Visst är det mycket vi skulle vilja förändra!

2011-05-16

Visst är det viktigt att ha en framåtriktad, fristående konsumentorganisation, som trots hittills små ekonomiska resurser ändå är med och bidrar till resultat, som är svåra att värdera, men som alla uppskattar!

Nu har vår kampanj mot GMO gett eko även utomlands och citeras i GMW, ett stort internationellt initiativ för information om vad som händer på GMO-fronten. Läs mera om dem här:

Läs de relativt nya notiserna från GMW:

Sweden heads for GM-free status: UK should follow   16 maj

Sweden will soon be GM-free!  28 april

Det är otroligt men sant och ingen hade drömt om att vi i Sverige skulle bli det första landet i Europa som i praktiken uppnådde det efterlängtade målet ”GMO-frihet”. Italien har det också i praktiken, men det är regeringen som beslutat.

Vi har bevakat frågan sedan KONSUMENT-FORUM startade 1985. För ett år sedan satte in stöten på GMO-fodret, som inte deklareras. Eftersom 80 % av svenska konsumenter inte vill äta GMO, fanns det inga sådana produkter officiellt på de svenska hyllorna, eftersom det ska märkas att ”GMO ingår” och handeln insåg att det var inte lönt att försöka introducera det.

När man inte lyckades bli av med sina produkter direkt till konsumenterna, gjorde genteknikindustrin, med bl a Monsanto i spetsen, dramatiska försök att få ut sina GMO-produkter som foder till djuren, som inte kunde välja. Tyvärr svek EU och lyssnade på producenterna och gick med på att man inte behövde märka slutprodukten. Efter mycket lobby från Lantmännen som ville importera GMO-fodret och även ifrån GM-lobbyn på SLU, lyckades de att få några grisuppfödare att acceptera det och helt plötsligt var grisbranschen ”nersmittad”. Övriga branschorganisationer stod emot, som fågel, lamm, kalv och nöt (inklusive mjölkbranschen).

Vi hade haft en bojkott utlyst mot importerat griskött, då vi visste att dessa grisar fick GMO-foder. När då de svenska grisuppfödarna svek utlyste vi en kort bojkott mot svenskt griskött. Att det uppmärksammades kunde vi snabbt konstatera av alla arga och ursinniga uppfödare som bokstavligen ”idiotförklarade” oss. Fraser som ”pärlor för svinen” fick vi och att vi svenska konsumenter inte var värde de fina produkter det producerade. Det var inte svårt att ta, då det ju bevisade att vår bojkott gav effekt.

Nu har vi uppnått den situationen att inga produkter säljs för human konsumtion och nu är det stopp även för smygvägen via djuren. Vi kan alltså lugnt äta det som står på butikshyllorna och det som produceras i Sverige! Att det odlas en omtvistad potatis för stärkelseproduktion, berör knappt konsumtionssidan och det är bara att hoppas att någon oseriös djuruppfödare smyger in några restprodukter från denna potatis som foder.

Att både producenter, slakterier och handel har lyssnat på oss konsumenter, vågar vi påstå utan att förhäva oss. Vi måste utveckla detta och få en allt starkare röst och det är upp till oss konsumenter själva att bli många och bygga en allt starkare fristående konsumentorganisation, som inte kan hotas av några myndigheter, som ju faktiskt har hänt – Konsumentverket!

Vill du läsa mera om vad som hänt? Vi har sammanfattat det i ett tidigare blogginlägg:

Mycket är också inlagt under avsnittet GENTEKNIK

En av våra kampanjer i KONSUMENTAKTIONENär just nr 6 – INGET GMO och du som inser vad som gjorts och att vi behöver fortsätta bevaka detta så att inget nytt kommer in bakvägen eller då opinionen lagt sig, kan ”offra 2 kg smör” = 100:-/år för att backa upp organisationen och delta, vara fadder för just den kampanjen. Vill vi komma någonstans och åstadkomma något måste många backa upp och ”stärka konsumentrösten”.

Vi har fler sådana angelägna kampanjer så det finns plats för alla som vill att något ska hända. Det är bara att välja vad man tycker är viktigt,

för visst är det mycket vi vill förändra.

2 Responses to Visst är det mycket vi skulle vilja förändra!

  1. Björn Borg skriver:

    Nu blir jag glad. Tänk att vi har lyckats bli av med GMO? Även att Monsanto har fått ett bakslag.

    Då jobbar vi vidare med ”Margarineländet”.

    Respekt!

  2. […] Mera i detalj gick jag in på det i blogginlägget: Visst är det mycket vi skulle vilja förändra! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: