorde vi en enkät: Enkät: Vill du veta vilket fett som döljer sig bakom beteckningen vegetabiliska fetter?
Resultat: 92 procent av alla 600 svar vi fått på enkäten, som vi gjorde under veckorna 33-34, 2006, gav klart besked, tala om vad det är för fett som döljer sig bakom beteckningen vegetabiliskt fett”. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/enkater/enkat_fett_resultat.htm

samt pressmeddelandet: http://www.konsumentsamverkan.se/press/bojkottavegfett.htm

Fortsatt arbete

Kommissionen ska fortsätta att utreda några frågor. De handlar om

  • eventuell obligatorisk ursprungsmärkning också för annat kött, mjölk, ingredienser som utgör mer än 50 procent av livsmedlet samt kött när det ingår som ingrediens i ett annat livsmedel, exempelvis köttet i falukorv
  • märkning med ”kan innehålla spår av”
  • märkning för vegetarianer och veganer
  • transfetter i maten

De nya reglerna ska tillämpas efter tre år utom för näringsdeklarationen där reglerna inte behöver tillämpas förrän om fem år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: