Tomma fraser som vilseleder

2011-05-14

Köpte ett paket oxfilé häromdagen, för det var ½-priset märkt. Det var på Willy´s och märkt G (Garant, Axfoods eget märke). Dessutom med Svensk flagga och det gröna nyckelhålet (det där tomma) samt följande text:

”En god produkt från svenska gårdar med höga krav på kvalitet. Det känner du på smaken.”

Oxfilén var förpackad i den avskydda ”skyddande atmosfär” som t o m forskarna utklassat då den bara har effekten att köttet bibehålles rött men gör köttet segare. Packdag 4 maj och bäst före 13 maj.

Det var inget märkbart fel på oxfilén, hyfsat mör och billig (!) men jag saknade den där genuina köttsmaken, som man minns sedan förr. Oxfilé ska inte bara smaka kött, det ska ha en utpräglad köttsmak. Man ska kunna skilja på oxfilé och entrecote. Förr packade man manuellt på WILLY´s här där jag bor men i samband med köttfärsskandalen åkte det ut och nu har diskarna ersatts med en massa frysdiskar och en kyldisk för distanspackat. Den utvecklingen har vi mycket köttfärsskandalen som Uppdrag granskning körde för något år sedan. Nu har vi bara köttfärs i tråg med 10 dagar hållbarhet och kom inte och påstå att den smakar bättre. Modern teknik och nyare forskning ger oss inte alltid bättre mat. Vad säger de flesta om GMO-livsmedel eller grisar uppfödda på GMO-foder och nu vill man ha igenom överenskommelse inom EU om att få sälja kött från avkomma från klonade djur.  Bestrålningen av livsmedel vart det visst tyst om efter mycket opinionsarbete.

Samtidigt med detta körs matlagningsprogram var och varannan dag i alla TV-kanaler, men där förekommer inte GMO-livsmedel, gaspackat kött, en massa frysmat och definitivt inte färdiglagad frysta förpackningar. Däremot i äldrevården passa det ju bättre, för det är ”rationellare”. Läs i bloggen ”Jag bävar för att bli gammal!

Tillbaka till rubriken!

Vad säger den dig? Är det upplysande? Ger den dig tillräckliga garantier? Hur ofta uppdagas inte skandaler i debatten och då får vi bara höra ”det visste vi inte, men ska undersöka”. Nej ge oss mer konkret information. Även om ni inte får skriva ”fritt från” för Livsmedelsverket, kan ni ju upplysa om vilket arbete ni lägger ner på ert regelverk och krav på producenterna.

Kollade just på ICA, priset på fläskkotlett. Svensk kotlett 73:90 (vi vet inte om den kommer från ”GMO-fria” grisar, för ICA har ännu inte svarat på vår brev. Däremot under deras varumärke ”Selection” skulle det ju vara lite bättre och dessa grisar har inte fått GMO-foder. Pris 124:90.  Kostar det så mycket mer att sälja kvalitet till oss konsumenter? Det är något som inte stämmer här, mer än att det går att tjäna mera pengar för handeln på att sälja kvalitet, men hur mycket mer får bonden för att ställa upp och producera kvalitet.

När kommer handeln att hjälpa till att stimulera en svensk kvalitetsuppfödning är gris? När ska den klassiska prispressen på produktionsledet bytas i en stimulans av kvalitet? Vilken kedja blir först att ta detta ansvar gentemot både producent och konsument, men också djuren och landet? Skulle passa bra i konceptet Matlandet Sverige, eller ?

Jag skriver inte detta för att göra dig glad utan snarare tvärtom. Men bli inte ”hopplöst resignerad” utan inse att detta kommer handelns representanter också att läsa och kanske gör det då verklig nytta, mer nytta än alla som INTE skriver. Jag längtar bara efter att vi vore 100 000 medlemmar NU för då finge vi en stark gemensam röst och då blir din 100-lapp viktig!

Läs om Operation 100-lappen här.

Ska vi kanske kalla kampanj nr 8 för ”Bättre mat billigare”. Till den har vi redan gott om material, för att sänka kostnaderna på maten med 30% utan avkall på kvalitet. Det är verkligen lönande att få del av det underlaget och lite mer löpande info som inte går ut i den normala allmänna informationen, för bara 100:- om året (= kostnaden för 2 kg smör!).

Tillsammans kan vi få bättre mat och starkare röst!

4 Responses to Tomma fraser som vilseleder

 1. Louise Ungerth skriver:

  Hej Bengt,
  I går åt vi grillad oxifilé, Ulf, min man hade köpt köttet. Urgott, mört med riktig köttsmak. Bästa jag ätit på länge. Jag frågade var köttet kom ifrån. Argentinskt,vakuumförpackat, fryst! Vill gärna äta svenskt,men det är inte lätt.
  Kram
  Louise

 2. annelie skriver:

  Mycket bra! Detta borde få en reaktion från konsumenten, men jag kan uppleva konsumenterna passiva , de ser ingen mening i att göra något. Så jag hoppas att detta ska lyfta fram bättre vad vi gör för att vi konsumenter ska ha mer att säga till om.

  Bra !!!

 3. Ann E. Thörnroth skriver:

  Är det så här vi stöder Svenskt? Det finns bra ekologiskt kött.Norrbete, EG:S i V-mina m.fl.Den som söker den finner…..

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Ja faktiskt för alla kan inte åka till Vilhelmina och handla och ska vi påverka i stort måste det stora affärskedjorna och de ledande producenterna med på tåget. Men många lokala initiativ bidrar också till förändring, så det är inte antingen eller utan både och som gäller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: