Matjes under lupp och tunga

2011-06-20

______________________________________________

SAMMANDRAG

21 juni

5 poäng fick följande:

Eldorado (hos Willys) pris just nu 3 för 10:- (3:33) normal 7:90

Lysekil (oval burk) i många butiker, ej kända aktiviteter, 19:90 där jag hittade den

4 poäng fick följande

Ängsholmen  13:12 (jämfört med rund burk innehåll 125 g)

Havets Fisk hos COOP 14:90 – 16:90

ABBA Klassisk känd aktivitet 3 för 33:- (WILLYs) annars mellan 16:90 0ch 21:90 (enda av 5 ABBA-sorter som godkändes. Se TILLÄGG3 sist)

Ett reservalternativ med 3 poäng

ALAX hos COOP just nu för 5:- och Netto 4:-  (snygga bitar men inte i topp för smaken)

VIKTIGT: kolla bilderna för att se hur innehållet är!

______________________________________________

Det har varit tradition att vi , Sveriges Konsumenter i Samverkan, kommit med en utförlig test av matjessill i tid före midsommar, men nu bryter vi traditionen och gör en minitest. Vi har sett att många söker på bloggen efter årets testet. De äldre utförligare testerna ligger i arkivet och du kan också söka i den interna sökfunktionen på ”matjessill”. Men det är endast tillvägagångssättet som kan vara till nytta i de gamla testerna. Förutom att fjolårsvinnaren håller ställningarna även i år. Två saker gör att det nu bara blir en minitest. Dels kan jag inte äta matjes som tidigare, måste hålla mig lågt på sockerintaget, för att inte utveckla diabetes. Dels har mina intrimmade vänner som kunde testa matjes flyttat.

Nyfiken som jag är köpte jag en burk Eldorado matjes på Willys för 7:90.  (Nu i kampanj inför Midsommar 3 för 10:- !)

Toppen! Bra pris också. Fanns egentligen ingen anledning att leta vidare, vare sig för smak, innehåll eller pris.Konsistens som den ska vara. Smak typisk matjes, många ingredienser men inger tar över. Inte de största bitarna men många och jämna.7-8 st.En klar 1:a, alltså 5 poäng.

Fortsatt nyfiken köpte jag, för att kolla, ABBAs tre sorter på Willys för XP 33:-, ordinarie 16:90 per st (på COOP 21:90 – hoppsan). Här Klassisk och det kan man säga om smaken också, riktig matjes smak. Något lös. Klart bättre än i fjol, smak i samma klass som Eldorado, lite större bitar men färre. Inte så mycket skräp. Någon anledning till att köpa finns inte, mest p g av priset. 4 poäng.

Helt klart har ABBA nu lyckats lära sig hur matjes ska smaka och att bara namnet inte räcker i konkurrensen, men nu återstår priset, att lära sig att bara namnet inte räcker.

Tillägg! Se längre ner, de övriga visar att ABBA inte läst sig hur matjes ska smaka, denna var ett undantag!

 

Så kollade jag en tredje sort Havets Fisk från COOP. 14:90 var priset, innehåll ungefär som de övriga, men smakmässigt lite efter. Ja så ser den ut på tallriken. 8 hela bitar. Men här föll Havets Fisk ifrån på smaken, som saknade lite av allt, alltså inte helt perfekt. En svag 4 poäng.

Så enkel blev årets test. Skillnaden är att jag gjorde den själv, så gör gärna om den för din egen övertygelse. Men enklare kunde den inte vara. Billigast var bäst (igen).

Ha en trevlig midsommar

Bengt Ingerstam

http://www.konsumentsamverkan.se

TILLÄGG 1

Ja så var det med det, skulle komplettera med ICAs matjes för att vara rättvis och ha med det blocket också. Det blev en överraskning då rean tydligen börjat idag. Så det blev en runda till och en snabbtest.

ICAs egen för 17:90 Fadd smak, något saknades. Lös konsistens. Mycket trasiga bitar.Knappt 6 hela bitar. Poäng 2.

 

Och vad hittade jag mer hos ICA? Jo tidernas pris, 2:90 för Klädesholmen, max köp 3 st och måste handla för 100:- andra varor. Ordinarie pris var annars 11:90.Trixigt.

Smak något menlös och dåligt tugg, för lös och mycket trasiga bitar.På burken stod ”med dill”, men den hade de nog sparat in på för den varken syntes eller kändes.  Endast 4 bitar var OK. Dåligt. Jämför med tidningen ALLAS test längre ner, som gav detta märke högsta betyg, men de visar bara oöppnad burk.Vi tycker att öppnad burk säger så mycket mer – storlek, skräp och antal hela bitar, färg och glas också. Döm själv och jämför våra tester. Vi ger bara 2 poäng.

 

Nu fick jag går runt och kollade rea utspelen i de andra butikerna. Först ut COOP Konsum med ny i sortimentet, ALAX, som tillverkas av Klädesholmen. 5:- per burk. Smak högst en 3:a, något surlig (obs ej syrlig) och någon genomträngande oidentifierbar smak.Inte homogen smak. Tugg torrt, saknas fett. bra bitar med lite skräp. Hela 8 hela. Betyg 3 poäng.

Willys hade också XP. Eldorado 3 för 10:- alltså 3:30. Se tidigare test, behåller sin 1:a plats med 5 poäng. Har bunkrat så det ska räcka hela sommaren.

Så kommer då ALLAS test:

Nu kan det skilja på innehåll mellan burkarna från samma märke, men kryddningen brukar inte skilja. Synd att man inte visar innehåll, det är ju odiskutabelt.

Men denna jämförelse visar att ska man ha några gäster gör man bäst att testa (om man inte litar på mig!) så slipper man få hela festen förstörd för att spara någon krona. Man ska heller inte lita på ”kända” varumärken, det är smaken, utseendet och konsistensen som gäller, inte märket.

Årets test är inte så genomarbetad som tidigare års tester, av skäl som jag nämnt i början, men lita på att många års testande och att jag älskar matjes, gör att jag snabbt prickar ganska rätt, men testa och jämför. Sen finns ju inte alla märken överallt och ska en test vara tillräckligt vederhäftig så borde den omfatta flera märken. Så testa själv till nästa år, i år får du lita på mig. Eller testa mig!

Hej igen, kanske kommer det ytterligare några om jag hittar i närbelägen stad – Vimmerby, dock senast i morgon eftermiddag.

TILLÄGG 2     21 juni

Jo det blev napp, flera sorter som inte fanns här hemma. Här kommer de:

På ICA Vimmerby kostade ABBA 2 för 25:-, ordinarie 17:90. Där fanns även Falkeskogs och Ängsholmen.

I Falkeskogs burk kunde jag bara hitta 5 riktiga bitar men mycket skräp. Konsistens för lös. Smak ganska normal, men saknar udd, lite menlös alltså. Kostade 13:90. Poäng 2.

Ängsholmen. Såldes i stor burk för 89:- kilot och även i disken i lös vikt för samma pris (gör 11:12 för 125 g = runda burkarnas innehåll)    samt mindre burk med 360 g sill (900 g inkl spad). Omräknat blir det  105:- kilot eller 13:12 att jämföra med rund burks innehåll. Bra konsistens och tugg. Smak lagom salt och homogen, med undantag av att det fanns verkligen dill i spadet, som tyvärr gav en dragning åt hö. Hela filer, alltså inget skräp. 4 poäng.

På Domus hittade jag Lysekils avlånga burk med hela filéer med 125 g sill för 19:90 vilket ger ett kilopris på 159:60. Dyrare är bara ABBA som på Domus Hultsfred kostar 21:90 eller 175:20 per kilo filé. Smaken mycket bra, väl balanserad och rätt styrka. Konsistens bra med rätt tugg. Hela filéer som inte gav något skräp, men uppskurna blir det lite skräp! En klar 5-poängare men priset ett minus. Här går det inte att väga ihop dessa egenskaper och det gäller nog samtliga sorter.

KOSTERFISKAREN för 13:90 saknades i tidigare omgångar, så nu blev den också testad. 6-7 hyfsade bitar men för mycket skräp. Smak ordinär men lite genomslag av ättika. Konsistens lös. 3 poäng. Mindre skräp hade gett 4 poäng.

Med tanke på att priserna varierar mellan butiker samt att veckan före midsommar drajvas det med i vissa fall otroligt låga priser, ända ner till 2:90 (villkorat dock) och 3 för 10:- väger jag inte in priset i poängbedömningen. Ditt val kan alltså styras av vilka butiker du har tillgång till. Så, lätt är det inte, men valet är ditt. Jag har bara försökt att hjälpa till så du kan välja utan att prova själv, både en god matjes och till ett bra pris.

Min första ide om ett minitest sprack, så nu är det nog Sveriges komplettaste matjestest, sortimentmässigt. Håll tillgodo

Bengt Ingerstam

TILLÄGG 3

23 juni

Nu har jag fått blodad tand, kunde inte motstå att ta hela ABBA-serien. Det var nog tur det, för sämre får man leta efter. Till och med en var nästan rå, med blåskimrande kött!

ABBA Sommarmatjes. Ja när kommer vintermatjes? Kanske till Jul med glöggkryddor?  Den här kunde man bara inte visa vad den innehöll, men massor av sås och småbitar, bara 5 riktiga bitar. 190 g innehöll burken, varav 47% sill, alltså 89  g sill mot normalt 125 i de runda burkarna. Smaken på sillen gick inte att skilja ut och det var för mycket jox som t ex creme fraishpulver och guargummi.Som matjes blir det 0,5 poäng, men som sillinläggning kan vi kosta på 1 poäng.

 

Nu kommer ABBAs största miss, den råa matjessillen i oval plastlåda. Smaken var vidrig och rå. se bilden .med den blå råa tonen!

ABBAs hela matjesfileer. Smak fadd och salt, betecknades som mild, och den var i mildaste laget. Konsistens hård och mager och värst av allt omogen både smak och sill. En värsting alltså, se detaljbilden! Pris 22:90 på Konsum, testets dyraste matjes, 183:20 per kilo sill. Testets stora NOLLA = 0 poäng. Vad betyder det då att den är MSC-certifierad?

 

ABBA Bohus med kryddig smak. Skulle det ha varit, men den var mild och lika fadd som den milda.Ingen spets av syra i såsen.Inget tugg, ja t o m för lös. 5-8 bitar beroende på hur man ser det. Pris 3 för 33 på Willys ordinarie 16:90 till 21:90.  Poäng blir bara 1.

 

ABBA Mäster med mild kryddning, ja det var den, direkt fadd och utan spets. Smaklös skulle jag ha märkt den. Tjocka bitar men alldeles för lösa. Egendomligt, ingen eftersmak och inget som påminde om ”mästerlig matjes”. Pris 3 för 33 på Willys, 19:90 till 21:90 ordinare. 6-7 bitar.Poäng ännu en 1:a.

Serien på 5 ABBA sorter är nu komplett, en var med från början och smittades nog av att de andra låg så högt, den fick nog lite oförtjänt hög poäng. Men nu är seriens bottennapp helt belagt av ABBA, ångrar det jag skrev i första avsnittet, men kanske har de i alla fall en sort över vattenytan. Prisligan leder de med marginal (flest kronor för sämst produkt)

Så var då testet uppe i 14 sorter. Kunde bara inte låta bli!

Hoppas du har haft nytta av mina råd!

Bengt

4 Responses to Matjes under lupp och tunga

  1. Ulf Johansson skriver:

    inte så pjåkigt!

  2. Anna skriver:

    FYI. Eldorado tillverkas av Klädesholmen om det står 917 på burken. Även Alax är ett av Klädesholmens varumärken :O)
    Trevlig Sill-Påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: